To, že ste o nej ešte nepočuli, prípadne ju ani nejedli, nie je vaša chyba. Hľuzovka je totiž huba, ktorej cena sa môže vyšplhať až do desaťtisícov korún za kilogram. Rastie pod zemou a na jej nájdenie je potrebný cvičený pes alebo prasnica. U nás sú však všetky hľuzovky chránené, pochutnať si preto môžete len na tých z dovozu.Diamant kuchyne. Takto ju nazval istý francúzsky labužník. Je to však huba, ktorá nedáva na obdiv svoj klobúk ako huby, ktoré poznáme bežne z lesov, ale schováva sa niekoľko centimetrov pod povrchom. Pretože nie je jednoduché nájsť ju, jej cena je vysoká.
Hľadanie sa zveruje cvičeným psom, ktorí majú čuch niekoľko-stokrát lepšie vyvinutý ako ľudia. Mladý pes dostáva do jedla pár kvapiek hľuzovkového oleja, aby si na hubu zvykol a v dospelosti ju ľahko v lese našiel.
Hľuzovky vedia veľmi dobre hľadať aj prasiatka, presnejšie prasnice, pretože vôňa huby sa podobá sexuálnej vôni kanca. No na hľadanie sa ukazuje predsa len lepší pes, pretože prasa nájdenú hubu skoro vždy hneď zožerie.
Vôňa hľuzovky je zmesou zeme, húb a pižma, no je taká intenzívna, že tieto huby si zamilujete a už im neodoláte. Ak ich ochutnáte a ovoniate, už si ich nikdy s ničím nepomýlite.
Výskyt a druhy
Hľuzovky sa vyskytujú hojne v Európe, pestujú sa však aj v Číne. Najväčšími pestovateľmi a zberateľmi sú Taliani, Francúzi a Chorváti. Zaujímavosťou je, že rastú aj u nás. Keďže sú zákonom chránené, nepochutnáte si na nich, jedine, ak by o tom nikto nevedel.
Za jednu plodnicu je pokuta až 2000 korún. Možno je to prehnaná cena, keďže u nás ohrozeným druhom nie sú a ešte na prelome 19. a 20. storočia sme ich hojne vyvážali. Navyše, dnes by takmer nikto na Slovensku nevedel, čo by s takou hubou mal urobiť.
Na Slovensku sa vyskytuje v Malých a Bielych Karpatoch, v okolí Trenčína a na Žitnom ostrove. Obľubuje vápenatú pôdu. Rovnako ako iné huby, žije v symbióze s koreňmi stromov, v hĺbke od troch do desiatich centimetrov, podľa druhu. Napríklad hľuzovka letná s dubom, ojedinele s ihličnanmi. Poznáme ešte hľuzovku čiernu, Borchiovu a zimnú. Na trhu v okolitých krajinách sú aj kúsky z Číny, ale podľa odborníkov sa ich vôňa ani chuť nedajú porovnať s európskymi.
Sledujte muchy
Plodnica má tvar hľuzy, odtiaľ pochádza aj jej názov. Napríklad hľuzovka letná má v priemere asi 3 - 7 cm, celá je pokrytá drobnými bradavičkami podobným malým pyramídam. Máva čiernu niekedy tmavohnedú farbu. Po rezrezaní má bledomramorovú textúru pretkanú žilkami. Je to tuhá huba. Rastie od augusta do februára. Vo Francúzsku ju už dokážu pestovať umelo, a to tak, že vo vysadených dubových škôlkach infikovali korene práve touto hubou. Dá sa nájsť už aj bez psa - konkrétne na jar, keď zíde sneh a teploty sú nad nulou, takže už lietajú muchy. A práve muchy má priťahovať ich vôňa, preto si treba všímať miesta, kde sedí alebo poletuje veľa múch.
Použitie
Tieto huby sa používajú veľmi striedmo. Režú sa z nich jemnučké plátky, tenšie ako papier. Používa sa na to špeciálne, len na to určené strúhadlo. Takéto plátky sa dávajú do praženice z vajec, do polievok a omáčok, na špikovanie mäsa a husacej pečienky, do mäsových paštét, ale aj do zákuskov a na ochutenie oleja. Pre telo veľký význam nemajú, ide čisto o kulinárske využitie.
zaujímavosti
Cena za 1 kg sa pohybuje od 20-tisíc do 40-tisíc Sk. Niektoré druhy sa dajú kúpiť už aj za 5-tisíc Sk za 1 kg.
Asi najväčšiu hľuzovku našiel Talian Savini, teda jeho pes Rocco, minulý rok v okolí Pisy, vážila vyše 1,5 kg. Bola dražená naraz na niekoľkých burzách - v Hongkongu i Macau a predala sa za päť miliónov korún.
recepty
Cestoviny s hľuzovkou
- 2 porcie
- 2 PL masla
- 2 šalotky, posekané na drobno
- 250 g cestovín, fettuccine
- 250 ml smotany na varenie
- 1 ČL hľuzovkového oleja
- hľuzovky na postrúhanie
Do osolenej vody dáme variť cestoviny. Zatiaľ si na masle opražíme šalotku do sklovita, pridáme smotanu a povaríme, aby sa trocha zredukovala, nakoniec pridáme hľuzovkový olej. Prelejeme cez cestoviny a posypeme postrúhanou čerstvou hľuzovkou. Osolíme a ihneď podávame.
Husacia paštéta s hľuzovkou
- 50 g kuracích pečienok
- 100 g husacej pečienky
- 10g hľuzovky, nastrúhanej na plátky
- 250 g bravčového pliecka
- 400 g husacieho upečeného mäsa
- 2 vajcia
- 50 g strúhanky
- 2 rožky
- 1 cibuľa
- šálka mlieka
- 30 g slaniny + plátky slaniny
- 2 PL husacieho tuku
- soľ,
- 1/2 ČL mletého korenia
- 1/2 ČL červenej papriky
- 1cm nastrúhaného zázvoru
- 1/2 ČL mletého muškátového kvetu
- 30 mandlí bez šupky
Oba druhy pečienok sparíme vriacou vodou a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Hľuzovku a mandle povaríme v mlieku asi 5 minút a potom vylejeme na rožky nakrájané na kocky. Bravčové mäso nakrájame tiež na kocky, pomelieme ho spolu s rožkami. Do veľkej misy potom dáme pečienky, pomleté mäso, soľ, koreniny, cibuľku, vajcia, husací tuk, husacie mäso nakrájané na kocky a tiež slaninu nakrájanú na malé kocky. Posypeme strúhankou, premiešame, ešte dokoreníme a dosolíme. Znovu pomelieme. Vkladáme do zapekacej formy vyloženej plátkami slaniny. Prikryjeme aj vrch slaninou a varíme vo vodnom kúpeli asi 2 hodiny pri teplote 90 °C.
Praženica s hľuzovkou
2 porcie
- 6 vajec
- 1 PL oleja
- soľ, korenie
- 1 PL smotany
- hľuzovka
Vajcia rozbijeme a vidličkou v miske rozmiešame, posolíme. Do panvice na olej vylejeme vajíčka a smotanu. Miešame až do zhustnutia. Preložíme na taniere a posypeme nastrúhanou hľuzovkou.
Šošovicovo- -hľuzovkový dip
- 1 kg šošovice
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1 ČL olivového oleja
- soľ a korenie
- 1 a 1/2 PL hľuzovkového oleja
V hrnci povaríme šošovicu s vývarom až do úplného vsiaknutia tekutiny a necháme vychladnúť. Pridáme olivový a hľuzovkový olej, soľ a korenie a v mixéri pomixujeme do hladka.
Čerstvé zelené fazuľky s hoblinami z bielej hľuzovky
- 250 g fazuľových strukov
- extra virgin olivový olej
- oriešok masla
- soľ
- hobliny bielej hľuzovky
Fazuľky očistíme, povaríme v osolenej vode, scedíme a krátko opečieme na masle. Preložíme na vyhriaty tanier a posypeme postrúhanými hľuzovkovými hoblinami.
Hľuzovky so šampanským
- 2 malé hľuzovky
- 1 malá mrkvička posekaná na kocky
- 1/2 ČL tymianu
- 1 malá posekaná šalotka
- 1 bobkový list
- 1 posekaná stonka zeleru
- 2 šálky šampanského
- 1 PL masla
- 1 šálka kuracieho vývaru
V malej panvičke rozpustíme maslo a pridáme zeleninu, posypeme tymianom, posolíme, pridáme bobkový list a varíme domäkka. Pridáme hľuzovky a šampanské. Varíme ešte 15 minút. Vyberieme hľuzovky, pridáme vývar a varíme, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Zložíme z ohňa, vložíme hľuzovky na 2 minúty, potom ich vyberieme a ihneď podávame.
Autor: Miroslav Kubečka,kuchár, špičkový foodstylista