Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Masahikovými očami - Diéta

Mám veľmi rád cestoviny. Dokonca až tak, že keď sa nám doma minú všetky zásoby, zamiesim cesto sám a urobím domáce. Niekedy z vlastnoručne urobeného cesta točím na ruke základ na pizzu a predvádzam sa tak trochu pred mojou ženou, že to dokážem. Ako ...

Mám veľmi rád cestoviny. Dokonca až tak, že keď sa nám doma minú všetky zásoby, zamiesim cesto sám a urobím domáce. Niekedy z vlastnoručne urobeného cesta točím na ruke základ na pizzu a predvádzam sa tak trochu pred mojou ženou, že to dokážem. Ako v pravej pizzerii. A ona ma na revanš chváli a obdivuje, ale nikdy neochutná. Neje moje cestoviny ani pizzu, ba dokonca neje ani chlieb. Dodržuje totiž bezlepkovú diétu.

Ľudia, ktorí majú celiakiu, neznášajú proteín zvaný lepok (glutén). Obsahuje ho raž, pšenica a jačmeň. Lepok dráždi črevá a spôsobuje bolestivé stavy, ako je opuch žalúdka. Narúša aj vstrebávanie výživných látok z inej stravy. Počul som, že je to dedičná choroba. Rodičia mojej ženy problémy nemajú, zdá sa však, že starých rodičov niečo také sužovalo.

Skryť Vypnúť reklamu

V posledných rokoch sa už na trhu objavili bezlepkové potraviny. Moja žena si niektoré kupuje, hoci na to, že ide o základné potraviny, sú veľmi drahé. Jedna tehlička bezlepkového chleba z ryže alebo pohánky stojí asi 80 korún, malý peceň vraj majú za 130 korún. Dva malé makové koláčiky minule kúpila za 70 korún. Cestoviny jedáva kukuričné a ryžové. A môžem smelo vyhlásiť, že moja žena zje viac ryže ako ja.

Zaujímalo ma, či majú problémy s celiakiou aj Japonci. Predpokladal som, že ich bude menej. A mal som pravdu. Získal som informácie, že vďaka jedeniu veľkého množstva ryže na úkor chleba a cestovín nemajú spomínanú chorobu toľkí ľudia, ako v európskych krajinách. Zloženie stravy jednoducho nedovolí naštartovanie choroby. Navyše, nie je veľa Japoncov, ktorí majú genetickú predispozíciu na celiakiu.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekedy má už však moja žena ryže dosť! Chuťové poháriky túžia po zmene. Zišlo mi na um, že by som mohol uvariť jedlo z ryže, ale na európsky spôsob. A tak som si spomenul na Omu-rice (čítaj omurajs). Uvedomil som si, že to je skvelý recept pre nás oboch.

Asi pred deväťdesiatimi rokmi začali v japonských reštauráciách servírovať zákazníkom aj jedlo na západniarsky spôsob. No aby sa to ujalo, bolo potrebné prispôsobiť chuť japonským jazýčkom. A tak "vymysleli" japonskí kuchári plno západniarskych receptov, ale na základe japonských jedál. Omu-rice, teda opečená ryža s kečupom vo vajcovej omelete, je jedným z nich. Od tých čias je veľmi obľúbené a Japonci sú presvedčení, že je to naozaj západniarske jedlo. Raz som vysvetľoval svojmu otcovi, že Omu-rice poznajú iba Japonci. Bol veľmi prekvapený: "Myslel som, že je to francúzske jedlo," povedal.

Skryť Vypnúť reklamu

Tu je recept:

Na panvicu kvapneme olej, na ňom zľahka osmažíme pokrájanú cibuľu alebo pór. Pridáme na kocky pokrájanú cuketu a šampiňóny. (Namiesto zeleniny môžete použiť kuracie prsia.) Potom pridáme uvarenú ryžu, všetko spolu miešame a opekáme, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Nakoniec vmiešame kečup. Na inej panvici urobíme z vajíčok omeletu. Hotovú ju položíme na tanier, na ňu dáme ryžovú zmes, omeletu prehneme, čím ryžu prekryjeme, vznikne omeletová kapsa. A je to hotové.

Moja žena sa ten recept tiež naučila až teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 725
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 606
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 271
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 454
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 376
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 126
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 10 950
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 894
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 127
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu