l 2 veľké nakrájané cibule
l 4 PL sezamového alebo slnečnicového oleja
l 3 malé čerstvé odsemenené čili papričky
l 1 PL kari prášku
l 1/2 PL kurkumy
l 2 veľké paradajky, ošúpané a zbavené semien
l 3 pretlačené strúčiky cesnaku
l 5 cm ošúpaného a nastrúhaného zázvoru
l štipka kajenského korenia
l 2 kuracie prsia a 4 vykostené stehná pokrájané na menšie kúsky
l 2 veľké červené papriky, pokrájané a zbavené semien
l 2 PL tamarindovej pasty rozpustené v 1/2 šálke vody
l 1 - 2 PL trstinového cukru
Opražíme cibuľku na oleji, kým nezmäkne, pridáme čili a pražíme, kým cibuľka nie je dozlata. Primiešame kurkumu a kari prášok, cesnak, zázvor a kajenské korenie. Necháme 10 minút bublať. Pridáme kuracie kúsky, papriku a tamarind. Zalejeme vodou, tak aby bola nad kuraťom, posolíme a dusíme 30 minút, alebo až kým kura nie je mäkké a voda sa neodparí. Ochutnáme a ak sa nám zdá pokrm kyslý, pridáme trochu cukru.
Malajské tamarindové kura
l 5 PL tamarindovej pasty
l 10 najemno nasekaných šalotiek
l 2 PL sušených koriandrových lístkov
l 120 g hnedého cukru
l 1 1/2 PL tmavej, hustej sójovej omáčky
l 1 PL jablkového octu
l 2 ČL soli
l 1 1/2 ČL mletého čierneho korenia
l 1 kg kuracích kúskov (prsia, horné stehná)
l 2 PL oleja
Tamarindovú pastu zmiešame so šalotkami, podrvenými koriandrovými lístkami, cukrom, 'sójovkou', octom, soľou a korením. Touto zmesou potrieme kuracie kúsky a necháme ich cez noc marinovať v chladničke. Potom všetko preložíme do veľkej panvice a smažíme na ohni za občasného miešania asi 30 minút, alebo kým kuracie kúsky nezmäknú. Omáčka by mala jemne skaramelizovať. Dozdobíme koriandrovými lístkami a uhorkou.
Tamarindová
osviežujúca voda
l 1 a 1/2 šálky vylúpaného tamarindu
l 3 šálky vody
l 1/3 šálky palmového alebo trstinového cukru
l ľad
Z tamarindu odstránime hrubú šupku. Olúpané struky umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme vodu a dáme do panvice zovrieť. Znížime plameň a varíme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky. Studenú zmes scedíme cez gázu alebo sitko. Pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí, pridáme ľad a podávame.
Tamarindová
margarita
l 120 ml tequilly
l 100 g čerstvej tamarindovej pasty
l 30 ml trstinového sirupu
l čili prášok
l 1 šálka ľadu
Nalejeme do mixéra tequillu, tamarindovú pastu, ľad a sirup. Mixujeme, až kým nie je masa pekne jednoliata. Okraj pohára ponoríme do vody a potom do čili prášku. Naplníme pohár a podávame.
Bravčové vindaloo (India)
l 1 kg bravčového na kocky
l 1 kg najemno nasekanej cibule
l 10 stredne veľkých zelených čili, prerezaných pozdĺžne a zbavených semien
l 2 veľké strúčiky cesnaku
l 5 cm čerstvo postrúhaného koreňa zázvoru
Na vindaloo spolu pomelieme:
l 20 červených kašmírskych papričiek
l 3 PL tamarindovej pasty
l 2 ČL pomletých semien rímskej rasce
l 1 PL pomletého čierneho korenia
l 1/2 ČL mletej škorice
l 2 ČL pomletých koriandrových semien
l 5 podrvených klinčekov
l 2 pretlačené strúčiky cesnaku
l 1 ČL mletej kurkumy
l 1 PL pomletých čiernych semien horčice
l 3 cm postrúhaného koreňa zázvoru
l 1 ČL hnedého cukru
l 1 ČL pomletej senovky gréckej
V nádobe marinujeme niekoľko hodín mäso vo vindaloo. Potom pridáme do woku olej a bravčovú masť. Keď je masť s olejom dostatočne horúca, vhodíme cibuľku a opražíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a zázvor a 2 minúty miešame, nakoniec vložíme bravčové mäso a zmiernime plameň. Vlejeme šálku vody a privedieme do varu a na malom plameni varíme asi 1 hodinu. Podávame s dlhozrnnou ryžou.
Massamanské
kuracie kari
l 500 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien na kocky
l 3 stredne veľké zemiaky na kocky
l 1/2 šálky kešu orieškov
l 3 šálky kokosového mlieka
l 1 - 2 PL kari prášku
l 2 PL oleja
l 2 PL hnedého cukru
l 3 PL sójovej omáčky
l 5 PL tamarindového sirupu (2 PL pasty)
l koriander na posypanie
Do woku dáme olej. Keď je už horúci, vhodíme kari prášok a miešame asi 30 sekúnd, pridáme kokosové mlieko, kura a zemiaky. Varíme, až kým kura nie je mäkké, potom pridáme sójovú omáčku, cukor, tamarind a opražené kešu. Zľahka premiešame. Podávame posypané koriandrovými lístkami a s chlebom naan alebo s ryžou.