Bio láka aj reštaurácie

Niektoré reštauráciesa snažia pritiahnuť zákazníkov aj tým, žesi samy pestujú suroviny.

BRATISLAVA. Keď obyvateľom Bratislavy a okolia chýba atmosféra pravého slovenského salaša, nemusia už za ňou cestovať na stredné Slovensko. Podnikateľ Alojz Hlina totiž pre sieť svojich slovenských reštaurácií vybudoval v Ma­lých Karpatoch neďaleko Stupavy biofarmu. Súčasťou strediska je pôvodná drevená koliba prenesená z oravského Zuberca, obecná škola pre školy v prírode, stredisko na spracovanie ovčieho mlieka, biopredajňa i chov oviec, kôz a koní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Salaš vzdialený necelých 15 minút jazdy autom od Bratislavy sa stáva čoraz viac vyhľadávanou atrakciou, jeho hlavnou úlohou však je, spolu s ďalšou farmou neďaleko Žiliny, zásobovať sieť reštaurácií biopotravinami.

SkryťVypnúť reklamu

„Myšlienka ekologickej farmy vznikla najmä preto, aby sme dokázali ponúkať potraviny, ktoré sú skutočne prírodné a ľudia budú môcť vidieť, ako sa vyrábajú,“ hovorí Hlina, ktorý pochádza z Oravy a v centre Bratislavy začínal s reštauráciou Slovak pub.

S ponukou jedál pripravených z ekologicky dopestovaných surovín začal podnikateľ ešte pred vlaňajším otvorením farmy.

„Pred dvomi rokmi sme v reštauráciách z jedál vylúčili suroviny s prídavnými látkami ako emulgátory alebo farbivá, vďaka farmám postupne rozširujeme sortiment ekologicky dopestovaných potravín,“ hovorí.

Na stupavskej farme zatiaľ pred zrakmi návštevníkov vyrábajú ovčiu bryndzu, syr a žinčicu, od budúceho roka plánujú pestovať aj biozeleninu a chovať hydinu a hovädzí dobytok. „To, čo sami vyrobiť nedokážeme, napríklad obilie alebo oleje, nakúpime od spriatelených fariem.“

SkryťVypnúť reklamu

Cenou za zdravé potraviny však môže byť okrem väčších nárokov na peňaženku aj nezvyklá chuť, priznáva Hlina. „Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, či im krehký, jemne prepečený hovädzí steak stojí za tú cenu. Krehkosť sa totiž dosahuje tým, že býk je chovaný v tesných priestoroch bez pohybu a kŕmený je výhradne kukuricou.“

Za biopotraviny s jasným pôvodom si hostia musia priplatiť. Vyrobiť kilogram bryndze na farme vyjde zhruba o päťdesiat korún drahšie, ako ho nakúpiť vo veľkopredajni. Na porcii bryndzových halušiek sa to vraj prejaví vyššou cenou asi o sedem korún.

Autor: mp

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  4. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  5. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  6. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  7. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  8. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  1. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  4. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  5. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  6. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  7. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  8. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  1. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 7 525
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 7 421
  3. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 6 704
  4. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 5 509
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 623
  6. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 653
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 335
  8. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 1 811
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu