polievka
l 900 g nasekaných paradajok z konzervy
l 2 stredné cibule nasekané nadrobno
l 6 strúčikov pretlačeného cesnaku
l 2 PL olivového oleja extra virgine
1 liter vody
l 225 g paradajkovej šťavy
l 1/2 šálky nasekanej mäty
l 1 ČL čili prášku
l 2 ČL mletej škorice
l 2 ČL soli
l štipka mletej rímskej rasce
l 1/2 malej červenej papriky posekanej nadrobno
l 150g jemne nasekaného špenátu
l 180 ml nesoleného arašidového masla
l 40 g posekaných, solených pražených arašidov
Zmiešame paradajky s cibuľkou, cesnakom a olejom. Vo väčšom hrnci dáme na 5 minút na oheň, kým cibuľka nezosklovatie a paradajky nezmäknú. Stiahneme plameň a pridáme vodu, paradajkovú šťavu, 3 PL mäty, čili, rímsku rascu, soľ a červenú papriku. Varíme asi 10 - 15 minút. Potom pridáme špenát, arašidové maslo a varíme ďalšie 3 - 4 minúty. Polievka postupne zhustne. Podávame ju v miskách posypanú praženými arašidami a mätou.
Kuracie satay
s arašidovým dipom
l 400 g kuracích pŕs
l 60 ml sójovej omáčky Kikkoman
l čierne korenie
l 1 šalotka posekaná na kúsky
Arašidový dip:
l 2 PL arašidového oleja
l 180 g nesolených, nepražených
arašidov
l 1 posekaná šalotka
l 1/2 ČL posekanej sušenej čili papričky
l 4 cm strúhaného zázvoru
l 1 ČL cukru
l 2 PL citrónovej šťavy
l 400 ml horúcej vody
l soľ a korenie
Kuracie prsia si nakrájame na pásiky s hrúbkou asi 2 cm. Do misky nalejeme sójovú omáčku, nasekanú šalotku a korenie, vložíme mäso a dobre ho v marináde premiešame a dáme do chladničky. Potom mäso napichneme na bambusové špajle a pečieme na grile asi 15 minút. Podávame s thajskou jasmínovou ryžou. Arašidovú omáčku pripravíme tak, že na oleji opečieme arašidy, dáme ich do mixéra spolu s cibuľkou, čili, zázvorom, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme vodu a prelejeme do hrnca. Miešame a privedieme do varu. Pozor, aby sa omáčka nepripálila. Podávame teplé.
Koláčiky s arašidovým maslom (bez múky)
l 1 šálka arašidového masla (180g)
l 1 šálka hnedého cukru
l 1 ČL mletej škorice
l 2 vajíčka
Všetky suroviny zmiešame v mise. Na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, dávame polievkovou lyžicou kôpky zmesi. Pečieme na 180 °C asi 10 minút, kým sa okolo koláčika neurobí chrumkavá škrupinka.
Kurací šalát
s arašidmi
l šťava z 2 limetiek + nastrúhaná kôra z 1 limetky
l 4 PL sójovej omáčky
l 2 ČL medu
l 2 PL arašidového oleja
l 4 kuracie prsia uvarené v osolenej vode
l 250 g hlávkového šalátu
l 1 malá uhorka nakrájaná na malé hranolčeky
l hrsť arašidov
Zálievku pripravíme zo šťavy z limetiek, nastrúhanej kôry, sójovej omáčky, medu a arašidového oleja. Uvarené kuracie prsia nakrájame na kúsky. Na misu poukladáme natrhané šalátové listy a na ne naukladáme kuracie prsia a prelejeme ich zálievkou. Vrch posypeme uhorkou a arašidami.
Ovsené arašidové
koláčiky
l 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek
l 1/4 šálky posekaných mandlí
l 1/4 šálky ovocného cukru
l 1/4 šálky tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa
l 1 ČL mletej škorice
l 1/2 šálky arašidového masla
l 1/4 ČL soli
l 2 vanilky - výťažok
l 1/2 šálky celozrnnej múky
l 1/2 šálky vlažnej vody
l 1/2 šálky posekaných sušených marhúľ
l 2 veľké vaječné bielky
Vo veľkej nádobe zmiešame vločky, cukor, škoricu, soľ, múku, marhule, mandle a čokoládu posekanú na kúsky. Vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme k zmesi spolu s vanilkou a arašidovým maslom. Potom pridáme vodu a premiešame. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre na 190 °C asi 20 minút alebo dozlatista. Necháme vychladnúť a narežeme na tyčinky.