Bufety sa bránia, že ponúkajú to, čo sa predáva.
BRATISLAVA. Každý desiaty žiak základnej školy neraňajkuje vôbec a takmer polovica len nepravidelne. Biely chlieb alebo biele pečivo máva na desiatu takmer 60 percent žiakov prvého stupňa, a 75 percent z druhého. Najčastejšou desiatou je biely rožok či chlieb natretý maslom alebo syrom a obložený šunkou či trvanlivou salámou. Jana Jurkovičová, lekárka z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave prednedávnom vyhodnocovala aj tieto výsledky prieskumu desiatových hliadok o stravovacích návykoch školopovinných detí. A bola zhrozená.
"Deti by mali jesť päť až šesťkrát za deň. Toto pravidlo dodržiava asi štvrtina detí, takmer polovica si vystačí s dvoma či troma jedlami." Namiesto raňajok konzumujú desiatové kalorické bomby, ktoré si často kúpia samy v školskom bufete. Jeho zriadenia sa často dožadujú sami rodičia. "Radšej im dajú peniaze, ako by si našli čas na prípravu desiat," priznala bratislavská riaditeľka.
Lekári pritom varujú, že detí obéznych z nezdravej stravy pribúda. Doktorka Jurkovičová hovorí, že už u malých detí sa vyskytuje zvýšený cholesterol.
Školské bufety ako postrach
Školské bufety a automaty, kde sa predávajú vysoko kalorické jedlá a nápoje, sú v mnohých krajinách Európskej únie postrachom. Dôvodom je práve zvyšujúca sa detská obezita. Európska komisia vyhlásila boj proti obezite detí a pripravuje opatrenia, ktoré by mali zmeniť stravovanie žiakov v školských jedálňach. Prvým štátom v únii, ktorý zakázal predaj vysoko kalorických jedál a nápojov vo všetkých verejných školách, je Lotyšsko. V Británii zasa vláda zvýšila dotácie na školskú stravu, konkrétne na ovocie, zeleninu a ryby.
V slovenských školách a školských zariadeniach sa od prvého júna minulého roku nesmú podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva predávať kofeínové a chinínové nápoje a tabakové výrobky.
"Zákaz predaja ďalšieho sortimentu, napríklad sladkostí, naša legislatíva zatiaľ nepozná. Je pomerne problematické ich predaj zakázať, keďže v zmysle pravidiel únie nemožno brániť trhovému predaju výrobkov," hovorí Jana Nováková, vedúca odboru hygieny detí a mládeže a podpory zdravia z Úradu verejného zdravotníctva. Školské bufety a automaty by mali podľa nej predstavovať iba doplnkové stravovanie detí.
Sladkosti budú, lebo sa kupujú
Sortiment, ktorý bufety ponúkajú, musí prevádzkovateľ zariadenia predložiť na schválenie príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. S jeho súhlasom je v bufetoch toľko sladkostí, potravín rýchleho občerstvenia a sladených nápojov. "Riešenie je závislé od zdravotného uvedomenia obyvateľov, rodičov, učiteľov, prevádzkovateľov bufetov. Keď nebude záujem o predaj týchto vecí, tak ich prevádzkovatelia nebudú zaraďovať do sortimentu tovaru," povedala doktorka Nováková.
Pri posudzovaní sortimentu sa podľa doktorky Novákovej kladie dôraz na to, aby jednotlivé potraviny spĺňali kritériá kladené na výživovú hodnotu potravín.
Sortiment bufetov je jednotvárny
Školské bufety sú dnes súčasťou výbavy väčšiny škôl. Na stredných školách sa k nim pridávajú aj automaty.
Desiatu vo forme bagety či žemle si v bufete Základnej školy Zlatá v Rožňave denne zakúpi 60 až 80 detí. Podobne je to aj v Základnej škole na Ulici J. A. Komenského v Revúcej. "Cez veľkú prestávku sa predávajú prostredníctvom dodávateľa obložené rožky, žemle, bagety, rôzne druhy," hovorí Ivan Smerek, riaditeľ školy. Podľa jeho slov sa takto stravuje 40 až 50 detí denne.
Na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici si školský bufet už sedem rokov rok čo rok zriaďujú a prevádzkujú sami študenti. "Deje sa tak v rámci predmetu aplikovaná ekonómia," hovorí Anna Mrenová, ktorá ho učí. "Študenti si založia vlastnú firmu, musia sa postarať o tovar, jeho predaj, a vlastne sa učia cez prácu." A že sú podnikaví, svedčia aj ich rôzne podporné predajné akcie. Dokážu využiť sviatok zaľúbených, Vianoce a podobne. Na predaj využívajú prestávky.
Jablká vyradili
Na Základnej škole Vendelína Javorku v Žiline funguje školský bufet druhý rok. Ida Pavlovičová, zástupkyňa riaditeľky hovorí, že ho zriadili na popud žiakov a rodičov. Škola má tento školský rok 356 žiakov.
Bufet, ktorý má v prenájme súkromníčka, je otvorený ráno od pol ôsmej. "Niektoré deti už pri príchode do školy zamieria priamo do bufetu. Najviac je vyťažený cez prvú prestávku a cez veľkú," hovorí zástupkyňa. Najčastejšie si kupujú rôzne bagety, pizzové rožky, nápoje. Využívajú aj školský automat na teplý čaj. Učitelia z toho usudzujú, že veľa detí pred vyučovaním neraňajkuje a prichádza bez desiat.
Predtým v škole fungovala bavorská pekáreň, ktorá tiež nemala núdzu o malých stravníkov.
"Keby som mohla, ovplyvnila by som sortiment bufetu. Je tam veľa sladkostí a slaných vecí. Chýba v ňom ovocie," hovorí zástupkyňa. Bufetárka síce pokus o predaj ovocia urobila, ale keď zistila, že jablká sa nepredávajú, zo sortimentu ich vyradila.
Ako sa stravujú naši školáci
- takmer 40 percent detí pravidelne neraňajkuje,
- 1,8 percenta školákov nedesiatuje,
- viac ako 95 percent detí pravidelne obeduje,
- čím sú deti staršie, tým menej pravidelne obedujú
- lepší stravovací režim majú mestské deti ako dedinské
zdroj: www.vyzivadeti.sk