recepty

Pakistanské kura

l 2 veľké nakrájané cibule

l 4 PL sezamového alebo slnečnicového oleja

l 3 malé čerstvé odsemenené čili papričky

l 1 PL kari prášku

l 1/2 PL kurkumy

l 2 veľké paradajky, ošúpané a zbavené semien

l 3 pretlačené strúčiky cesnaku

l 5 cm ošúpaného a nastrúhaného zázvoru

l štipka kajenského korenia

l 2 kuracie prsia a 4 vykostené stehná pokrájané na menšie kúsky

l 2 veľké červené papriky, pokrájané a zbavené semien

l 2 PL tamarindovej pasty rozpustené v 1/2 šálke vody

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

l 1 - 2 PL trstinového cukru

SkryťVypnúť reklamu

Opražíme cibuľku na oleji, kým nezmäkne, pridáme čili a pražíme, kým cibuľka nie je dozlata. Primiešame kurkumu a kari prášok, cesnak, zázvor a kajenské korenie. Necháme 10 minút bublať. Pridáme kuracie kúsky, papriku a tamarind. Zalejeme vodou, tak aby bola nad kuraťom, posolíme a dusíme 30 minút, alebo až kým kura nie je mäkké a voda sa neodparí. Ochutnáme a ak sa nám zdá pokrm kyslý, pridáme trochu cukru.

Malajské tamarindové kura

l 5 PL tamarindovej pasty

l 10 najemno nasekaných šalotiek

l 2 PL sušených koriandrových lístkov

l 120 g hnedého cukru

l 1 1/2 PL tmavej, hustej sójovej omáčky

l 1 PL jablkového octu

l 2 ČL soli

l 1 1/2 ČL mletého čierneho korenia

l 1 kg kuracích kúskov (prsia, horné stehná)

l 2 PL oleja

Tamarindovú pastu zmiešame so šalotkami, podrvenými koriandrovými lístkami, cukrom, 'sójovkou', octom, soľou a korením. Touto zmesou potrieme kuracie kúsky a necháme ich cez noc marinovať v chladničke. Potom všetko preložíme do veľkej panvice a smažíme na ohni za občasného miešania asi 30 minút, alebo kým kuracie kúsky nezmäknú. Omáčka by mala jemne skaramelizovať. Dozdobíme koriandrovými lístkami a uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tamarindová

osviežujúca voda

l 1 a 1/2 šálky vylúpaného tamarindu

l 3 šálky vody

l 1/3 šálky palmového alebo trstinového cukru

l ľad

Z tamarindu odstránime hrubú šupku. Olúpané struky umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme vodu a dáme do panvice zovrieť. Znížime plameň a varíme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky. Studenú zmes scedíme cez gázu alebo sitko. Pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí, pridáme ľad a podávame.

Tamarindová

margarita

l 120 ml tequilly

l 100 g čerstvej tamarindovej pasty

l 30 ml trstinového sirupu

l čili prášok

l 1 šálka ľadu

Nalejeme do mixéra tequillu, tamarindovú pastu, ľad a sirup. Mixujeme, až kým nie je masa pekne jednoliata. Okraj pohára ponoríme do vody a potom do čili prášku. Naplníme pohár a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčové vindaloo (India)

l 1 kg bravčového na kocky

l 1 kg najemno nasekanej cibule

l 10 stredne veľkých zelených čili, prerezaných pozdĺžne a zbavených semien

l 2 veľké strúčiky cesnaku

l 5 cm čerstvo postrúhaného koreňa zázvoru

Na vindaloo spolu pomelieme:

l 20 červených kašmírskych papričiek

l 3 PL tamarindovej pasty

l 2 ČL pomletých semien rímskej rasce

l 1 PL pomletého čierneho korenia

l 1/2 ČL mletej škorice

l 2 ČL pomletých koriandrových semien

l 5 podrvených klinčekov

l 2 pretlačené strúčiky cesnaku

l 1 ČL mletej kurkumy

l 1 PL pomletých čiernych semien horčice

l 3 cm postrúhaného koreňa zázvoru

l 1 ČL hnedého cukru

l 1 ČL pomletej senovky gréckej

V nádobe marinujeme niekoľko hodín mäso vo vindaloo. Potom pridáme do woku olej a bravčovú masť. Keď je masť s olejom dostatočne horúca, vhodíme cibuľku a opražíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a zázvor a 2 minúty miešame, nakoniec vložíme bravčové mäso a zmiernime plameň. Vlejeme šálku vody a privedieme do varu a na malom plameni varíme asi 1 hodinu. Podávame s dlhozrnnou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Massamanské

kuracie kari

l 500 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien na kocky

l 3 stredne veľké zemiaky na kocky

l 1/2 šálky kešu orieškov

l 3 šálky kokosového mlieka

l 1 - 2 PL kari prášku

l 2 PL oleja

l 2 PL hnedého cukru

l 3 PL sójovej omáčky

l 5 PL tamarindového sirupu (2 PL pasty)

l koriander na posypanie

Do woku dáme olej. Keď je už horúci, vhodíme kari prášok a miešame asi 30 sekúnd, pridáme kokosové mlieko, kura a zemiaky. Varíme, až kým kura nie je mäkké, potom pridáme sójovú omáčku, cukor, tamarind a opražené kešu. Zľahka premiešame. Podávame posypané koriandrovými lístkami a s chlebom naan alebo s ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 904
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu