Nielen ryby sú miestnou špecialitou

Aj Chorvátsko má svoje miestne špeciality, ktoré stojí za to ochutnať.

Na dovolenke pri Jadrane si zvykneme ako miestnu dobrotu dať grilované ryby, kalamáre, prípadne šunku pršut alebo vychýrený syr z ostrova Pag. O tých­ sme už totiž aspoň niečo počuli.

Jedlo ako dedičstvo

Chorvátsko však ponúka oveľa viac dobrôt, čo je pri takom rozložení krajiny asi normálne.

Chorvátsko niektoré zo špecialít, často úzko spätých len s konkrétnou dedinou alebo oblasťou, zapísalo na vlastný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na zozname sú napríklad záviny z ťahaného cesta plnené čerstvým kravským syrom a vajcami a poliate smotanou. Môžu byť sladké aj slané, dajú sa piecť aj variť a môžete ich dostať ako predjedlo, hlavné jedlo alebo aj ako dezert. Dodnes sú symbolom oblasti Zagorje, ktorá leží pri hraniciach so Slovinskom.

SkryťVypnúť reklamu

V Slavónsku si zase môžete pochutiť na kulene, čo je na dyme sušené črevo plnené bravčovým mäsom so sladkou a štipľavou paprikou a cesnakom. Cetinjskou špecialitou sú zasa arambašiči – varené kapustové listy plnené hovädzím a bravčovým mäsom, cibuľou a cesnakom.

Grilované

Ak budete v južnej Dalmácii, určite ochutnajte slávky, najlepšie sú tie zo Stonskej zátoky.

Žvacet je teľacie ragú s cestovinami, džuveč a rôzne grilované mleté mäso ako pljeskavica či čevapi, patria ku klasike.

Na Istrii si môžete pochutiť na jedlách zo vzácnej hľuzovky, tam však musíte počítať s vyššou cenou. Vynikajúce sú gnocchi zo zemiakového cesta s omáčkou s dusenou hľuzovkou. Ak máte radi polievky, vyskúšajte maneštru, ktorá sa varí z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitné víno

V Chorvátsku je viacero vinárskych oblastí a dobré víno si môžete kúpiť aj od súkromníka.

Kvalitné vína nájdete najmä na Istrii a na Pelješaci.

Polostrov Pelješac je známy viacerými značkami. Medzi najlepšie patrí Dingač, ktorý sa vyrába z viniča rastúceho na jadranskej strane, na kamenistej oôde a je ošľahávaný morskými vetrami.

Plavac rastie vo vnútrozemí a Postup nie je na slnko, ale potrebuje pôdu bohatú na živiny.

Chutné je aj sladké dezertné víno Prošek z bieleho hrozna.

V znaku majú miestni vinári osla, ktorý je napriek pretechnizovaným časom jediný, čo zvládne zviezť úrodu zo str­mých svahov.

Na vínnej ceste z Orebiča do Ponikavy je zaregistrovaných desať výrobcov, ktorí začali vo väčšom množstve vyvážať svoje vína aj do zahraničia.

SkryťVypnúť reklamu

V miestnych vinárničkách vám môžu urobiť aj ochutnávku vín, stačí sa dohodnúť s majiteľom. Ochutnávky organizujú aj miestne cestovné kancelárie.

Pálenka

Ak ste ubytovaní na súkromí, domáci vás určite ponúknu vlastnoručne vypálenou travaricou, rakijou alebo bylinkovým pelinkovacom.

Pivo ochutnajte tiež miestne, je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je zagorka a ožujsko.

 

 

Šunka pršut.

SME – JÁN KROŠLÁK

Autor: jač, r

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Štát nie je záchrana. O dôchodok sa musíte postarať sami, hovorí manažérka z poisťovne
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 18 388
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 216
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 7 981
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 7 881
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 777
  6. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 634
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 7 109
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 4 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu