recepty

Pakistanské kura

l 2 veľké nakrájané cibule

l 4 PL sezamového alebo slnečnicového oleja

l 3 malé čerstvé odsemenené čili papričky

l 1 PL kari prášku

l 1/2 PL kurkumy

l 2 veľké paradajky, ošúpané a zbavené semien

l 3 pretlačené strúčiky cesnaku

l 5 cm ošúpaného a nastrúhaného zázvoru

l štipka kajenského korenia

l 2 kuracie prsia a 4 vykostené stehná pokrájané na menšie kúsky

l 2 veľké červené papriky, pokrájané a zbavené semien

l 2 PL tamarindovej pasty rozpustené v 1/2 šálke vody

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

l 1 - 2 PL trstinového cukru

SkryťVypnúť reklamu

Opražíme cibuľku na oleji, kým nezmäkne, pridáme čili a pražíme, kým cibuľka nie je dozlata. Primiešame kurkumu a kari prášok, cesnak, zázvor a kajenské korenie. Necháme 10 minút bublať. Pridáme kuracie kúsky, papriku a tamarind. Zalejeme vodou, tak aby bola nad kuraťom, posolíme a dusíme 30 minút, alebo až kým kura nie je mäkké a voda sa neodparí. Ochutnáme a ak sa nám zdá pokrm kyslý, pridáme trochu cukru.

Malajské tamarindové kura

l 5 PL tamarindovej pasty

l 10 najemno nasekaných šalotiek

l 2 PL sušených koriandrových lístkov

l 120 g hnedého cukru

l 1 1/2 PL tmavej, hustej sójovej omáčky

l 1 PL jablkového octu

l 2 ČL soli

l 1 1/2 ČL mletého čierneho korenia

l 1 kg kuracích kúskov (prsia, horné stehná)

l 2 PL oleja

Tamarindovú pastu zmiešame so šalotkami, podrvenými koriandrovými lístkami, cukrom, 'sójovkou', octom, soľou a korením. Touto zmesou potrieme kuracie kúsky a necháme ich cez noc marinovať v chladničke. Potom všetko preložíme do veľkej panvice a smažíme na ohni za občasného miešania asi 30 minút, alebo kým kuracie kúsky nezmäknú. Omáčka by mala jemne skaramelizovať. Dozdobíme koriandrovými lístkami a uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tamarindová

osviežujúca voda

l 1 a 1/2 šálky vylúpaného tamarindu

l 3 šálky vody

l 1/3 šálky palmového alebo trstinového cukru

l ľad

Z tamarindu odstránime hrubú šupku. Olúpané struky umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme vodu a dáme do panvice zovrieť. Znížime plameň a varíme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky. Studenú zmes scedíme cez gázu alebo sitko. Pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí, pridáme ľad a podávame.

Tamarindová

margarita

l 120 ml tequilly

l 100 g čerstvej tamarindovej pasty

l 30 ml trstinového sirupu

l čili prášok

l 1 šálka ľadu

Nalejeme do mixéra tequillu, tamarindovú pastu, ľad a sirup. Mixujeme, až kým nie je masa pekne jednoliata. Okraj pohára ponoríme do vody a potom do čili prášku. Naplníme pohár a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčové vindaloo (India)

l 1 kg bravčového na kocky

l 1 kg najemno nasekanej cibule

l 10 stredne veľkých zelených čili, prerezaných pozdĺžne a zbavených semien

l 2 veľké strúčiky cesnaku

l 5 cm čerstvo postrúhaného koreňa zázvoru

Na vindaloo spolu pomelieme:

l 20 červených kašmírskych papričiek

l 3 PL tamarindovej pasty

l 2 ČL pomletých semien rímskej rasce

l 1 PL pomletého čierneho korenia

l 1/2 ČL mletej škorice

l 2 ČL pomletých koriandrových semien

l 5 podrvených klinčekov

l 2 pretlačené strúčiky cesnaku

l 1 ČL mletej kurkumy

l 1 PL pomletých čiernych semien horčice

l 3 cm postrúhaného koreňa zázvoru

l 1 ČL hnedého cukru

l 1 ČL pomletej senovky gréckej

V nádobe marinujeme niekoľko hodín mäso vo vindaloo. Potom pridáme do woku olej a bravčovú masť. Keď je masť s olejom dostatočne horúca, vhodíme cibuľku a opražíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a zázvor a 2 minúty miešame, nakoniec vložíme bravčové mäso a zmiernime plameň. Vlejeme šálku vody a privedieme do varu a na malom plameni varíme asi 1 hodinu. Podávame s dlhozrnnou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Massamanské

kuracie kari

l 500 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien na kocky

l 3 stredne veľké zemiaky na kocky

l 1/2 šálky kešu orieškov

l 3 šálky kokosového mlieka

l 1 - 2 PL kari prášku

l 2 PL oleja

l 2 PL hnedého cukru

l 3 PL sójovej omáčky

l 5 PL tamarindového sirupu (2 PL pasty)

l koriander na posypanie

Do woku dáme olej. Keď je už horúci, vhodíme kari prášok a miešame asi 30 sekúnd, pridáme kokosové mlieko, kura a zemiaky. Varíme, až kým kura nie je mäkké, potom pridáme sójovú omáčku, cukor, tamarind a opražené kešu. Zľahka premiešame. Podávame posypané koriandrovými lístkami a s chlebom naan alebo s ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 898
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 798
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 756
  4. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 112
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 084
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 713
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 413
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 302
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu