Dnešné menu Reďkovka

Prvá ozajstná jarná zelenina, chrumkavá, pikantná, šťavnatá. Na trhu sú jej také obrovské hromady, že za nimi ledva vidno trhovníkov, no do poobedia sú kopy preč.

(Zdroj: FOTO – AUTOR, ARCHÍV)

Zdraviachtiví kupujúci už majú dosť dlhej zimy a zeleniny bez chuti, preto za pár hodín vykúpia všetko. Reďkovka je zelenina blízka kvake, ale aj repke. Podľa farby a chuti ju môžeme rozdeliť na päť známych druhov.

  • Reďkovka červená

je najznámejšia. Máva guľatý, ale aj pretiahnutý tvar, niekedy má ružovú alebo aj bielo-červenú farbu. Má ostrú chuť a výborne sa hodí na chlieb alebo do šalátov. Dá sa aj tepelne upravovať, no vtedy stráca svoje zdraviu prospešné prednosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • Reďkovka biela

alebo japonská Daikon, je veľká, pretiahnutá zelenina dosahujúca dĺžku až 50 cm a hrúbku 10 cm. Skvele chutí čerstvá v šalátoch, ale aj dusená ako príloha. V Japonsku je zeleninou číslo jeden a často sa nakladá na mnoho spôsobov. V japonskej úprave ju poznáme ako nakladané pikantné plátky k suši.

SkryťVypnúť reklamu
  • Reďkev čierna

je ďalšou sestrou z rodiny reďkoviek. Býva guľatá alebo tiež predĺžená. Má najpikantnejšiu chuť. Je však veľmi zdravá, jej účinky sú známe stáročia. Napomáha vylučovanie žlče v tele. Často sa z nej používa šťava pri kúrach na podporu činnosti pečene alebo sa najemno strúha do pokrmov.

  • Struková reďkev alebo reďkovka potkaní chvost

je iný typ. Obľúbená je u sikhov v Indii. Nepojedá sa koreň, ale plody - struky. Tie dorastajú až do dĺžky 50 cm.

Jedlé sú aj semená reďkoviek a naklíčené výborne chutia na chlieb s maslom alebo v šaláte. Pri niektorých druhoch reďkoviek sa dajú konzumovať aj listy (špeciálny druh z Egypta).

  • Reďkovka žltá alebo Szlata,

teda zlatá, je novo vyšľachtená odroda z Poľska. Je veľmi chutná a iba spolovice taká pikantná ako reďkovka červená.

SkryťVypnúť reklamu

Pôvod

Pravlasťou reďkovky je asi Čína, ale isté to nie je, pretože o tom neexistujú záznamy . Divo rastúca sa dá nájsť vo východnej Európe v oblasti Stredozemného mora, najmä v Grécku, ale aj v Ázii. Existujú zápisy zo starovekého Grécka, kde sa píše o kuse vážiacom až 20 kg, Matioli zo 16. storočia spomína 50-kilogramovú reďkev. Bola taká obľúbená, že jej napodobeniny vyrobili zo zlata. V Egypte faraóni pri stavbách pyramíd dávali robotníkom reďkovky ako súčasť výživy. Do Európy bola jej cesta dlhá a objavuje sa až v 14. storočí. Popularita tejto zeleniny pomaly narástla, a tak ju Angličania v 16. storočí vzali so sebou aj do Nového sveta.

Využitie

Čierna reďkev je energeticky prakticky bezvýznamná, ale čo sa týka zdravých komponentov, je to trieda. Obsahuje toľko vitamínu C ako citrón, tiež sa v nej nachádza vitamín E, karotén, vitamíny B2 a B6. Z minerálov najmä draslík, fosfor, horčík, železo, síra, meď a ďalšie.

SkryťVypnúť reklamu

tipy a triky

  • Pri kúpe reďkovky vyberáme plody, ktoré majú pekné zelené a nepovädnuté listy a lesklé zdravé korene.
  • Potom listy odstránime, reďkvičky zabalíme do fólie a držíme v chladničke.
  • Ak chceme staršej reďkovke navrátiť pevnosť, vhodíme ju do ľadovej vody na 1 až 2 hodiny pred podávaním.

účinky na organizmus

  • pomáha pri nachladnutí
  • odstraňuje zápchu
  • uvoľňuje hlieny
  • hubí baktérie a plesne
  • znižuje cholesterol v krvi
  • pôsobí preventívne proti samovoľnému úniku moču
  • prekrvuje a dezinfikuje sliznicu v ústach a pažeráku
  • je prevenciou pred žlčovými, obličkovými a močovými kameňmi

recepty

Fenikel s bielou reďkovkou

  • 2 menšie fenikle
  • 250 g bielej reďkovky
  • 1 citrón
  • olivový olej extra virgine
  • soľ

Fenikel rozrežeme pozdĺž a nakrájame ho na tenké plátky. Reďkovku nakrájame na drobné kocky a premiešame s feniklom. Zalejeme olejom, osolíme a pokvapkáme šťavou z citróna. Podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z bielej reďkovky so zelerovou vňaťkou

  • 500 g bielej reďkovky
  • 1 mrkva
  • 7 stoniek zeleru
  • olej
  • citrón
  • soľ

Bielu reďkovku a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na dlhé plátky, zelerovú vňať nasekáme asi na 7 mm hrubé kúsky, vložíme do misy a premiešame. Pokvapkáme olejom a šťavou z citróna, osolíme. Podávame.

Šalát z čiernej reďkovky s cviklou

  • 1 ks čiernej reďkovky
  • 2 ks cvikle
  • stonkový zeler
  • l biely jogurt
  • 1 citrón
  • soľ
  • 50 g vlašských orechov

Cviklu a reďkovku očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Stonkový zeler nasekáme, orechy potlčieme a všetko dobre premiešame s jogurtom. Dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Podávame vychladené.

Šalát z čiernej reďkovky a cibule

  • 400 g čiernej reďkovky
  • 2 ks cibule
  • 2 ks rajčín
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 ks hlávkového šalátu
  • citrón
  • soľ

Reďkovku ošúpeme, nahrubo nastrúhame, vložíme do misy, posolíme, cibuľu najemno nakrájame a všetko premiešame so smotanou. Ochutíme citrónom a soľou. Podávame na šalátových listoch ozdobené rajčinami.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z kalerábu gigant a čiernej reďkovky

  • 250 g kalerábu gigant
  • 100 g čiernej reďkovky
  • soľ
  • citrón

Zeleninu ošúpeme. Kaleráb nahrubo nastrúhame, osolíme a pridáme jemne strúhanú čiernu reďkovku, okyslíme citrónom, limetkou alebo ovocným octom.

Šalát z čiernej reďkovky a jabĺk

  • 250 g jabĺk
  • 100 g čiernej reďkovky
  • 1 malá šalotka
  • 3 PL tofu majonézy
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • orechy, hrozienka, soľ
  • koriandrová vňať

Jablká a reďkev ošúpeme a nahrubo nastrúhame, cibuľku tiež ošúpeme a postrúhame ju na veľmi jemno. Pridáme majonézu a jogurt, osolíme, posypeme orechami alebo hrozienkami a koriandrovou vňaťkou.

Nakladaná reďkovka

  • 900 g bielej alebo čiernej reďkovky, ošúpanej a nakrájanej na 7 mm plátky
  • 2/3 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 PL ryžového octu
  • 2 PL soli
  • 1/2 ČL kurkumy

Všetky suroviny premiešame bez pridania vody a uložíme do pohára. Reďkovka si sama pustí šťavu.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 661
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 432
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 334
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 431
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 674
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 947
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 248
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu