Dnešné menu Tamarind

Tamarind je dôkazom toho, že kyslý nie je iba citrón alebo ocot. Kyselkavé plody s plnou ovocnou chuťou si čoraz viac razia cestu na Západ. Aj u nás už dostať tamarindový sušený extrakt či čerstvú

pastu. Používame ich na prípravuchutných osviežujúcich nápojov

na letné dni a pri varení ázijských jedál.Tamarind je pomaly rastúci strom rodiaci v piatom až pätnástom roku života, ktorý sa dožíva až 150 rokov a viac. Dosahuje výšku 25 - 30 metrov a šírku až 12 metrov. Listy sú drobučké protistojace, podobné nášmu agátu. Aj kvety sú podobné, rastú v malých strapcoch, ale farba nie je biela, ale žltooranžová.

Plody, trochu sploštené a podobné fazuľovému struku, sú nepravidelne poprehýbané a rastú pozdĺžne po celej novej vetve. Dosahujú dĺžku 5 - 15 cm a v priemere majú 2 - 3 cm. Struky majú škoricovohnedú až tmavohnedú farbu. Šupka je spočiatku mäkká, postupne, ako plody dozrievajú, tvrdne a stáva sa krehkou. Po prasknutí odokryje pastu hnedočervenej farby, ktorá chráni hnedočierne, väčšej šošovici podobné semená veľkosti asi 1 cm.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pôvod

Z tropickej Afriky prešiel tamarind dlhú cestu do Ázie, kde sa stal taký populárny, že keď sa dostal k Peržanom a Arabom, dali mu meno tamar hindi. To mu zostalo až dodnes ako tamarind indický, i keď jeho domovom je africký Sudán. Poznali ho Egypťania aj Gréci už pred vyše 2500 rokmi.

Plody a spracovanie

V Bangkoku je námestie pred kráľovským palácom plné tamarindových stromov a ich plody sú ľahko dostupné. Pred rokmi som si ich pár nazbieral a ochutnal, spravil som si prvýkrát osviežujúco kyslý nápoj - tamarindovú vodu. Ak sa takáto voda rozriedi v nižšom pomere, dá sa použiť aj na varenie.

Postup pri spracovávaní tamarindu je takýto: zo semien ošúpeme kôru, potom pomaly povyberáme z vnútornej lepkavej dužiny semienka. Takto vzniknutá pasta sa uchováva v chladničke v utavretom obale aj niekoľko týždňov.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Tamarindová pasta sa používa v kuchyni Ázie a Latinskej Ameriky, najčastejšie pri príprave pikantných jedál s čili papričkami. Azda najznámejším jedlom je vindaloo z Indie, z provincie Goa zo západného pobrežia. Táto provincia bola v minulosti obsadená až do roku 1960 Portugalcami. Ako dedičstvo tu zanechali aj prípravu bravčového na veľa spôsobov. Bravčové vindaloo je skvelé ostrokyslé krehké mäsko, ktorému, ak nie ste vegetarián, neuniknete. V Thajsku sa robí z tamarindu aj hustá pasta s pridaním cukru, soli a čili, ktorá slúži ako pochúťka. Podobnej chuti sú aj známe thajské tvrdé cukríky. V Kostarike sa pripravuje z tamarindu tortové želé a tamarindový džem, ktorý sa plní do pohárov a predáva v supermarketoch. V Brazílii sa z tamarindovej pasty robia populárne sorbety a v Portoriku sa vyrába drvením a pridaním vody sirup plnený do fliaš.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 893
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 888
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 741
  4. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 219
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 130
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 711
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 411
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 261
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu