Dnešné menu Tamarind

Tamarind je dôkazom toho, že kyslý nie je iba citrón alebo ocot. Kyselkavé plody s plnou ovocnou chuťou si čoraz viac razia cestu na Západ. Aj u nás už dostať tamarindový sušený extrakt či čerstvú

pastu. Používame ich na prípravuchutných osviežujúcich nápojov

na letné dni a pri varení ázijských jedál.Tamarind je pomaly rastúci strom rodiaci v piatom až pätnástom roku života, ktorý sa dožíva až 150 rokov a viac. Dosahuje výšku 25 - 30 metrov a šírku až 12 metrov. Listy sú drobučké protistojace, podobné nášmu agátu. Aj kvety sú podobné, rastú v malých strapcoch, ale farba nie je biela, ale žltooranžová.

Plody, trochu sploštené a podobné fazuľovému struku, sú nepravidelne poprehýbané a rastú pozdĺžne po celej novej vetve. Dosahujú dĺžku 5 - 15 cm a v priemere majú 2 - 3 cm. Struky majú škoricovohnedú až tmavohnedú farbu. Šupka je spočiatku mäkká, postupne, ako plody dozrievajú, tvrdne a stáva sa krehkou. Po prasknutí odokryje pastu hnedočervenej farby, ktorá chráni hnedočierne, väčšej šošovici podobné semená veľkosti asi 1 cm.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pôvod

Z tropickej Afriky prešiel tamarind dlhú cestu do Ázie, kde sa stal taký populárny, že keď sa dostal k Peržanom a Arabom, dali mu meno tamar hindi. To mu zostalo až dodnes ako tamarind indický, i keď jeho domovom je africký Sudán. Poznali ho Egypťania aj Gréci už pred vyše 2500 rokmi.

Plody a spracovanie

V Bangkoku je námestie pred kráľovským palácom plné tamarindových stromov a ich plody sú ľahko dostupné. Pred rokmi som si ich pár nazbieral a ochutnal, spravil som si prvýkrát osviežujúco kyslý nápoj - tamarindovú vodu. Ak sa takáto voda rozriedi v nižšom pomere, dá sa použiť aj na varenie.

Postup pri spracovávaní tamarindu je takýto: zo semien ošúpeme kôru, potom pomaly povyberáme z vnútornej lepkavej dužiny semienka. Takto vzniknutá pasta sa uchováva v chladničke v utavretom obale aj niekoľko týždňov.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Tamarindová pasta sa používa v kuchyni Ázie a Latinskej Ameriky, najčastejšie pri príprave pikantných jedál s čili papričkami. Azda najznámejším jedlom je vindaloo z Indie, z provincie Goa zo západného pobrežia. Táto provincia bola v minulosti obsadená až do roku 1960 Portugalcami. Ako dedičstvo tu zanechali aj prípravu bravčového na veľa spôsobov. Bravčové vindaloo je skvelé ostrokyslé krehké mäsko, ktorému, ak nie ste vegetarián, neuniknete. V Thajsku sa robí z tamarindu aj hustá pasta s pridaním cukru, soli a čili, ktorá slúži ako pochúťka. Podobnej chuti sú aj známe thajské tvrdé cukríky. V Kostarike sa pripravuje z tamarindu tortové želé a tamarindový džem, ktorý sa plní do pohárov a predáva v supermarketoch. V Brazílii sa z tamarindovej pasty robia populárne sorbety a v Portoriku sa vyrába drvením a pridaním vody sirup plnený do fliaš.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 312
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 907
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 385
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu