Znáša i vápencové substráty. Predmetom zberu listov a plodov môže byť aj jahoda drúzgavica a jahoda trávnica, rastúca na trávnatých kopcoch a medziach.
Jahody sa zberali už v období antiky ako lesné ovocie a používali sa aj na liečenie. Osobitnú kúru predstavovali v 13. storočí, kedy tvorili zložku prípravku Poti sacra tussientibus, predpisovaného ľuďom so slabými pľúcami alebo chorým na tuberkulózu.
Listy sa oddávna používali na prípravu denného čaju. Známy liečiteľ páter Sebastian Kneipp odporúčal jesť jahody najmä na čistenie krvi a pri chorobách pečene. Jahodové listy možno do denného nápoja miešať s listami malín a černíc.
V máji až auguste zberáme listy a plody. Listy sušíme v tenších vrstvách, na dobre vetraných miestach pri teplote do 50 °C. Drogu skladujeme v dobre uzatvorených nádobách v tme a chránime ju pred vlhkom. Zrelé čerstvé plody sú oficiálne v homeopatickom liekopise a možno ich tiež sušiť na slnku alebo umelým teplom. Plody sa v potravinárstve využívajú na výrobu marmelád, štiav, džemov a podobne.
Drogy majú trpkú alebo slizovitú chuť a nepáchnu. List obsahuje predovšetkým triesloviny a vitamín C, okrem toho flavonoidy. V koreni sú najmä triesloviny, plody sú bohaté na cukry, pektín, kyseliny a aromatické látky. Listy slúžia odpradávna na prípravu záparu a čaju. Vzhľadom na prítomnosť trieslovín sa užívajú pri hnačkách, krvavých hemoroidoch, ako obklady na mokvavé a krvácajúce rany, ale tiež ako protizápalový prostriedok, na prípravu kloktadiel alebo pri páchnucom dychu. Dávkujú sa asi tri gramy listov v zápare alebo v odvare.
V ľudovom liečiteľstve sa čaj z listov užíva na podporu látkovej výmeny, osoží najmä nervóznym a málokrvným osobám, ináč pri kataroch žalúdka, čriev, pri chorobách obličiek a obličkových kamienkoch, pri ochoreniach močových ciest, pri astme a tiež na prípravu osviežujúceho nápoja (zápar z polievkovej lyžice na dva poháre vody). Korene majú zvieravý účinok. Plody sú výživnou a zdravou pochúťkou (so smotanou sú však ťažko stráviteľné a u niektorých osôb vyvolávajú žihľavku). Sušené sú zložkou niektorých čajových zmesí a používajú sa v likérnictve.
V homeopatii sa z čerstvých zrelých plodov pripravuje esencia, ktorá sa aplikuje na omrzliny a tiež pri opuchoch jazyka.
Autor: Ján Pavlovkin