Ochrana zeleniny pred chorobami a škodcami má byť preventívna. Začíname morením osiva pred sejbou a dezinfekciou priestorov i náradia.Najčastejšou chorobou pri pestovaní priesad je padanie vzchádzajúcich rastlín. Pri jej výskyte obmedzíme zavlažovanie, intenzívne vetráme a priesady ošetríme prípravkami Fundazol 50 WP v 0,1-percentnej koncentrácii (zálievkou pri sejbe, len na kapustovú zeleninu) alebo Previcur 607 SL v 0,15- až 0,25-percentnej koncentrácii (zálievkou po sejbe a presadení, nepoužívať na kaleráb). Pri výskyte iných chorôb a škodcov postupujeme podľa platných metodík.
Ak vytvoríme optimálne pestovateľské prostredie na priesady, podarí sa nám dopestovať kvalitnú sadbu na rýchlenie. Vyhneme sa tak najčastejším chybám pri domácom dopestovaní. Nekvalitnú priesadu najčastejšie záhradkári dopestujú na parapetných doskách okien, pod ktorým je umiestnené vykurovacie teleso a nedá sa regulovať teplota. Chyby vznikajú aj pri slabom osvetlení, keď sa rastliny vyťahujú a otáčajú za zdrojom svetla.
Správne dopestovaná priesada určená na rýchlenie má mať silnú, ale pružnú stonku, husté olistenie a dobre vyvinuté korene. Klíčne listy majú byť čo najnižšie. Listy musia mať dobre vyvinuté a vyfarbené čepele. Priesada nesmie byť tenká a vybehnutá.
V súčasnosti môžeme zakúpiť veľké množstvo odrôd zeleniny, záhradkár sa však ťažko orientuje v celom sortimente. Vyberáme odrody vhodné pre naše klimatické podmienky. Aby sme sa vyhli sklamaniu, mali by sme sa držať svojich osvedčených odrôd a iste nebude na škodu, keď si v malom množstve zakúpime aj niektoré novinky, ktoré si odskúšame. Vtedy je dôležité správne označenie predpestovaných priesad.
(Dokončenie)
Alžbeta Viteková
Príklady zaradenia zeleninových druhov v skleníku
reďkovka 1. 3. - 15. 4. V rajčiaky 15. 4 - 1. 8. S pekinská kapusta
1. 9. - 30. 11. S
rajčiaky 15. 4. - 31. 8. S | endívia 1. 9. - 15. 11. S | |
karotka 1. 4. - 30. 6. V | fazuľa 1. 7. - 15. 11. S |
kaleráb 14. 4. - 31. 5. S uhorky 1. 6. - 15. 9. S kôpor 15. 9. - 10. 11. V
cukety 15. 4. - 31. 8. S šalát 1. 9. - 31. 10. S
šalát 1. 3. - 15. 4. V kaleráb 15. 4. - 31.5. S rajčiaky 1. 5. - 15. 10. S reďkovka
15. 10. - 30. 11. V
paprika 1. 5. - 31. 8. S pekinská kapusta
1. 5 - 15. 10. S
uhorky 1. 5. - 15. 8. S karotka 15. 8. - 30. 11. V
baklažán 1. 5. - 31. 8. S šalát 1. 9. - 31. 10. S
kapusta 1.3.-15.5. S uhorky 15. 5. - 31. 8. S reďkovka 1. 9. - 31. 10. S šalát zimný
15. 9. - 15. 4. S
uhorky 15. 5. - 31. 8. S šalát 30. 8. - 31. 10. S reďkovka
15. 9. - 31. 10. V
vňať cibuľovej sadzačky | kaleráb 15. 4. - 31. 5. S | uhorky 1. 6. - 15. 9. S | šalát zimný |
alebo cibule zimnej | 15. 9. - 15. 4. S |
1. 3. - 15. 5. S
kaleráb 15. 4. - 31. 5. S uhorky 1. 6. - 15. 9. S reďkovka 15. 9. - 31. 10. V
kôpor 1. 3. - 30. 4. V | paprika 1. 5. - 31. 8. S | endívia 1. 9. - 15. 11. S |
karotka 1. 3. - 30. 6. V | uhorky 1. 6. - 15. 9. S | reďkovka 15. 9. - 31. 10. V |
pažítka 1. 3. - 30 .4. S | paprika 1. 5. - 31. 8. S | pekinská kapusta |
1. 6. - 15. 9. S
V - výsev, S - výsadba sadeníc