polohách. Spomínajú sa aj v Starom zákone. "A tak im otec Jakob napokon povedal: Ak to musí byť, urobte toto. Vložte do kapsy najlepšie produkty zeme ako dar - malý balzam, med, koreniny, myrhu a niekoľko pistácií a mandlí." V bájnych visutých záhradách boli vysadené kráľom Nabuchodonozorom pre jeho manželku Amytis, ktorej sa krajina v Babylónii zdala pustá.
O strome
Pistácie sú príbuzné mangu a kešu orieškom. Strom dorastajúci do výšky 6 až 8 metrov je dvojdomý, teda na dosiahnutie úrody treba mať stromy dva - samčí a samičí. Samčie stromy vytvárajú peľ a samičie plody sú opeľované vetrom. Kvety sú sfarbené do hnedozelena. Stromy rodia bohatú úrodu každý druhý rok, v medziobdobí je úroda zase slabšia. Plody sa vyvíjajú v trsoch a po dozretí sa škrupinky s hlučným prasknutím otvárajú. Je známych okolo jedenásť odrôd pistácií, no vraj najchutnešie a najkvalitnejšie sú grécke pistácie z ostrova Aegina, po ktorom dostali aj meno "Aegina pistachios". Stromy rastú v pôdach chudobných na živiny aj vlahu, a napriek tomu rodia a netrpia chorobami. Dožívajú sa niekoľko stoviek rokov, v Iráne je známy a chránený vyše 700-ročný strom. Najväčšími producentmi pistácií sú Irán, USA, pestujú sa aj v Sýrii, Jordánsku, Taliansku, Grécku či Turecku, menej v Kirgizsku, na Mauríciu a v Maroku.
Použitie a využitie
Pistácie sa používajú najmä priamo ako snack, či už nesolený, solený, alebo pražený. Hodia sa na prípravu zmrzliny, ktorú zafarbia nazeleno. Pomleté sa pridávajú do omáčok na zahustenie a posekané na prípravu famózneho dezertu - baklavy. Tiež sa často pridávajú do zeleninových šalátov.
Pistácie by sme mohli nazvať ochrancami srdca. Sú zdrojom vlákniny, pôsobia priaznivo na zažívanie, udržujú cholesterol a krvný cukor v normále. Obsahujú tiamín, vitamín B6, meď, železo, draslík, fosfor a horčík. Pôsobia aj ako antioxidant.
Zaujímavosti
V Iráne majú pistácie v každej rodine. Siahnu po nich, keď príde malý hlad, alebo ak sa zastavia na čaj susedia. V malých balíčkoch sa dávajú ako darček návštevám. Na Blízkom východe sa traduje, že milenci sa v noci stretávajú pod pistáciovým stromom preto, aby počuli pukanie orieškov, znamenie šťastia.
Recepty
Letný dezert
l 1 ananás posekaný na kúsky
l 200 g jahôd nakrájaných na kúsky
l 50 g posekaných pistácií
l 1 vanilkový puding
l 1/2 l mlieka
l 3 PL cukru
l 300 ml šľahačka
Malé kúsky ananásu premiešame s posekanými jahodami. Zmes vložíme na dno misiek a zalejeme pudingom pripraveným z mlieka, cukru a pudingového prášku. Ovocie zalejeme pudingom, posypeme pistáciami a necháme vychladnúť.
Baklava
SIRUP
l 1 šálka vody
l 1 šálka jemného kryštálového cukru
l šťava z jedného citróna
l šťava z jedného pomaranča
l 1 palička škorice
l 2/3 šálky medu
CESTO
l 1/2 šálka nesolených pistácií posekaných najemno
l 1/2 šálky jemného kryštálového cukru
l 1 ČL mletej škorice
l 1/8 ČL mletých klinčekov
l 4 pláty filo cesta (môže byť aj lístkové cesto)
l 125 g roztopeného masla
SIRUP: Skombinujeme cukor, šťavy z citrusov, paličku škorice, vodu v panvici privedieme do varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Miešame neprikryté ešte asi 10 minút. Pridáme med a premiešame. Odložíme zo sporáka a vyberieme škoricu.
CESTO: Rúru predhrejeme na 200 °C . Do hlbšieho, menšieho plechu dáme papier na pečenie alebo ho vytrieme maslom. V nádobe zmixujeme oriešky, cukor, klinčeky, škoricu a 2 polievkové lyžice sirupu. Do plechu vložíme plát cesta, potrieme ho maslom a položíme na neho zmes z misy. Opakujeme, kým neminieme cesto. Na vrchu cesto jemne narežeme na také kúsky, aké chceme neskôr podávať. Pečieme v rúre (asi 20 min.) a polievame sirupom. Po upečení dozlatista polejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť 15 minút.
Perzský ryžovo- pistáciový šalát
l 1 šálka basmati ryže
l 2 PL oleja
l 1/2 ČL mletej škorice
l štipka mletého karadamomu
l štipka mletého čierneho korenia
l 1/2 ČL soli
l 1ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
l 2 poháre vody
l 1/2 šálky posekaných hrozienok, datlí a sušených marhúľ
l 1/2 šálky posekaných opražených pistácií
l 1/2 šálky mletého zeleru
l šťava z jedného pomaranča
Ryžu začneme variť obvyklým spôsobom, miešame 3 minúty, potom však pridáme škoricu, kardamom, korenie, soľ, pomarančovú kôru a miešame ďalšiu minútu. Zalejeme vodou a varíme asi 25 - 30 minút. V mise zmiešame horúcu ryžu so sušeným ovocím. Necháme vychladnúť 20 minút. Nakoniec pridáme pistácie, zeler, pomarančovú šťavu a 1 PL oleja. Dobre premiešame. Podávame chladené. Môžeme tiež alternovať s posekanou mätou.
Artičoková polievka
l 2 artičoky
l 1 paštrnáky, očistené a nakrájané na kolieska
l 1 malá cibuľka nasekaná nadrobno
l 3 stonky stonkového zeleru
l 1 malá kvaka
l 1 pór
l 3 PL posekanej petržlenovej vňate
l 1 PL citrónovej šťavy
l 1,5 l zeleninového vývaru
l 0,3 l vody
l 0,1 l bieleho suchého vína
l 3/4 ČL sučenej majoránky
l 1/4 ČL pomletých koriandrových semienok
l soľ a korenie
l 4 PL kyslej smotany
l 3 PL opečených pistácií
Artičoky očistíme, vyberieme len srdiečka a potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Vložíme ich do veľkého hrnca spolu s ostatnou zeleninou, vodou a vývarom. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Polievku následne rozmixujeme ponorným mixérom, ak chceme, prepasírujeme cez sito. Nalejeme do taniera a do stredu pridáme lyžicu smotany. Posypeme pistáciami.
Pistáciovo-mandľový nugát
l 2 1/2 šálky práškového cukru
l 1/2 šálky medu
l 3 PL zlatého sirupu
l 2 vaječné bielky
l 1/4 šálky ošúpaných mandlí
l 1/4 šálky posekaných pistácií
l 1/4 šálky oleja
V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustíme cukor, med a sirup. Povaríme asi 5 - 10 minút na miernom ohni. Vyšľaháme bielky. Pomaly pridávame do snehu cukrovú zmes a necháme vychladnúť asi 30 sekúnd. Pridáme oriešky a mandle, premiešame. Na mramor alebo antikorový plech natrieme olej a na takto pripravenú plochu vylejeme masu. Ostrým nožom narežeme nugát na kúsky a necháme vychladnúť niekoľko hodín. Hotový nugát balíme do voskového papiera a vložíme do uzavierateľnej nádoby, aby veľmi nestvrdol. Vydrží až mesiac.