Dnešné menu Papája

Domovom papáje je podľa všetkého centrálna Amerika, oblasť Mexika. Španielski a portugalskí dobyvatelia ju rozšírili do zvyšku subtropického sveta - do Indie, Filipín a Afriky. Začiatkom dvadsiateho storočia sa dostala aj do Spojených štátov, na Havaj, ..

Domovom papáje je podľa všetkého centrálna Amerika, oblasť Mexika. Španielski a portugalskí dobyvatelia ju rozšírili do zvyšku subtropického sveta - do Indie, Filipín a Afriky. Začiatkom dvadsiateho storočia sa dostala aj do Spojených štátov, na Havaj, kde sa začali venovať jej využitiu a vypestovali mnohé kultivary. Dnes sa pestuje najmä v USA, Mexiku, Portoriku, Brazílii a Thajsku.

Bylina, nie strom

Mnohí by boli prekvapení, keby vedeli, že to, čo majú doma v kvetináči, je lahodná papája. Skôr ju poznáme pod menom rastliny "karika", po latinsky Carica papaya.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Papája je podobne ako banánovník bylina, nie strom. Pestuje sa zvyčajne zo semena, veľmi rýchlo rastie a rodiť začína pred koncom prvého roku. Pri vhodných podmienkach plodí až päť rokov. Vo svojej domovine dorastá do výšky 5 - 10 metrov, na vrchu má vykrajované listy veľké až 60 cm, sú na dlhých stopkách. Z kmeňa po odkvitnutí kvetov dorastajú plody tvarom podobné rugbyovej lopte. Bežná hmotnosť papáje je asi 500 g a dĺžka 15 cm, ale bežne sa dá kúpiť 2-kilogramová s dĺžkou 30 cm. Nie je výnimočné, ak kúpite 10- či viackilogramový kúsok.

Pod niekoľkomilimetrovou šupkou sa nachádza dužina. Tá máva farbu od bledozelenej, cez ružovú, oranžovú až po červenú. Vnútri plodu je dutina ukrývajúca množstvo čiernych semien veľkých asi 3 - 4 mm. Semená nie sú chutné, no ani jedovaté, využívajú sa v medicíne.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Papája je po dozretí chutné, sladko voňajúce ovocie. Po odstránení šupky a semien sa najčastejšie konzumuje surová ako ovocie. Na zvýšenie chuti je dobré pokvapkať ju šťavou z limetiek. Často sa aj predáva spolu s limetkou. Veľmi často sa používa do miešaných ovocných, ale aj zeleninových šalátov, do ovocných džúsov s dužinou, na prípravu chutných koktailov zvaných smoothies. Tiež sa dá kúpiť zavarená a na kocky nakrájaná, zaliata sladkým sirupom, alebo ako marmeláda či sladkokyslé čatní k mäsu.

Pozitívne účinky

Papája brzdí zápaly a čistí črevá. Papaín - enzým nachádzajúci sa v nie úplne dozretom plode - je cenným prostriedkom proti parazitom a podporuje aj trávenie bielkovín. Okrem enzýmov obsahuje papája aj aminokyseliny nevyhnutné pri regenerácii buniek, ďalej vitamíny, najmä C, A, K a E. Pitie šťavy z papáje pomáha aj bezproblémovému fungovaniu lymfatického systému. Je to takmer zázračný plod. Patrí medzi tie plodiny, ktoré nezakysľujú organizmus, naopak, pôsobia zásadito, blahodarne pre naše telo.

SkryťVypnúť reklamu

Nákup a uskladnenie

Zrelý plod má žlto-zelenú šupku so žltými fľakmi. Plod je pri stlačení jemne poddajný, po rozrezaní má mliečne červenú farbu a je šťavnatý.

Nezrelá papája dozrie pri izbovej teplote asi za 8 dní. Ak by sme priebeh chceli ešte urýchliť, vložíme papáju do papierového vrecka spolu so zrelým banánom.

Plody udržujeme v chladničke 5 - 7 dní. Ak sme papáju rozrezali, zabalená do fólie vydrží asi 2 dni, potom stráca svoju charakteristickú chuť a vôňu. Pri nákupe "mladej" papáje, čo je u nás bežné, lebo sa trhá nezrelá a "dospieva" až cestou k nám, ľahko zistíme, ktorý plod dozrie a ktorý nie. Na mieste, kde bola stonka, by mal byť žltý krúžok, ak je zelený, tento plod už stratil schopnosť zrieť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  8. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  5. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  6. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  8. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 18 059
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 980
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 478
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 4 046
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 3 320
  6. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 3 257
  7. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 3 220
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 2 210
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu