Sobota, 27. február, 2021 | Meniny má AlexanderKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Pistácie

Ich pôvod je neistý, hoci vykopávky z miesta, kde je dnes Jordánsko, hovoria o takmer siedmich tisíckach rokov. Predpokladá sa, že prišli z oblasti Perzie, dnešného Iránu alebo až z Ázie - z Pakistanu či Indie, kde zvykli rásť divoko vo vyšších púštnych

polohách. Spomínajú sa aj v Starom zákone. "A tak im otec Jakob napokon povedal: Ak to musí byť, urobte toto. Vložte do kapsy najlepšie produkty zeme ako dar - malý balzam, med, koreniny, myrhu a niekoľko pistácií a mandlí." V bájnych visutých záhradách boli vysadené kráľom Nabuchodonozorom pre jeho manželku Amytis, ktorej sa krajina v Babylónii zdala pustá.

O strome

Pistácie sú príbuzné mangu a kešu orieškom. Strom dorastajúci do výšky 6 až 8 metrov je dvojdomý, teda na dosiahnutie úrody treba mať stromy dva - samčí a samičí. Samčie stromy vytvárajú peľ a samičie plody sú opeľované vetrom. Kvety sú sfarbené do hnedozelena. Stromy rodia bohatú úrodu každý druhý rok, v medziobdobí je úroda zase slabšia. Plody sa vyvíjajú v trsoch a po dozretí sa škrupinky s hlučným prasknutím otvárajú. Je známych okolo jedenásť odrôd pistácií, no vraj najchutnešie a najkvalitnejšie sú grécke pistácie z ostrova Aegina, po ktorom dostali aj meno "Aegina pistachios". Stromy rastú v pôdach chudobných na živiny aj vlahu, a napriek tomu rodia a netrpia chorobami. Dožívajú sa niekoľko stoviek rokov, v Iráne je známy a chránený vyše 700-ročný strom. Najväčšími producentmi pistácií sú Irán, USA, pestujú sa aj v Sýrii, Jordánsku, Taliansku, Grécku či Turecku, menej v Kirgizsku, na Mauríciu a v Maroku.

Skryť Vypnúť reklamu

Použitie a využitie

Pistácie sa používajú najmä priamo ako snack, či už nesolený, solený, alebo pražený. Hodia sa na prípravu zmrzliny, ktorú zafarbia nazeleno. Pomleté sa pridávajú do omáčok na zahustenie a posekané na prípravu famózneho dezertu - baklavy. Tiež sa často pridávajú do zeleninových šalátov.

Pistácie by sme mohli nazvať ochrancami srdca. Sú zdrojom vlákniny, pôsobia priaznivo na zažívanie, udržujú cholesterol a krvný cukor v normále. Obsahujú tiamín, vitamín B6, meď, železo, draslík, fosfor a horčík. Pôsobia aj ako antioxidant.

Zaujímavosti

V Iráne majú pistácie v každej rodine. Siahnu po nich, keď príde malý hlad, alebo ak sa zastavia na čaj susedia. V malých balíčkoch sa dávajú ako darček návštevám. Na Blízkom východe sa traduje, že milenci sa v noci stretávajú pod pistáciovým stromom preto, aby počuli pukanie orieškov, znamenie šťastia.

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty

Letný dezert

l 1 ananás posekaný na kúsky

l 200 g jahôd nakrájaných na kúsky

l 50 g posekaných pistácií

l 1 vanilkový puding

l 1/2 l mlieka

l 3 PL cukru

l 300 ml šľahačka

Malé kúsky ananásu premiešame s posekanými jahodami. Zmes vložíme na dno misiek a zalejeme pudingom pripraveným z mlieka, cukru a pudingového prášku. Ovocie zalejeme pudingom, posypeme pistáciami a necháme vychladnúť.

Baklava

SIRUP

l 1 šálka vody

l 1 šálka jemného kryštálového cukru

l šťava z jedného citróna

l šťava z jedného pomaranča

l 1 palička škorice

l 2/3 šálky medu

CESTO

l 1/2 šálka nesolených pistácií posekaných najemno

l 1/2 šálky jemného kryštálového cukru

Skryť Vypnúť reklamu

l 1 ČL mletej škorice

l 1/8 ČL mletých klinčekov

l 4 pláty filo cesta (môže byť aj lístkové cesto)

l 125 g roztopeného masla

SIRUP: Skombinujeme cukor, šťavy z citrusov, paličku škorice, vodu v panvici privedieme do varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Miešame neprikryté ešte asi 10 minút. Pridáme med a premiešame. Odložíme zo sporáka a vyberieme škoricu.

CESTO: Rúru predhrejeme na 200 °C . Do hlbšieho, menšieho plechu dáme papier na pečenie alebo ho vytrieme maslom. V nádobe zmixujeme oriešky, cukor, klinčeky, škoricu a 2 polievkové lyžice sirupu. Do plechu vložíme plát cesta, potrieme ho maslom a položíme na neho zmes z misy. Opakujeme, kým neminieme cesto. Na vrchu cesto jemne narežeme na také kúsky, aké chceme neskôr podávať. Pečieme v rúre (asi 20 min.) a polievame sirupom. Po upečení dozlatista polejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Perzský ryžovo- pistáciový šalát

l 1 šálka basmati ryže

l 2 PL oleja

l 1/2 ČL mletej škorice

l štipka mletého karadamomu

l štipka mletého čierneho korenia

l 1/2 ČL soli

l 1ČL nastrúhanej pomarančovej kôry

l 2 poháre vody

l 1/2 šálky posekaných hrozienok, datlí a sušených marhúľ

l 1/2 šálky posekaných opražených pistácií

l 1/2 šálky mletého zeleru

l šťava z jedného pomaranča

Ryžu začneme variť obvyklým spôsobom, miešame 3 minúty, potom však pridáme škoricu, kardamom, korenie, soľ, pomarančovú kôru a miešame ďalšiu minútu. Zalejeme vodou a varíme asi 25 - 30 minút. V mise zmiešame horúcu ryžu so sušeným ovocím. Necháme vychladnúť 20 minút. Nakoniec pridáme pistácie, zeler, pomarančovú šťavu a 1 PL oleja. Dobre premiešame. Podávame chladené. Môžeme tiež alternovať s posekanou mätou.

Skryť Vypnúť reklamu

Artičoková polievka

l 2 artičoky

l 1 paštrnáky, očistené a nakrájané na kolieska

l 1 malá cibuľka nasekaná nadrobno

l 3 stonky stonkového zeleru

l 1 malá kvaka

l 1 pór

l 3 PL posekanej petržlenovej vňate

l 1 PL citrónovej šťavy

l 1,5 l zeleninového vývaru

l 0,3 l vody

l 0,1 l bieleho suchého vína

l 3/4 ČL sučenej majoránky

l 1/4 ČL pomletých koriandrových semienok

l soľ a korenie

l 4 PL kyslej smotany

l 3 PL opečených pistácií

Artičoky očistíme, vyberieme len srdiečka a potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Vložíme ich do veľkého hrnca spolu s ostatnou zeleninou, vodou a vývarom. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Polievku následne rozmixujeme ponorným mixérom, ak chceme, prepasírujeme cez sito. Nalejeme do taniera a do stredu pridáme lyžicu smotany. Posypeme pistáciami.

Skryť Vypnúť reklamu

Pistáciovo-mandľový nugát

l 2 1/2 šálky práškového cukru

l 1/2 šálky medu

l 3 PL zlatého sirupu

l 2 vaječné bielky

l 1/4 šálky ošúpaných mandlí

l 1/4 šálky posekaných pistácií

l 1/4 šálky oleja

V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustíme cukor, med a sirup. Povaríme asi 5 - 10 minút na miernom ohni. Vyšľaháme bielky. Pomaly pridávame do snehu cukrovú zmes a necháme vychladnúť asi 30 sekúnd. Pridáme oriešky a mandle, premiešame. Na mramor alebo antikorový plech natrieme olej a na takto pripravenú plochu vylejeme masu. Ostrým nožom narežeme nugát na kúsky a necháme vychladnúť niekoľko hodín. Hotový nugát balíme do voskového papiera a vložíme do uzavierateľnej nádoby, aby veľmi nestvrdol. Vydrží až mesiac.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 645
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 12 273
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 649
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 7 446
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 921
  6. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 6 899
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 306
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 829
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 4 884
  10. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 4 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu