ali džús s vlákninou.
"Nie všetky chuťové poháriky boli nadšené touto stravou," povedal po skončení Týždňa zdravej výživy Michal Kaliňák, hovorca mesta Prešov. K zdravým jedlám sa postavili pozitívne rodičia, v jedálňach boli pre nich pripravené výstavky jedál, ktoré mohli aj ochutnať.
Deti ale nie sú z domu na takéto jedlá privyknuté, nepoznali ich a tak vracali takmer plné taniere, tvrdili v niektorých školách. Podľa Ľubici Třešňákovej, vedúcej jedálne Základnej školy na Odborárskej ulici v Prešove, sa odpad nezjedeného jedla zvýšil. Priznala to aj Monika Imrichová, riaditeľka najväčšej materskej škôlky v Prešove na Jurkovičovej ulici.
Jedálny lístok zdravého týždňa bol finančne náročnejší. Podľa hovorcu sa v jedálňach varilo o 20 percent drahšie ako pri klasickom stravovaní.
Hovorca Kaliňák vraví, že o potrebe zdravého stravovania sa v školách bude musieť hovoriť častejšie. "V tejto chvíli očakávame výsledky ankety zo škôl, kde sa zdravo varilo. Podľa jej výsledkov budeme ďalej pokračovať v spôsobe informačnej kampane a tiež v štýle organizovania takéhoto stravovania."
V prešovských mestských školách sa stravuje takmer 70 percent školákov. V štyroch školách sú zriadené školské bufety. (or)