Recepty

Africká arašidová

polievka

l 900 g nasekaných paradajok z konzervy

l 2 stredné cibule nasekané nadrobno

l 6 strúčikov pretlačeného cesnaku

l 2 PL olivového oleja extra virgine

1 liter vody

l 225 g paradajkovej šťavy

l 1/2 šálky nasekanej mäty

l 1 ČL čili prášku

l 2 ČL mletej škorice

l 2 ČL soli

l štipka mletej rímskej rasce

l 1/2 malej červenej papriky posekanej nadrobno

l 150g jemne nasekaného špenátu

l 180 ml nesoleného arašidového masla

l 40 g posekaných, solených pražených arašidov

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmiešame paradajky s cibuľkou, cesnakom a olejom. Vo väčšom hrnci dáme na 5 minút na oheň, kým cibuľka nezosklovatie a paradajky nezmäknú. Stiahneme plameň a pridáme vodu, paradajkovú šťavu, 3 PL mäty, čili, rímsku rascu, soľ a červenú papriku. Varíme asi 10 - 15 minút. Potom pridáme špenát, arašidové maslo a varíme ďalšie 3 - 4 minúty. Polievka postupne zhustne. Podávame ju v miskách posypanú praženými arašidami a mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie satay

s arašidovým dipom

l 400 g kuracích pŕs

l 60 ml sójovej omáčky Kikkoman

l čierne korenie

l 1 šalotka posekaná na kúsky

Arašidový dip:

l 2 PL arašidového oleja

l 180 g nesolených, nepražených

arašidov

l 1 posekaná šalotka

l 1/2 ČL posekanej sušenej čili papričky

l 4 cm strúhaného zázvoru

l 1 ČL cukru

l 2 PL citrónovej šťavy

l 400 ml horúcej vody

l soľ a korenie

Kuracie prsia si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 2 cm. Do misky nalejeme sójovú omáčku, nasekanú šalotku a korenie, vložíme mäso a dobre ho v marináde premiešame a dáme do chladničky. Potom mäso napichneme na bambusové špajle a pečieme na grile asi 15 minút. Podávame s thajskou jasmínovou ryžou. Arašidovú omáčku pripravíme tak, že na oleji opečieme arašidy, dáme ich do mixéra spolu s cibuľkou, čili, zázvorom, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme vodu a prelejeme do hrnca. Miešame a privedieme do varu. Pozor, aby sa omáčka nepripálila. Podávame teplé.

SkryťVypnúť reklamu

Koláčiky s arašidovým maslom (bez múky)

l 1 šálka arašidového masla (180g)

l 1 šálka hnedého cukru

l 1 ČL mletej škorice

l 2 vajíčka

Všetky suroviny zmiešame v mise. Na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, dávame polievkovou lyžicou kôpky zmesi. Pečieme na 180 °C asi 10 minút, kým sa okolo koláčika neurobí chrumkavá škrupinka.

Kurací šalát

s arašidmi

l šťava z 2 limetiek + nastrúhaná kôra z 1 limetky

l 4 PL sójovej omáčky

l 2 ČL medu

l 2 PL arašidového oleja

l 4 kuracie prsia uvarené v osolenej vode

l 250 g hlávkového šalátu

l 1 malá uhorka nakrájaná na malé hranolčeky

l hrsť arašidov

Zálievku pripravíme zo šťavy z limetiek, nastrúhanej kôry, sójovej omáčky, medu a arašidového oleja. Uvarené kuracie prsia nakrájame na kúsky. Na misu poukladáme natrhané šalátové listy a na ne naukladáme kuracie prsia a prelejeme ich zálievkou. Vrch posypeme uhorkou a arašidami.

SkryťVypnúť reklamu

Ovsené arašidové

koláčiky

l 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek

l 1/4 šálky posekaných mandlí

l 1/4 šálky ovocného cukru

l 1/4 šálky tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa

l 1 ČL mletej škorice

l 1/2 šálky arašidového masla

l 1/4 ČL soli

l 2 vanilky - výťažok

l 1/2 šálky celozrnnej múky

l 1/2 šálky vlažnej vody

l 1/2 šálky posekaných sušených marhúľ

l 2 veľké vaječné bielky

Vo veľkej nádobe zmiešame vločky, cukor, škoricu, soľ, múku, marhule, mandle a čokoládu posekanú na kúsky. Vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme k zmesi spolu s vanilkou a arašidovým maslom. Potom pridáme vodu a premiešame. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre na 190 °C asi 20 minút alebo dozlatista. Necháme vychladnúť a narežeme na tyčinky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  3. Ľuboš Fellner otvorene
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  5. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  7. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  1. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  3. Ľuboš Fellner otvorene
  4. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  8. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 22 105
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 10 813
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 306
  4. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 387
  5. Ľuboš Fellner otvorene 6 056
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 5 322
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 889
  8. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 3 366
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu