Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Recepty

Africká arašidová

polievka

l 900 g nasekaných paradajok z konzervy

l 2 stredné cibule nasekané nadrobno

l 6 strúčikov pretlačeného cesnaku

l 2 PL olivového oleja extra virgine

1 liter vody

l 225 g paradajkovej šťavy

l 1/2 šálky nasekanej mäty

l 1 ČL čili prášku

l 2 ČL mletej škorice

l 2 ČL soli

l štipka mletej rímskej rasce

l 1/2 malej červenej papriky posekanej nadrobno

l 150g jemne nasekaného špenátu

l 180 ml nesoleného arašidového masla

l 40 g posekaných, solených pražených arašidov

Zmiešame paradajky s cibuľkou, cesnakom a olejom. Vo väčšom hrnci dáme na 5 minút na oheň, kým cibuľka nezosklovatie a paradajky nezmäknú. Stiahneme plameň a pridáme vodu, paradajkovú šťavu, 3 PL mäty, čili, rímsku rascu, soľ a červenú papriku. Varíme asi 10 - 15 minút. Potom pridáme špenát, arašidové maslo a varíme ďalšie 3 - 4 minúty. Polievka postupne zhustne. Podávame ju v miskách posypanú praženými arašidami a mätou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie satay

s arašidovým dipom

l 400 g kuracích pŕs

l 60 ml sójovej omáčky Kikkoman

l čierne korenie

l 1 šalotka posekaná na kúsky

Arašidový dip:

l 2 PL arašidového oleja

l 180 g nesolených, nepražených

arašidov

l 1 posekaná šalotka

l 1/2 ČL posekanej sušenej čili papričky

l 4 cm strúhaného zázvoru

l 1 ČL cukru

l 2 PL citrónovej šťavy

l 400 ml horúcej vody

l soľ a korenie

Kuracie prsia si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 2 cm. Do misky nalejeme sójovú omáčku, nasekanú šalotku a korenie, vložíme mäso a dobre ho v marináde premiešame a dáme do chladničky. Potom mäso napichneme na bambusové špajle a pečieme na grile asi 15 minút. Podávame s thajskou jasmínovou ryžou. Arašidovú omáčku pripravíme tak, že na oleji opečieme arašidy, dáme ich do mixéra spolu s cibuľkou, čili, zázvorom, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme vodu a prelejeme do hrnca. Miešame a privedieme do varu. Pozor, aby sa omáčka nepripálila. Podávame teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Koláčiky s arašidovým maslom (bez múky)

l 1 šálka arašidového masla (180g)

l 1 šálka hnedého cukru

l 1 ČL mletej škorice

l 2 vajíčka

Všetky suroviny zmiešame v mise. Na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, dávame polievkovou lyžicou kôpky zmesi. Pečieme na 180 °C asi 10 minút, kým sa okolo koláčika neurobí chrumkavá škrupinka.

Kurací šalát

s arašidmi

l šťava z 2 limetiek + nastrúhaná kôra z 1 limetky

l 4 PL sójovej omáčky

l 2 ČL medu

l 2 PL arašidového oleja

l 4 kuracie prsia uvarené v osolenej vode

l 250 g hlávkového šalátu

l 1 malá uhorka nakrájaná na malé hranolčeky

l hrsť arašidov

Zálievku pripravíme zo šťavy z limetiek, nastrúhanej kôry, sójovej omáčky, medu a arašidového oleja. Uvarené kuracie prsia nakrájame na kúsky. Na misu poukladáme natrhané šalátové listy a na ne naukladáme kuracie prsia a prelejeme ich zálievkou. Vrch posypeme uhorkou a arašidami.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovsené arašidové

koláčiky

l 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek

l 1/4 šálky posekaných mandlí

l 1/4 šálky ovocného cukru

l 1/4 šálky tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa

l 1 ČL mletej škorice

l 1/2 šálky arašidového masla

l 1/4 ČL soli

l 2 vanilky - výťažok

l 1/2 šálky celozrnnej múky

l 1/2 šálky vlažnej vody

l 1/2 šálky posekaných sušených marhúľ

l 2 veľké vaječné bielky

Vo veľkej nádobe zmiešame vločky, cukor, škoricu, soľ, múku, marhule, mandle a čokoládu posekanú na kúsky. Vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme k zmesi spolu s vanilkou a arašidovým maslom. Potom pridáme vodu a premiešame. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre na 190 °C asi 20 minút alebo dozlatista. Necháme vychladnúť a narežeme na tyčinky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 210
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 197
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 773
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 955
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 943
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 050
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 148
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu