Chlieb a maslo

Keď sa Európan dlhšie zdrží v Japonsku, vynoria sa pred ním niektoré nečakané problémy. Spomedzi mnohých je takmer najhorším odlišná chuť chleba a masla. Nie sú preňho dostatočne dobré. Ak je Európan na služobnej ceste v centre Tokia, tam si ešte môže ...

Keď sa Európan dlhšie zdrží v Japonsku, vynoria sa pred ním niektoré nečakané problémy. Spomedzi mnohých je takmer najhorším odlišná chuť chleba a masla. Nie sú preňho dostatočne dobré. Ak je Európan na služobnej ceste v centre Tokia, tam si ešte môže kúpiť dobrý chlieb a maslo, vyjde ho to však dosť draho. Ibaže v okrajových štvrtiach je šanca na kúpu takzvaného európskeho chleba a masla takmer nulová. Dokonca už ani mne, keď sa vrátim do Japonska, nechutí tamojší chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nejde mi to do hlavy, veď Japonci vždy bývali dobrí v kopírovaní vecí z Európy, ba mnohé z nich oproti originálu vylepšili. Prečo potom nevedia vyrobiť dobrý chlieb a maslo? Viem si to vysvetliť iba tým, že zrejme nepoznajú chuť tých pravých európskych produktov. Ale položme si otázku: Chutil by Japoncom pravý európsky chlieb?

SkryťVypnúť reklamu

V pekárni alebo v supermarkete dostanete v Japonsku bežne kúpiť tehličku už nakrájaného chleba, je to taký ten toastový - veľmi mäkký, biely, poznáme ho aj z Anglicka alebo z USA. Balíček so 6 - 8 kúskami stojí asi 40 - 50 korún. Ak si posťažujete, že je príliš mäkký a nie je chrumkavý, odporučia vám, aby ste si ho opiekli v hriankovači. Jeho chuť je výrazne iná, než akú má môj obľúbený Mariánsky chlieb tu, na Slovensku.

Japonci si väčšinou natierajú chlieb margarínom, nie pravým maslom. Dôvody sú dva: bránia sa jedeniu tukov a sú pohodlní čakať na to, kým stuhnuté maslo z chladničky zmäkne. Možno by nedbali, keby maslo z trhu celkom zmizlo. A to sa teraz v Japonsku skutočne stalo. Hneď sa vynorili sťažnosti zákazníkov, že maslo potrebujú na pečenie koláčov.

SkryťVypnúť reklamu

Počul som, že v súčasnosti sa v Japonsku pije dosť málo čerstvého mlieka, takže farmári znížili jeho produkciu. To málo, ktoré ostalo, sa používa na výrobu mliečnych nápojov, nie masla. Čo je zaujímavé, v minulosti sa v Japonsku pilo veľa mlieka, pretože to zo všetkých strán deťom vštepovali: "Keď chceš byť vysoký, musíš piť mlieko." Tak hovorili rodičia aj učitelia. Pred vojnou to nebolo v Japonsku zvykom, začalo sa to odporúčať vo veľkom až pod vplyvom Ameriky. Faktom je, že vzrast Japoncov sa vďaka tomu zmenil a povojnová generácia naozaj z mlieka o niekoľko centimetrov podrástla. Ale v porovnaní s Európanmi sme stále vzrastom nižší.

Niektorí dnes dokonca pochybujú, či je pitie kravského mlieka pre človeka vôbec zdravé a prirodzené. Asi aj preto sa teraz v Japonsku pije menej mlieka. Aj mne ho nedávno lekárka zakázala. Mám vraj na kravské mlieko alergiu, čo som netušil. V detstve som často píjaval čerstvé mlieko, dnes sa ho pokúšam nahradiť sójovým, ale trochu ma otravuje nosiť si ho v nejakej nádobke do kaviarne. A tiež som prestal jesť maslo. To mi je naozaj ľúto, pretože slovenské maslo a čerstvý chrumkavý chlieb mám veľmi rád.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 665
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 345
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 662
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu