BRATISLAVA. Biopotraviny sú drahšie ako bežné potraviny napriek tomu, že aj na ich pestovanie farmári môžu dostávať dotácie.
„Je to hlavne pre slovenskú byrokraciu, ktorú treba zaplatiť. Musíme platiť kontrolnej organizácii za certifikáty, za kontrolu, musíme viesť osobitnú administratívu. Bioprodukcia sa musí osobitne skladovať, spracovať, prepravca potrebuje certifikát,“ hovorí Ružena Klímová mladšia zo spoločnosti Biola, ktorá sa zaoberá produkciou biopotravín.
Pravidelná kontrola
Kontrola sa týka kvality pôdy i pestovaných plodín. Pestovateľ ju musí pravidelne absolvovať, aby jeho výrobok mal certifikát bioproduktu.
„V bežnom poľnohospodárstve odpadáva tento náklad,“ hovorí Marianna Pálešová z Biopotravín Krajinka.
Drahšie pre nižšie výnosy
Oficiálne dôvody vyšších cien biopotravín sú zväčša také, že pri ich výrobe nesmie byť použitá žiadna chémia, takže výnosy bioplodín sú oproti bežným plodinám podstatne nižšie a navyše sa viac pracuje ručne.
Ani dotácie nie sú schopné vykryť straty z takýchto výnosov, tvrdí hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Belická. Náklady na produkciu biopotravín sa rozpočítavajú na oveľa menej výrobkov a tie „sú potom logicky o to drahšie“.