pastu. Používame ich na prípravuchutných osviežujúcich nápojov
na letné dni a pri varení ázijských jedál.Tamarind je pomaly rastúci strom rodiaci v piatom až pätnástom roku života, ktorý sa dožíva až 150 rokov a viac. Dosahuje výšku 25 - 30 metrov a šírku až 12 metrov. Listy sú drobučké protistojace, podobné nášmu agátu. Aj kvety sú podobné, rastú v malých strapcoch, ale farba nie je biela, ale žltooranžová.
Plody, trochu sploštené a podobné fazuľovému struku, sú nepravidelne poprehýbané a rastú pozdĺžne po celej novej vetve. Dosahujú dĺžku 5 - 15 cm a v priemere majú 2 - 3 cm. Struky majú škoricovohnedú až tmavohnedú farbu. Šupka je spočiatku mäkká, postupne, ako plody dozrievajú, tvrdne a stáva sa krehkou. Po prasknutí odokryje pastu hnedočervenej farby, ktorá chráni hnedočierne, väčšej šošovici podobné semená veľkosti asi 1 cm.
Pôvod
Z tropickej Afriky prešiel tamarind dlhú cestu do Ázie, kde sa stal taký populárny, že keď sa dostal k Peržanom a Arabom, dali mu meno tamar hindi. To mu zostalo až dodnes ako tamarind indický, i keď jeho domovom je africký Sudán. Poznali ho Egypťania aj Gréci už pred vyše 2500 rokmi.
Plody a spracovanie
V Bangkoku je námestie pred kráľovským palácom plné tamarindových stromov a ich plody sú ľahko dostupné. Pred rokmi som si ich pár nazbieral a ochutnal, spravil som si prvýkrát osviežujúco kyslý nápoj - tamarindovú vodu. Ak sa takáto voda rozriedi v nižšom pomere, dá sa použiť aj na varenie.
Postup pri spracovávaní tamarindu je takýto: zo semien ošúpeme kôru, potom pomaly povyberáme z vnútornej lepkavej dužiny semienka. Takto vzniknutá pasta sa uchováva v chladničke v utavretom obale aj niekoľko týždňov.
Použitie
Tamarindová pasta sa používa v kuchyni Ázie a Latinskej Ameriky, najčastejšie pri príprave pikantných jedál s čili papričkami. Azda najznámejším jedlom je vindaloo z Indie, z provincie Goa zo západného pobrežia. Táto provincia bola v minulosti obsadená až do roku 1960 Portugalcami. Ako dedičstvo tu zanechali aj prípravu bravčového na veľa spôsobov. Bravčové vindaloo je skvelé ostrokyslé krehké mäsko, ktorému, ak nie ste vegetarián, neuniknete. V Thajsku sa robí z tamarindu aj hustá pasta s pridaním cukru, soli a čili, ktorá slúži ako pochúťka. Podobnej chuti sú aj známe thajské tvrdé cukríky. V Kostarike sa pripravuje z tamarindu tortové želé a tamarindový džem, ktorý sa plní do pohárov a predáva v supermarketoch. V Brazílii sa z tamarindovej pasty robia populárne sorbety a v Portoriku sa vyrába drvením a pridaním vody sirup plnený do fliaš.