l 1 papája
l 1 guáva
l 1 naši hruška
l 500 g miešaných zelených šalátových listov
l 4 PL ovocného octu
Papáju aj guávu očistíme a nakrájame na plátky. Pridáme aj hrušku. Na tanier položíme zmes šalátových listov, pokvapkáme octom, navrch položíme ovocie. Podávame.
Papájový džem
l 5 šálok rozmixovanej dužiny zrelej papáje
l 1/4 šálky pomarančovej šťavy
l 1 vrecko pektínu (1:3)
l 1 a 1/2 šálky ovocného cukru
V hrnci zmiešame papáju s pomarančovou šťavou a zvlášť cukor s pektínom. Potom všetko premiešame a pomaly za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme 1 minútu. Plníme do sterilizovaných pohárov.
Karibská salsa
k tortillám
l 1 šálka nakrájaného manga
l 1/2 šálky nasekaného ananásu
l 1/2 šálka posekanej papáje
l 1 paprička jalapeňo nasekaná nadrobno
l 1/2 červenej nasekanej cibuľky
l 3 PL limetkovej šťavy
l 1 PL olivového oleja
l 1 PL posekanej mäty
l soľ
V nádobe zmiešame všetky suroviny, ak treba, dosolíme podľa chuti. Vrch posypeme nasekanou mätou.
Tropický smoothie (koktail)
l 1 ošúpané odkôstkované mango
l 1 papája ošúpaná a zbavená semienok
l 150 g jahôd
l 100 ml pomarančovej šťavy
l 5 kociek ľadu
Posekané mango, papáju, jahody, ľad a pomarančovú šťavu vsypeme do mixéra a vymixujeme do hladka.
Tropický šalát
l 1 mango
l 1 papája
l 2 mandarínky
l 2 kiwi
l 1/2 ananásu
l 250 g hladkého tvarohu
l 50 g pravého vanilkového cukru
Tvaroh vymiešame s cukrom. Vo veľkej nádobe premiešame očistené a na kocky nasekané ingrediencie, pridáme osladený tvaroh a dáme do chladničky na 3 hodiny. Podávame.
Teplý ovocný dezert
l 6 broskýň
l 2 hrušky
l 4 stonky rebarbory posekanej na centimetrové kúsky
l 2 PL hrozienok
l 1 veľká papája
l 3 PL hladkej múky
l 50 g práškového cukru
l 2 PL masla
Rúru predhrejeme na 190 °C. Malé zapekacie misky vytrieme maslom a nasypeme do nich očistené a na kocky nasekané ovocie. Z múky, cukru a masla urobíme posýpku, ktorú dáme na ovocie. Zapekáme asi 30 minút. Podávame teplé.
Papájový koláč
Cesto:
l 300 g hladkej múky
l 1 ČL soli
l 175 g masla
l 4 PL studenej vody
Plnka:
l 100 g trstinového cukru
l 50 g hnedého cukru
l 2 šálky očistenej a na kocky nakrájanej papáje
l 1 ČL mletej škorice
l 1/2 ČL mletého muškátového orechu
l 1/3 ČL drvených klinčekov s novým korením
l 3 žĺtky
l okrúhla forma na pečenie
Cesto pripravíme premiešaním surovín. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 5 - 7 mm, vložíme do okrúhlej tortovej misy a preložíme cez okraj. Pretŕčajúce cesto odrežeme po obvode. V hrnci povaríme papáju s cukrom 10 minút, potom pridáme koreniny a varíme ďalších 10 minút. Necháme vychladnúť do vlažna, pridáme žĺtky a zmes vylejeme na cesto. Pečieme v rúre na 180 °C asi 35 minút.