Dnešné menu Pistácie

Ich pôvod je neistý, hoci vykopávky z miesta, kde je dnes Jordánsko, hovoria o takmer siedmich tisíckach rokov. Predpokladá sa, že prišli z oblasti Perzie, dnešného Iránu alebo až z Ázie - z Pakistanu či Indie, kde zvykli rásť divoko vo vyšších púštnych

polohách. Spomínajú sa aj v Starom zákone. "A tak im otec Jakob napokon povedal: Ak to musí byť, urobte toto. Vložte do kapsy najlepšie produkty zeme ako dar - malý balzam, med, koreniny, myrhu a niekoľko pistácií a mandlí." V bájnych visutých záhradách boli vysadené kráľom Nabuchodonozorom pre jeho manželku Amytis, ktorej sa krajina v Babylónii zdala pustá.

O strome

Pistácie sú príbuzné mangu a kešu orieškom. Strom dorastajúci do výšky 6 až 8 metrov je dvojdomý, teda na dosiahnutie úrody treba mať stromy dva - samčí a samičí. Samčie stromy vytvárajú peľ a samičie plody sú opeľované vetrom. Kvety sú sfarbené do hnedozelena. Stromy rodia bohatú úrodu každý druhý rok, v medziobdobí je úroda zase slabšia. Plody sa vyvíjajú v trsoch a po dozretí sa škrupinky s hlučným prasknutím otvárajú. Je známych okolo jedenásť odrôd pistácií, no vraj najchutnešie a najkvalitnejšie sú grécke pistácie z ostrova Aegina, po ktorom dostali aj meno "Aegina pistachios". Stromy rastú v pôdach chudobných na živiny aj vlahu, a napriek tomu rodia a netrpia chorobami. Dožívajú sa niekoľko stoviek rokov, v Iráne je známy a chránený vyše 700-ročný strom. Najväčšími producentmi pistácií sú Irán, USA, pestujú sa aj v Sýrii, Jordánsku, Taliansku, Grécku či Turecku, menej v Kirgizsku, na Mauríciu a v Maroku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Použitie a využitie

Pistácie sa používajú najmä priamo ako snack, či už nesolený, solený, alebo pražený. Hodia sa na prípravu zmrzliny, ktorú zafarbia nazeleno. Pomleté sa pridávajú do omáčok na zahustenie a posekané na prípravu famózneho dezertu - baklavy. Tiež sa často pridávajú do zeleninových šalátov.

Pistácie by sme mohli nazvať ochrancami srdca. Sú zdrojom vlákniny, pôsobia priaznivo na zažívanie, udržujú cholesterol a krvný cukor v normále. Obsahujú tiamín, vitamín B6, meď, železo, draslík, fosfor a horčík. Pôsobia aj ako antioxidant.

Zaujímavosti

V Iráne majú pistácie v každej rodine. Siahnu po nich, keď príde malý hlad, alebo ak sa zastavia na čaj susedia. V malých balíčkoch sa dávajú ako darček návštevám. Na Blízkom východe sa traduje, že milenci sa v noci stretávajú pod pistáciovým stromom preto, aby počuli pukanie orieškov, znamenie šťastia.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty

Letný dezert

l 1 ananás posekaný na kúsky

l 200 g jahôd nakrájaných na kúsky

l 50 g posekaných pistácií

l 1 vanilkový puding

l 1/2 l mlieka

l 3 PL cukru

l 300 ml šľahačka

Malé kúsky ananásu premiešame s posekanými jahodami. Zmes vložíme na dno misiek a zalejeme pudingom pripraveným z mlieka, cukru a pudingového prášku. Ovocie zalejeme pudingom, posypeme pistáciami a necháme vychladnúť.

Baklava

SIRUP

l 1 šálka vody

l 1 šálka jemného kryštálového cukru

l šťava z jedného citróna

l šťava z jedného pomaranča

l 1 palička škorice

l 2/3 šálky medu

CESTO

l 1/2 šálka nesolených pistácií posekaných najemno

l 1/2 šálky jemného kryštálového cukru

SkryťVypnúť reklamu

l 1 ČL mletej škorice

l 1/8 ČL mletých klinčekov

l 4 pláty filo cesta (môže byť aj lístkové cesto)

l 125 g roztopeného masla

SIRUP: Skombinujeme cukor, šťavy z citrusov, paličku škorice, vodu v panvici privedieme do varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Miešame neprikryté ešte asi 10 minút. Pridáme med a premiešame. Odložíme zo sporáka a vyberieme škoricu.

CESTO: Rúru predhrejeme na 200 °C . Do hlbšieho, menšieho plechu dáme papier na pečenie alebo ho vytrieme maslom. V nádobe zmixujeme oriešky, cukor, klinčeky, škoricu a 2 polievkové lyžice sirupu. Do plechu vložíme plát cesta, potrieme ho maslom a položíme na neho zmes z misy. Opakujeme, kým neminieme cesto. Na vrchu cesto jemne narežeme na také kúsky, aké chceme neskôr podávať. Pečieme v rúre (asi 20 min.) a polievame sirupom. Po upečení dozlatista polejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Perzský ryžovo- pistáciový šalát

l 1 šálka basmati ryže

l 2 PL oleja

l 1/2 ČL mletej škorice

l štipka mletého karadamomu

l štipka mletého čierneho korenia

l 1/2 ČL soli

l 1ČL nastrúhanej pomarančovej kôry

l 2 poháre vody

l 1/2 šálky posekaných hrozienok, datlí a sušených marhúľ

l 1/2 šálky posekaných opražených pistácií

l 1/2 šálky mletého zeleru

l šťava z jedného pomaranča

Ryžu začneme variť obvyklým spôsobom, miešame 3 minúty, potom však pridáme škoricu, kardamom, korenie, soľ, pomarančovú kôru a miešame ďalšiu minútu. Zalejeme vodou a varíme asi 25 - 30 minút. V mise zmiešame horúcu ryžu so sušeným ovocím. Necháme vychladnúť 20 minút. Nakoniec pridáme pistácie, zeler, pomarančovú šťavu a 1 PL oleja. Dobre premiešame. Podávame chladené. Môžeme tiež alternovať s posekanou mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Artičoková polievka

l 2 artičoky

l 1 paštrnáky, očistené a nakrájané na kolieska

l 1 malá cibuľka nasekaná nadrobno

l 3 stonky stonkového zeleru

l 1 malá kvaka

l 1 pór

l 3 PL posekanej petržlenovej vňate

l 1 PL citrónovej šťavy

l 1,5 l zeleninového vývaru

l 0,3 l vody

l 0,1 l bieleho suchého vína

l 3/4 ČL sučenej majoránky

l 1/4 ČL pomletých koriandrových semienok

l soľ a korenie

l 4 PL kyslej smotany

l 3 PL opečených pistácií

Artičoky očistíme, vyberieme len srdiečka a potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Vložíme ich do veľkého hrnca spolu s ostatnou zeleninou, vodou a vývarom. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Polievku následne rozmixujeme ponorným mixérom, ak chceme, prepasírujeme cez sito. Nalejeme do taniera a do stredu pridáme lyžicu smotany. Posypeme pistáciami.

SkryťVypnúť reklamu

Pistáciovo-mandľový nugát

l 2 1/2 šálky práškového cukru

l 1/2 šálky medu

l 3 PL zlatého sirupu

l 2 vaječné bielky

l 1/4 šálky ošúpaných mandlí

l 1/4 šálky posekaných pistácií

l 1/4 šálky oleja

V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustíme cukor, med a sirup. Povaríme asi 5 - 10 minút na miernom ohni. Vyšľaháme bielky. Pomaly pridávame do snehu cukrovú zmes a necháme vychladnúť asi 30 sekúnd. Pridáme oriešky a mandle, premiešame. Na mramor alebo antikorový plech natrieme olej a na takto pripravenú plochu vylejeme masu. Ostrým nožom narežeme nugát na kúsky a necháme vychladnúť niekoľko hodín. Hotový nugát balíme do voskového papiera a vložíme do uzavierateľnej nádoby, aby veľmi nestvrdol. Vydrží až mesiac.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 066
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 984
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 121
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 016
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 970
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 474
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 070
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 545
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu