Masahikovými očami - Diéta

Mám veľmi rád cestoviny. Dokonca až tak, že keď sa nám doma minú všetky zásoby, zamiesim cesto sám a urobím domáce. Niekedy z vlastnoručne urobeného cesta točím na ruke základ na pizzu a predvádzam sa tak trochu pred mojou ženou, že to dokážem. Ako ...

Mám veľmi rád cestoviny. Dokonca až tak, že keď sa nám doma minú všetky zásoby, zamiesim cesto sám a urobím domáce. Niekedy z vlastnoručne urobeného cesta točím na ruke základ na pizzu a predvádzam sa tak trochu pred mojou ženou, že to dokážem. Ako v pravej pizzerii. A ona ma na revanš chváli a obdivuje, ale nikdy neochutná. Neje moje cestoviny ani pizzu, ba dokonca neje ani chlieb. Dodržuje totiž bezlepkovú diétu.

Ľudia, ktorí majú celiakiu, neznášajú proteín zvaný lepok (glutén). Obsahuje ho raž, pšenica a jačmeň. Lepok dráždi črevá a spôsobuje bolestivé stavy, ako je opuch žalúdka. Narúša aj vstrebávanie výživných látok z inej stravy. Počul som, že je to dedičná choroba. Rodičia mojej ženy problémy nemajú, zdá sa však, že starých rodičov niečo také sužovalo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V posledných rokoch sa už na trhu objavili bezlepkové potraviny. Moja žena si niektoré kupuje, hoci na to, že ide o základné potraviny, sú veľmi drahé. Jedna tehlička bezlepkového chleba z ryže alebo pohánky stojí asi 80 korún, malý peceň vraj majú za 130 korún. Dva malé makové koláčiky minule kúpila za 70 korún. Cestoviny jedáva kukuričné a ryžové. A môžem smelo vyhlásiť, že moja žena zje viac ryže ako ja.

Zaujímalo ma, či majú problémy s celiakiou aj Japonci. Predpokladal som, že ich bude menej. A mal som pravdu. Získal som informácie, že vďaka jedeniu veľkého množstva ryže na úkor chleba a cestovín nemajú spomínanú chorobu toľkí ľudia, ako v európskych krajinách. Zloženie stravy jednoducho nedovolí naštartovanie choroby. Navyše, nie je veľa Japoncov, ktorí majú genetickú predispozíciu na celiakiu.

SkryťVypnúť reklamu

Niekedy má už však moja žena ryže dosť! Chuťové poháriky túžia po zmene. Zišlo mi na um, že by som mohol uvariť jedlo z ryže, ale na európsky spôsob. A tak som si spomenul na Omu-rice (čítaj omurajs). Uvedomil som si, že to je skvelý recept pre nás oboch.

Asi pred deväťdesiatimi rokmi začali v japonských reštauráciách servírovať zákazníkom aj jedlo na západniarsky spôsob. No aby sa to ujalo, bolo potrebné prispôsobiť chuť japonským jazýčkom. A tak "vymysleli" japonskí kuchári plno západniarskych receptov, ale na základe japonských jedál. Omu-rice, teda opečená ryža s kečupom vo vajcovej omelete, je jedným z nich. Od tých čias je veľmi obľúbené a Japonci sú presvedčení, že je to naozaj západniarske jedlo. Raz som vysvetľoval svojmu otcovi, že Omu-rice poznajú iba Japonci. Bol veľmi prekvapený: "Myslel som, že je to francúzske jedlo," povedal.

SkryťVypnúť reklamu

Tu je recept:

Na panvicu kvapneme olej, na ňom zľahka osmažíme pokrájanú cibuľu alebo pór. Pridáme na kocky pokrájanú cuketu a šampiňóny. (Namiesto zeleniny môžete použiť kuracie prsia.) Potom pridáme uvarenú ryžu, všetko spolu miešame a opekáme, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Nakoniec vmiešame kečup. Na inej panvici urobíme z vajíčok omeletu. Hotovú ju položíme na tanier, na ňu dáme ryžovú zmes, omeletu prehneme, čím ryžu prekryjeme, vznikne omeletová kapsa. A je to hotové.

Moja žena sa ten recept tiež naučila až teraz.

Autor: Masahiko

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 7 198
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 812
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 5 223
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 5 157
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 717
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 892
  7. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 710
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 1 395
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu