Špenát nám poskytuje prvé jarné vitamíny

V listoch špenátu sa nachádza množstvo dôležitých látok. Sú mimoriadne cenné, najmä na začiatku jari. Organizmus je zoslabený nedostatočným prísunom čerstvej zeleniny, preto sa špenát stáva jednou z prvých zelenín dopestovaných na vlastnej hriadke.

Špenátové listy obsahujú množstvo sacharidov a bielkovín. Z dôležitých vitamínov je to vitamín C (kyselina askorbová), vitamín A - ako karotén a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok sú najviac zastúpené fosfor, draslík a železo. Ďalšími obsahovými látkami sú kyselina listová a chlorofyl. Sekretín špenátu povzbudzuje tvorbu a vylučovanie tráviacich štiav.

Špenát sa vysieva skoro na jar, v polovici marca na zber v máji, alebo v auguste na jesenný zber. Vysiaty v letných mesiacoch by rýchlo vybehol do kvetu. Seje sa do riadkov vzdialených od seba 20 až 25 centimetrov, do hĺbky 2 až 3 centimetre.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Špenát siaty má krátke vegetačné obdobie (30 až 45 dní, okrem zimných mesiacov). Pestuje sa ako predplodina pred plodinami, ktoré sa vysádzajú alebo vysievajú po 15. máji (uhorky, rajčiaky, zeler). Môže sa použiť aj ako následná plodina po všetkých druhoch skorých zelenín pestovaných v prvej trati alebo po strukovinách.

Zber prezimovaného špenátu je aktuálny v apríli. Je to oproti špenátu z jarnej sejby zhruba o 20 dní skôr. Môžu sa zberať jednotlivé dobre vyvinuté listy, ale aj listové ružice s listovými stopkami. Zber sa končí pred vybiehaním rastlín do kvetu. Nemá sa zberať za mokrého alebo horúceho počasia, lebo špenát by sa mohol zapariť a rýchlo zvädnúť.

Konzumnou časťou je prízemná ružica listov. Prevažná časť úrody sa spracúva na mrazený pretlak, ale veľmi chutný je aj v čerstvom stave vo forme rôznych šalátov, či po tepelnej úprave ako prívarok alebo v mäsových roládach. Uplatní sa aj pri výrobe zelených domácich cestovín, pridaním pomletého špenátu alebo pretlaku do cesta.

SkryťVypnúť reklamu

Ján Červenka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 327
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 144
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 882
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 361
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 937
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 216
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 515
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 463
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu