BRATISLAVA, DUNAJSKÁ STREDA. Názor, že čo je domáce, je aj kvalitné, stále pretrváva medzi malými pestovateľmi a chovateľmi. Dôkazom toho boli včera prázdne Regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS), kde si mohli drobní roľníci zadarmo otestovať kvalitu svojich produktov.
Prázdne potravinové správy
„Neprišiel nikto,“ potvrdil Dušan Rajský, riaditeľ veterinárnej správy v Dunajskej Strede. Podobnú skúsenosť mali aj na RVPS v Košiciach.
V rámci akcie ministerstva pôdohospodárstva si záujemcovia mohli dať bezplatne skontrolovať kvalitu dopestovanej zeleniny a vajec.
„Pri vajciach sa skúma prítomnosť baktérie salmonely a pri zelenine výskyt dusičnanov a dusitanov,“ vysvetlil riaditeľ.
Rastlinné a živočíšne vzorky posielajú regionálne správy na vyšetrenie do Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Dolnom Kubíne. Výsledky sa záujemca dozvie v priebehu týždňa.
Vyšetrenie na dusičnany, ktoré stojí normálne 1500 korún a na salmonelu 380, bolo pre pestovateľov a chovateľov bezplatné.
Podľa Rajského to pre drobných roľníkov nebola povinnosť, ale ponuka. Pestovatelia a chovatelia ju nielen na juhu Slovenska svorne ignorovali.
Máme kvalitné potraviny
„Mám kvalitnú zeleninu aj vajcia,“ povedala pani Etela z obce Lesné Kračany pri Dunajskej Strede. Podľa jej slov svoju úrodu nehnojí a používa len rokmi overené postreky, aj to vraj minimálne.
Podobný názor mal aj jej sused, ktorý si spomenul, že za komunizmu museli chodiť povinne na podobné kontroly. Aj on si však myslí, že jeho produkty nijaké vyšetrenie nepotrebujú.
Domáce nemusí byť lepšie
Riaditeľ správy si nemyslí, že domáce produkty sú automaticky aj kvalitnejšie ako tie z obchodu. „Možno, že z kulinárskeho hľadiska môžu mať lepšiu chuť, ale čo sa týka kvality, je to otázne.“
Hygienické štandardy, ktoré musia dodržiavať veľkovýrobcovia, sú podľa Rajského veľmi prísne a stále sa kontrolujú. Naopak, drobní roľníci nepodliehajú kontrole, preto kvalita ich výrobkov nemusí vždy dosahovať úroveň profesionálnych fariem.
Jeho slová potvrdila aj zbežná kontrola dvoch vzoriek reďkoviek, ktoré sme priniesli. Jedna bola od pestovateľov z Lesných Kračian, druhá z hypermarketu.
Reďkovka z obchodu bola nielen červenšia, ale mala aj zdravšie listy. Naopak, doma vypestovaná reďkovka mala na hľuze a listoch viaceré znaky napadnutia škodcom.