BRUSEL, BRATISLAVA. Slovenský syr bryndza sa s najväčšou pravdepodobnosťou zaradil k exkluzívnemu tovaru ako parmská šunka či francúzske šampanské.
O polnoci zo včera na dnes totiž vypršal termín, počas ktorého sa mohli ozvať oponenti proti slovenskej žiadosti udeliť bryndze ochrannú známku únie. Ešte včera neskoro popoludní sa nikto taký nenašiel. „Do tejto chvíle sa nikto neohradil. Je pravdepodobné, že bryndza ochrannú známku dostane,“ povedal včera hovorca Európskej komisie pre otázky poľnohospodárstva Michael Mann. Dodal, že niekedy sa oponenti, najčastejšie konkurenční výrobcovia ohlásia doslova na poslednú chvíľu. Pri bryndzi to nečaká, pretože nebol o ňu spor na začiatku žiadosti.
„Ešte stále nevieme, či niekto nevznesie námietku,“ povedal Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho. Poliaci tiež dopredu informovali, že nikto nevzniesol námietku. A krátko pred uplynutím lehoty sa Slovensko ohradilo. „Nedivil by som sa, keby nám to tí Poliaci vrátili,“ povedal Šilhár.
„Po schválení bude presne vyšpecifikované čo tam musí byť, aby výrobok mohol byť označený Slovenská bryndza,“ povedal Peter Lajda, predseda Cechu bryndziarov v Modre. Od registrácie očakáva Lajda postupné zvýšenie predaja. Ako aj možnosť otvorene bojovať proti falšovateľom bryndze.
Teraz sú u nás štyri bryndziarne, ktoré môžu používať označenie „Slovenská bryndza“. To znamená, že ich výroba je kontrolovaná a ich výrobky spĺňajú parametre. „Zvýšenie predaja sme zatiaľ nezaznamenali,“ povedal Dušan Štálik riaditeľ Bryndziarne v Turčianskych Tepliciach. „Je to signál pre spotrebiteľa,“ povedal Šilhár. Výrobca bude môcť podľa neho predávať drahšie.
Bryndza bude druhým slovenským výrobkom, ktorý získal ochrannú známku. Prvý bol Skalický trdelník.
Autor: šaf,zz