Zdraviachtiví kupujúci už majú dosť dlhej zimy a zeleniny bez chuti, preto za pár hodín vykúpia všetko. Reďkovka je zelenina blízka kvake, ale aj repke. Podľa farby a chuti ju môžeme rozdeliť na päť známych druhov.
- Reďkovka červená
je najznámejšia. Máva guľatý, ale aj pretiahnutý tvar, niekedy má ružovú alebo aj bielo-červenú farbu. Má ostrú chuť a výborne sa hodí na chlieb alebo do šalátov. Dá sa aj tepelne upravovať, no vtedy stráca svoje zdraviu prospešné prednosti.
- Reďkovka biela
alebo japonská Daikon, je veľká, pretiahnutá zelenina dosahujúca dĺžku až 50 cm a hrúbku 10 cm. Skvele chutí čerstvá v šalátoch, ale aj dusená ako príloha. V Japonsku je zeleninou číslo jeden a často sa nakladá na mnoho spôsobov. V japonskej úprave ju poznáme ako nakladané pikantné plátky k suši.
- Reďkev čierna
je ďalšou sestrou z rodiny reďkoviek. Býva guľatá alebo tiež predĺžená. Má najpikantnejšiu chuť. Je však veľmi zdravá, jej účinky sú známe stáročia. Napomáha vylučovanie žlče v tele. Často sa z nej používa šťava pri kúrach na podporu činnosti pečene alebo sa najemno strúha do pokrmov.
- Struková reďkev alebo reďkovka potkaní chvost
je iný typ. Obľúbená je u sikhov v Indii. Nepojedá sa koreň, ale plody - struky. Tie dorastajú až do dĺžky 50 cm.
Jedlé sú aj semená reďkoviek a naklíčené výborne chutia na chlieb s maslom alebo v šaláte. Pri niektorých druhoch reďkoviek sa dajú konzumovať aj listy (špeciálny druh z Egypta).
- Reďkovka žltá alebo Szlata,
teda zlatá, je novo vyšľachtená odroda z Poľska. Je veľmi chutná a iba spolovice taká pikantná ako reďkovka červená.
Pôvod
Pravlasťou reďkovky je asi Čína, ale isté to nie je, pretože o tom neexistujú záznamy . Divo rastúca sa dá nájsť vo východnej Európe v oblasti Stredozemného mora, najmä v Grécku, ale aj v Ázii. Existujú zápisy zo starovekého Grécka, kde sa píše o kuse vážiacom až 20 kg, Matioli zo 16. storočia spomína 50-kilogramovú reďkev. Bola taká obľúbená, že jej napodobeniny vyrobili zo zlata. V Egypte faraóni pri stavbách pyramíd dávali robotníkom reďkovky ako súčasť výživy. Do Európy bola jej cesta dlhá a objavuje sa až v 14. storočí. Popularita tejto zeleniny pomaly narástla, a tak ju Angličania v 16. storočí vzali so sebou aj do Nového sveta.
Využitie
Čierna reďkev je energeticky prakticky bezvýznamná, ale čo sa týka zdravých komponentov, je to trieda. Obsahuje toľko vitamínu C ako citrón, tiež sa v nej nachádza vitamín E, karotén, vitamíny B2 a B6. Z minerálov najmä draslík, fosfor, horčík, železo, síra, meď a ďalšie.
tipy a triky
- Pri kúpe reďkovky vyberáme plody, ktoré majú pekné zelené a nepovädnuté listy a lesklé zdravé korene.
- Potom listy odstránime, reďkvičky zabalíme do fólie a držíme v chladničke.
- Ak chceme staršej reďkovke navrátiť pevnosť, vhodíme ju do ľadovej vody na 1 až 2 hodiny pred podávaním.
účinky na organizmus
- pomáha pri nachladnutí
- odstraňuje zápchu
- uvoľňuje hlieny
- hubí baktérie a plesne
- znižuje cholesterol v krvi
- pôsobí preventívne proti samovoľnému úniku moču
- prekrvuje a dezinfikuje sliznicu v ústach a pažeráku
- je prevenciou pred žlčovými, obličkovými a močovými kameňmi
recepty
Fenikel s bielou reďkovkou
- 2 menšie fenikle
- 250 g bielej reďkovky
- 1 citrón
- olivový olej extra virgine
- soľ
Fenikel rozrežeme pozdĺž a nakrájame ho na tenké plátky. Reďkovku nakrájame na drobné kocky a premiešame s feniklom. Zalejeme olejom, osolíme a pokvapkáme šťavou z citróna. Podávame.
Šalát z bielej reďkovky so zelerovou vňaťkou
- 500 g bielej reďkovky
- 1 mrkva
- 7 stoniek zeleru
- olej
- citrón
- soľ
Bielu reďkovku a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na dlhé plátky, zelerovú vňať nasekáme asi na 7 mm hrubé kúsky, vložíme do misy a premiešame. Pokvapkáme olejom a šťavou z citróna, osolíme. Podávame.
Šalát z čiernej reďkovky s cviklou
- 1 ks čiernej reďkovky
- 2 ks cvikle
- stonkový zeler
- l biely jogurt
- 1 citrón
- soľ
- 50 g vlašských orechov
Cviklu a reďkovku očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Stonkový zeler nasekáme, orechy potlčieme a všetko dobre premiešame s jogurtom. Dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Podávame vychladené.
Šalát z čiernej reďkovky a cibule
- 400 g čiernej reďkovky
- 2 ks cibule
- 2 ks rajčín
- 250 ml kyslej smotany
- 1 ks hlávkového šalátu
- citrón
- soľ
Reďkovku ošúpeme, nahrubo nastrúhame, vložíme do misy, posolíme, cibuľu najemno nakrájame a všetko premiešame so smotanou. Ochutíme citrónom a soľou. Podávame na šalátových listoch ozdobené rajčinami.
Šalát z kalerábu gigant a čiernej reďkovky
- 250 g kalerábu gigant
- 100 g čiernej reďkovky
- soľ
- citrón
Zeleninu ošúpeme. Kaleráb nahrubo nastrúhame, osolíme a pridáme jemne strúhanú čiernu reďkovku, okyslíme citrónom, limetkou alebo ovocným octom.
Šalát z čiernej reďkovky a jabĺk
- 250 g jabĺk
- 100 g čiernej reďkovky
- 1 malá šalotka
- 3 PL tofu majonézy
- 3 PL bieleho jogurtu
- orechy, hrozienka, soľ
- koriandrová vňať
Jablká a reďkev ošúpeme a nahrubo nastrúhame, cibuľku tiež ošúpeme a postrúhame ju na veľmi jemno. Pridáme majonézu a jogurt, osolíme, posypeme orechami alebo hrozienkami a koriandrovou vňaťkou.
Nakladaná reďkovka
- 900 g bielej alebo čiernej reďkovky, ošúpanej a nakrájanej na 7 mm plátky
- 2/3 hrnčeka trstinového cukru
- 2 PL ryžového octu
- 2 PL soli
- 1/2 ČL kurkumy
Všetky suroviny premiešame bez pridania vody a uložíme do pohára. Reďkovka si sama pustí šťavu.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista