Recepty

Africká arašidová

polievka

l 900 g nasekaných paradajok z konzervy

l 2 stredné cibule nasekané nadrobno

l 6 strúčikov pretlačeného cesnaku

l 2 PL olivového oleja extra virgine

1 liter vody

l 225 g paradajkovej šťavy

l 1/2 šálky nasekanej mäty

l 1 ČL čili prášku

l 2 ČL mletej škorice

l 2 ČL soli

l štipka mletej rímskej rasce

l 1/2 malej červenej papriky posekanej nadrobno

l 150g jemne nasekaného špenátu

l 180 ml nesoleného arašidového masla

l 40 g posekaných, solených pražených arašidov

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmiešame paradajky s cibuľkou, cesnakom a olejom. Vo väčšom hrnci dáme na 5 minút na oheň, kým cibuľka nezosklovatie a paradajky nezmäknú. Stiahneme plameň a pridáme vodu, paradajkovú šťavu, 3 PL mäty, čili, rímsku rascu, soľ a červenú papriku. Varíme asi 10 - 15 minút. Potom pridáme špenát, arašidové maslo a varíme ďalšie 3 - 4 minúty. Polievka postupne zhustne. Podávame ju v miskách posypanú praženými arašidami a mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie satay

s arašidovým dipom

l 400 g kuracích pŕs

l 60 ml sójovej omáčky Kikkoman

l čierne korenie

l 1 šalotka posekaná na kúsky

Arašidový dip:

l 2 PL arašidového oleja

l 180 g nesolených, nepražených

arašidov

l 1 posekaná šalotka

l 1/2 ČL posekanej sušenej čili papričky

l 4 cm strúhaného zázvoru

l 1 ČL cukru

l 2 PL citrónovej šťavy

l 400 ml horúcej vody

l soľ a korenie

Kuracie prsia si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 2 cm. Do misky nalejeme sójovú omáčku, nasekanú šalotku a korenie, vložíme mäso a dobre ho v marináde premiešame a dáme do chladničky. Potom mäso napichneme na bambusové špajle a pečieme na grile asi 15 minút. Podávame s thajskou jasmínovou ryžou. Arašidovú omáčku pripravíme tak, že na oleji opečieme arašidy, dáme ich do mixéra spolu s cibuľkou, čili, zázvorom, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme vodu a prelejeme do hrnca. Miešame a privedieme do varu. Pozor, aby sa omáčka nepripálila. Podávame teplé.

SkryťVypnúť reklamu

Koláčiky s arašidovým maslom (bez múky)

l 1 šálka arašidového masla (180g)

l 1 šálka hnedého cukru

l 1 ČL mletej škorice

l 2 vajíčka

Všetky suroviny zmiešame v mise. Na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, dávame polievkovou lyžicou kôpky zmesi. Pečieme na 180 °C asi 10 minút, kým sa okolo koláčika neurobí chrumkavá škrupinka.

Kurací šalát

s arašidmi

l šťava z 2 limetiek + nastrúhaná kôra z 1 limetky

l 4 PL sójovej omáčky

l 2 ČL medu

l 2 PL arašidového oleja

l 4 kuracie prsia uvarené v osolenej vode

l 250 g hlávkového šalátu

l 1 malá uhorka nakrájaná na malé hranolčeky

l hrsť arašidov

Zálievku pripravíme zo šťavy z limetiek, nastrúhanej kôry, sójovej omáčky, medu a arašidového oleja. Uvarené kuracie prsia nakrájame na kúsky. Na misu poukladáme natrhané šalátové listy a na ne naukladáme kuracie prsia a prelejeme ich zálievkou. Vrch posypeme uhorkou a arašidami.

SkryťVypnúť reklamu

Ovsené arašidové

koláčiky

l 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek

l 1/4 šálky posekaných mandlí

l 1/4 šálky ovocného cukru

l 1/4 šálky tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa

l 1 ČL mletej škorice

l 1/2 šálky arašidového masla

l 1/4 ČL soli

l 2 vanilky - výťažok

l 1/2 šálky celozrnnej múky

l 1/2 šálky vlažnej vody

l 1/2 šálky posekaných sušených marhúľ

l 2 veľké vaječné bielky

Vo veľkej nádobe zmiešame vločky, cukor, škoricu, soľ, múku, marhule, mandle a čokoládu posekanú na kúsky. Vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme k zmesi spolu s vanilkou a arašidovým maslom. Potom pridáme vodu a premiešame. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre na 190 °C asi 20 minút alebo dozlatista. Necháme vychladnúť a narežeme na tyčinky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 667
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 443
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 367
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 437
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 644
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 951
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu