Inkubátor pre inovačné nápady

Ako ďalej po skončení vysokej školy – zamestnať sa, podnikať, alebo si predĺžiť mladosť a vybrať sa do sveta? Preferencie mladých ľudí sa líšia aj podľa odboru štúdia.

Premyslieť si svoj technologický projekt, preskúmať možnosti jeho financovania a šance na reálne uplatnenie – túto možnosťposkytujú univerzitné inkubátoryPremyslieť si svoj technologický projekt, preskúmať možnosti jeho financovania a šance na reálne uplatnenie – túto možnosťposkytujú univerzitné inkubátory (Zdroj: IMAGE 100 LTD)

BRATISLAVA. Do podnikania sa absolventi vysokých škôl veľmi nehrnú.

Napríklad podľa prieskumu profesijných preferencií, ktorý medzi vysokoškolákmi uskutočnil Vedeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci, uvažuje o vlastnej firme len 13 percent mla­dých ľudí. Až tretina súčasných študentov olomouckej univerzity chce po dokončení štúdia cestovať, pätina zvažuje štúdium na ďalšej vysokej škole a viac ako polovica sa chce zamestnať.

Poradenstvo a zázemie pre začínajúcu firmu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledky výskumu majú slúžiť aj Podnikateľskému inkubátoru univerzity, ktorý umožňuje študentom i pedagógom založiť si za zvýhodnených podmienok a s primeraným zázemím firmu.

SkryťVypnúť reklamu

Podnikateľské inkubátory existujú ako súčasť univerzít v zahraničí už roky a táto prax sa preniesla aj k nám. Už tretí rok funguje Univerzitný technologický inkubátor aj pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Jeho cieľovou skupinou sú študenti, absolventi, doktorandi aj pracovníci slovens­kých vysokých škôl. Inkubátor im poskytuje zázemie a poradenskú podporu pri rozbiehaní podnikania.

Tri mesiace môžete premýšľať a radiť sa

Vstup nie je úplne voľný – vyžaduje sa inovatívny nápad zameraný na technológie. „Človek k nám nemusí priniesť absolútnu novinku, ale nápad musí obsahovať niečo nové, nemôže byť len okopírovaním cudzej myšlienky,“ vysvetľuje projektová manažérka inkubátora Michaela Haraslinová.

V úvodnej fáze môže záujemca využiť start­up kanceláriu – tri mesiace môže formovať základnú myšlienku a zisťovať, či sa z nej dá vybudovať podnikateľský zámer. „Vyvrcholením tejto fázy by mal byť reálny podnikateľský plán,“ dodáva Haraslinová.

SkryťVypnúť reklamu

Tri roky v inkubátore

Ďalšie tri roky môže môže začínajúci podnikateľ využívať priestory, vybavenie a odborné poradenské služby inkubátora; tu sa však už za niektoré služby platí.

„Možnosť má každý, podmienkou je inovatívnosť a zameranie na technológie. Každý zámer je posudzovaný odbornou komisiou zloženou z ekonómov a naslovovzatých odborníkov z praxe a tí posúdia, či je dostatočne pôvodný, či by bol zaujímavý pre investora, prípadne pre koncových zákazníkov. A my potom záujemcovi odpovieme, či má jeho myšlienka podľa našich expertov šance na uplatnenie,“ hovorí Michaela Haraslinová.

Služby Start up kancelárie

Záujemcovia dostanú možnosť bezplatne 3 mesiace fungovať v start-up kancelárii UTI.

Táto kancelária je zariadená potrebným nábytkom a technikou, vrátane 2 počítačov pripojených na internet.

SkryťVypnúť reklamu

Nájomníci môžu bezplatne využívať profesionálne poradenské služby inkubátora (účtovné, právne, business consulting atď), aby posunuli svoj podnikateľský zámer bližšie k realite.

Odporúča sa im vypracovať business plán ako nástroj pre oslovenie investorov; preskúmať trh a konkurenciu; prípadne podniknúť prvé kroky k založeniu právnickej osoby.

Autor: gal, čtk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 151
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 018
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 751
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 844
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 994
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 873
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 500
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 2 318
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu