Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Recepty

Africká arašidová

polievka

l 900 g nasekaných paradajok z konzervy

l 2 stredné cibule nasekané nadrobno

l 6 strúčikov pretlačeného cesnaku

l 2 PL olivového oleja extra virgine

1 liter vody

l 225 g paradajkovej šťavy

l 1/2 šálky nasekanej mäty

l 1 ČL čili prášku

l 2 ČL mletej škorice

l 2 ČL soli

l štipka mletej rímskej rasce

l 1/2 malej červenej papriky posekanej nadrobno

l 150g jemne nasekaného špenátu

l 180 ml nesoleného arašidového masla

l 40 g posekaných, solených pražených arašidov

Zmiešame paradajky s cibuľkou, cesnakom a olejom. Vo väčšom hrnci dáme na 5 minút na oheň, kým cibuľka nezosklovatie a paradajky nezmäknú. Stiahneme plameň a pridáme vodu, paradajkovú šťavu, 3 PL mäty, čili, rímsku rascu, soľ a červenú papriku. Varíme asi 10 - 15 minút. Potom pridáme špenát, arašidové maslo a varíme ďalšie 3 - 4 minúty. Polievka postupne zhustne. Podávame ju v miskách posypanú praženými arašidami a mätou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie satay

s arašidovým dipom

l 400 g kuracích pŕs

l 60 ml sójovej omáčky Kikkoman

l čierne korenie

l 1 šalotka posekaná na kúsky

Arašidový dip:

l 2 PL arašidového oleja

l 180 g nesolených, nepražených

arašidov

l 1 posekaná šalotka

l 1/2 ČL posekanej sušenej čili papričky

l 4 cm strúhaného zázvoru

l 1 ČL cukru

l 2 PL citrónovej šťavy

l 400 ml horúcej vody

l soľ a korenie

Kuracie prsia si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 2 cm. Do misky nalejeme sójovú omáčku, nasekanú šalotku a korenie, vložíme mäso a dobre ho v marináde premiešame a dáme do chladničky. Potom mäso napichneme na bambusové špajle a pečieme na grile asi 15 minút. Podávame s thajskou jasmínovou ryžou. Arašidovú omáčku pripravíme tak, že na oleji opečieme arašidy, dáme ich do mixéra spolu s cibuľkou, čili, zázvorom, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme vodu a prelejeme do hrnca. Miešame a privedieme do varu. Pozor, aby sa omáčka nepripálila. Podávame teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Koláčiky s arašidovým maslom (bez múky)

l 1 šálka arašidového masla (180g)

l 1 šálka hnedého cukru

l 1 ČL mletej škorice

l 2 vajíčka

Všetky suroviny zmiešame v mise. Na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, dávame polievkovou lyžicou kôpky zmesi. Pečieme na 180 °C asi 10 minút, kým sa okolo koláčika neurobí chrumkavá škrupinka.

Kurací šalát

s arašidmi

l šťava z 2 limetiek + nastrúhaná kôra z 1 limetky

l 4 PL sójovej omáčky

l 2 ČL medu

l 2 PL arašidového oleja

l 4 kuracie prsia uvarené v osolenej vode

l 250 g hlávkového šalátu

l 1 malá uhorka nakrájaná na malé hranolčeky

l hrsť arašidov

Zálievku pripravíme zo šťavy z limetiek, nastrúhanej kôry, sójovej omáčky, medu a arašidového oleja. Uvarené kuracie prsia nakrájame na kúsky. Na misu poukladáme natrhané šalátové listy a na ne naukladáme kuracie prsia a prelejeme ich zálievkou. Vrch posypeme uhorkou a arašidami.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovsené arašidové

koláčiky

l 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek

l 1/4 šálky posekaných mandlí

l 1/4 šálky ovocného cukru

l 1/4 šálky tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa

l 1 ČL mletej škorice

l 1/2 šálky arašidového masla

l 1/4 ČL soli

l 2 vanilky - výťažok

l 1/2 šálky celozrnnej múky

l 1/2 šálky vlažnej vody

l 1/2 šálky posekaných sušených marhúľ

l 2 veľké vaječné bielky

Vo veľkej nádobe zmiešame vločky, cukor, škoricu, soľ, múku, marhule, mandle a čokoládu posekanú na kúsky. Vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme k zmesi spolu s vanilkou a arašidovým maslom. Potom pridáme vodu a premiešame. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre na 190 °C asi 20 minút alebo dozlatista. Necháme vychladnúť a narežeme na tyčinky.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 194
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 163
  3. Od Česka až po Jadran 3 988
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 489
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 255
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 092
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 000
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 655
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


1 h
Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


9 h
Policajná kontrola na hraničnom priechode Čunovo - Rajka.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 22 h