Piatok, 26. február, 2021 | Meniny má ViktorKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Sójová omáčka

Takmer všetci, ktorí varia, už zaradili do svojho slovníka a jedálnička sójovú omáčku, ale ešte stále nevedia, aký je rozdiel medzi jednotlivými typmi. Je to ako keď sa niekoho opýtate, či má auto a on odpovie, že jasné. A keď sa opýtate, či benzín, ...

Takmer všetci, ktorí varia, už zaradili do svojho slovníka a jedálnička sójovú omáčku, ale ešte stále nevedia, aký je rozdiel medzi jednotlivými typmi. Je to ako keď sa niekoho opýtate, či má auto a on odpovie, že jasné. A keď sa opýtate, či benzín, alebo diesel, z tváre mu vyskočia otázniky.Sójová omáčka je omáčka, ktorá vzniká fermentáciou sójových bôbov, praženej pšenice, vody, soli a baktérií Koji. Bola vynájdená v Číne pred mnohými tisíročiami. Odtiaľ sa rozšírila do celej Ázie a dnes, v čase euro-ázijskej kuchyne, sa udomácňuje aj v západnej kultúre.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne ako tofu aj sójová omáčka sa vyrába zo sóje. Európa objavila sóju až v 18. storočí, kým v Číne jej holdovali už pred 5-tisíc rokmi. Volali ju "veľká" alebo "vznešená" fazuľa. Patrila medzi päť posvätných rastlín spolu s ryžou, jačmeňom, pšenicou a prosom.

Omáčka obsahuje proteíny podobne ako mäso. Aj preto sprevádza Číňanov na ich ceste k zdraviu. Na čínskych sójových omáčkach však nájdeme nápis Jiang You, čo znamená sójový olej. Prvé slovo označujúce len sóju sa používalo na všetko, čo bolo fermentované už dávno, asi pred tisíc rokmi a ustálilo sa. You v dnešnej reči znamená olej, ale kedysi to znamenalo extrakt.

Sójová omáčka blahodarne pôsobí na organizmus, je zdrojom riboflavínu, vitamínu B6, horčíka a medi, tiež niacínu, železa a fosforu. Obsahuje aminokyseliny a mikroorganizmy potrebné pri trávení. Obsahuje tiež soľ, preto by si ľudia trpiaci na vysoký krvný tlak mali vyberať sójovku so zníženým obsahom sodíka.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri nákupe si všímajte prísady pridané na zlepšenie chuti. Voľte radšej omáčku bez prísad. Uzatvorená sójovka vydrží pri izbovej teplote rok aj dva (podľa dátumu spotreby), po otvorení ju uchovávame v chladničke.

Ako sa vyrába omáčka

l Fermentácia - prírodná výroba

Pri fermentácii sa štiepia bielkoviny, tuky a cukry a vzniká produkt označený ako sojová omáčka. Je to podobný proces ako pri výrobe piva či vína. Do nádoby sa dá pšenica a sója a naočkuje sa ušľachtilou plesňou. Po troch dňoch sa vzniknutá masa zaleje vodou a soľou. Fermentácia trvá podľa receptúry 6 - 24 mesiacov. Vzniknú tak dva produkty. Po precedení sójovka a hustá časť nazývaná miso. Miso je tiež veľmi významný doplnok pri príprave jedál. Najmä pri dochutení polievok. Obsahuje obrovské množstvo enzýmov dôležitých pre naše telo.

Skryť Vypnúť reklamu

l Hydrolýza - chemická výroba

Aby sa skrátil čas fermentácie, vyrába sa omáčka aj s pomocou chemikálií. Bôby sa varia niekoľko hodín v kyseline chlórovodíkovej, aby sa z nich odstránili aminokyseliny. Potom sa zmes neutralizuje aktívnym uhlím a filtruje. Aby získala peknú farbu, dofarbuje sa a dochucuje. A práve mnohé takéto dochucovadlá môžu byť nebezpečné pre náš organizmus. Tieto sójovky sú, samozrejme, lacnejšie.

Základné delenie

Svetlá omáčka

Väčšina ľudí si pod názvom sójovka predstaví práve sójovú omáčku Kikkoman. Je svetlá a na stenách nádoby sa neudrží. Používa sa na dochutenie zeleniny, plodov mora, kuriatka a bravčového mäsa. Teda hlavne vtedy, keď chceme jemnú svetlú omáčku alebo polievku.

Tmavá omáčka

Tmavá alebo hustá omáčka sa vyrába podobne ako svetlá, no na záver varenia sa do nej pridáva melasa alebo karamel. Tak vznikne tmavá, viac sladká, no na chuť komplexnejšia omáčka. Keď nahneme fľašu, vidíme, ako pomaly steká po skle. Používa sa na kačicu, kuracie, hovädzie a bravčové mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Tmavý sójový džem

Nie je to to isté ako tmavá sójovka, skôr sa jej hodí pomenovanie hustá sójová omáčka. Obsahuje ešte viac melasy ako tmavá omáčka. Používa sa na prípravu duseného mäsa a na opekanú ryžu. Stačí polovica čajovej lyžičky na dochutenie a sfarbenie ryže. Ak by sme tú istú farbu chceli dosiahnuť svetlou omáčkou, minuli by sme jej priveľa a jedlo by sa stalo nejedlým, pretože by už bolo presolené. Hustá sójovka sa predáva v pohároch, pretože je taká hustá, že by bol problém ju dostať cez hrdlo fľaše.

Extra delenie

Okrem toho poznáme sójové omáčky japonské, vietnamské, indonézske, malajzijské, thajské a iné. Najznámejšia čínska je Pearl River Bridge. Indonézania volajú sójovku Kecap (ketjap). Rozlišujú ju na Kecap asin, čo je slaná a redšia omáčka, dá sa používať ako čínska sójovka, a Kecap manis, čo je sladšia a hustejšia omáčka obohatená o palmový cukor. Je dobré skúsiť ju, pretože chutí inak ako ostatné sójovky.

Skryť Vypnúť reklamu

Japonské omáčky sa volajú shoju a majú menej rôznych chutí, sú skôr slanšie. Mnohé z nich môžu slúžiť ako dochucovadlo priamo na tanieri. Najznámejšia japonská sójovka v Európe je asi od firmy Kikkoman. Japonci rozlišujú až päť druhov sójoviek:

l Koikuči - tradičná japonská omáčka, sója a pšenica sú tu zastúpené pol na pol,

l Usukuči - svetlá sójovka dochutená ryžovým extraktom,

l Tamari - je zaujímavá tým, že neobsahuje pšenicu ani jačmeň, len sóju. Jej výroba je zložitejšia, a preto je aj drahšia. Tiež je vhodná pre ľudí, ktorí nemôžu jesť produkty z obilia. Aj jej obsah enzýmov je vyšší,

l Širo - obsahuje viac pšenice ako sóje,

l Siašikomi - sladká omáčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Začni svoju budúcnosť v Prahe! Staň sa špičkovým ekonómom!
  2. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Fakulta orientovaná na pútavú výučbu prepojenú s praxou!
  5. Mesto mladých čaká na teba: buď vysokoškolákom v Nitre!
  6. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  7. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  3. Dáma s pávím pierkom
  4. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  8. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  9. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 109
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 12 127
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 071
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 949
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 831
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 622
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 234
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 800
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 217
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 947
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podnikateľ Michal Suchoba.

Ministerstvo spravodlivosti finišuje so žiadosťou o vydanie.

8 h

OĽaNO by volilo podstatne menej ľudí.

5 h
Komentár Zuzany Kepplovej

Zavolajte mi vedcov

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

U Matoviča nepožívajú vedci a odborníci vyšší status ako v režime Fica.

12 h
Ilustračné foto.

Nejde iba o peniaze.

17 h