BRATISLAVA. Človek, ktorý prechádza v máji Slovenskom, môže mať pocit, že sa zafarbilo na žlto.
Dotácie a biopalivá spôsobili, že poľnohospodári pestujú toľko repky olejnej, ako nikdy predtým. Dopyt po repke zvyšujú aj India a Čína, kde veľmi stúpa spotreba potravín a olejov.
Repka je zlatá baňa
„Konečne je väčší dopyt, ako ponuka,“ teší sa Ladislav Maďar, šéf Slovenského zväzu olejninárov.
Pred a po revolúcii sa repka pestovala na 35– až 40tisícoch hektárov, minulý rok už na 155–tisícoch. Celková osiata plocha v najbližšom období podľa Maďara môže dosiahnuť 200tisíc hektárov a 20– až 25–percentný podiel na celkovej výmere ornej pôdy.
V Európskej únii sa repka podľa štúdie Heleny Tibenskej z Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva pestuje na celkovej ploche 9,749 milióna hektárov.
K zisku poľnohospodárov z repky prispieva jej rastúca cena, štedré dotácie, a dobrá úroda za posledné dva roky.
Cena jednej tony repky olejnej sa podľa Maďara v súčasnosti pohybuje okolo 13tisíc korún s tendenciou ďalšieho rastu.
„Už bol záujem aj o kontrakt na 14tisíc,“ hovorí Ivan Oravec z Agrárnej komory.
„Cena za tonu produkcie, čo sa týka zisku, sa pohybuje okolo 1500 až 2000 korún,“ hovorí Jozef Surovčik z Výskumného ústavu rastlinnej výroby.
Základom zisku je dotácia
Dotácia je 45 eur na hektár, v prepočte vyše 1400 korún.
Tibenská tvrdí, že práve pre dotácie je pestovanie repky ziskové.
Pri výpočte zisku je dôležitý výnos z jedného hektára. Podľa Jozefa Vilčeka z Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy je vysoký predpoklad zisku už pri výnose 1,7 tony na hektár.
Na Slovensku je podľa Maďara priemerný výnos 2,2 tony na hektár. V Európskej únii je to podľa Tibenskej priemerne 2,41 tony. Ideálne by podľa Maďara bolo, keby sa priemerná hodnota dostala nad tri tony.
Repke olejnej sa darí v podstate na celom území Slovenska, vhodná je aj do podhorských oblastí do 700 metrov nad morom.
Vykupuje ju najmä Palma Bratislava. Zvyšná produkcia ide podľa Maďara na export.
Polia zaťažujú
životné prostredie
Ekonomický zisk z repky olejnej je vysoký, ale jej pestovanie zaťažuje životné prostredie. „Je to plodina, ktorá potrebuje veľmi intenzívne chemické ošetrovanie,“ vysvetľuje ekológ Daniel Lešinský.
Repku treba veľmi silno hnojiť. „Keby sa robil dôsledný monitoring kvality spodných vôd pod plochami repky, tak sa zistia určite závažné koncentrácie týchto škodlivín,“ hovorí ekológ.
Pre intenzívne chemické ošetrovanie trpí aj okolitý ekosystém, čo podľa Lešinského ohrozuje biodiverzitu.
Vilček tvrdí, že ekologickí poľnohospodári preto repku prakticky nepestujú.
Peľ z repky olejnej môže byť problémom pre alergikov, hoci podľa odborníkov nejde o silný alergén.
Na repku sa sťažujú aj poľovníci, podľa ktorých sa zvieratá, ktoré sa jej najedia, správajú ako sfetované, a často sa vrhajú pod autá.
Sedliak sa musí správať trhovo
Slovensko začína žltnúť. Prečo je to tak?
„Áno, zvýšili sa plochy, na ktorých sa pestuje repka olejná. Postupne po rokoch sa zvyšuje jej osevná plocha. Sedliak sa musí správať trhovo. Musí robiť zmluvy tam, kde môže niečo predať.“
Podiel repky olejnej na celkovej výmere ornej pôdy by v budúcnosti vraj mohol tvoriť 20 – až 25–percentný podiel . Je to reálne?
„Môže to byť reálne. Je to mnohokrát východisko z núdze. Nie je to síce už agronomické, ale keď zoberieme do úvahy, že sme prestali na najkvalitnejších pôdach pestovať repu a pestujeme jej len polovicu, tak tá plocha sa musela využiť. Zemiaky sa neoplatí pestovať, lebo ich cena klesá. Tak sa pestuje napríklad repka.
Nie je riskantné sústrediť sa len na jednu plodinu?
„Z núdze cnosť vedie poľnohospodárov k tomu, že idú proti agronomickému zdravému rozumu a nádejajú sa, že sa im to neprejaví na zvýšenej chorobnosti.“
Cena za tonu repky olejnej sa pohybuje asi na úrovni 13– tisíc korún. Pôjde jej cena ešte hore?
„Je to ťažké odhadnúť. Cena na Slovensku sa bude vyvíjať od ceny na svetovom trhu. Na 95 percent bude taká ako v Európskej únii a na 90 percent taká, ako na svetovom trhu. Veľa závisí od počasia, či prídu záplavy, búrky alebo ľadovec. Kto teraz hovorí, aká bude cena repky, je hazardér.“ (jkr)