Recepty

Dip tahini s medom ako zákusok

l 3 PL tahini

l 1 PL medu

l 1 ČL nepražených semienok sezamu

l 10 asi 2 cm dlhých stoniek zeleru

V miske zmiešame tahini s medom a semienkami sezamu. Stonky zeleru prerežeme vždy v jednej tretine a uložíme na druhú misku. Stonkami si naberáme dip a rovno odhryzkávame.

Medová omáčka k pečenej kačici

l 1 nadrobno posekaná šalotka

l 40 g masla

l 1 PL hladkej múky

l 250 ml vývaru

l 50 ml bieleho suchého vína

l 3 PL medu

l 1 PL bieleho vínneho octu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

l soľ korenie

Šalotku opražíme na masle, pridáme múku a asi minútu pražíme, pridáme vývar a víno. Necháme vrieť, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme med, ocot, soľ a korenie. Omáčku pretlačíme cez sitko a nalejeme do omáčnika.

SkryťVypnúť reklamu

Jahňacie medailóniky s medom

l 10 medailónikov z jahňaťa

marináda:

l 5 PL medu

l šťava a nastrúhaná kôra z biopomaranča

l 3 PL oleja

l 3 rozdrvené strúčiky cesnaku

l 1 PL nasekaného tymianu

l 1 PL nasekaného rozmarínu

l 3 PL nasekaných mandlí

l soľ a korenie

Zo surovín urobíme marinádu, mäso necháme cez noc v nej, raz otočíme. Medailóniky alebo ugrilujeme, alebo prudko opečieme na panvici asi 7 - 8 minút z každej strany a odložíme na misu. Marinádu, čo zostala, krátko povaríme na panvici, kým nezhustne, polejeme ňou kotletky a posypeme mandľovými lupeňmi.

Podávame s pečenými zemiakmi.

Pikantné medové

krídelká

l 15 kuracích krídel

l 1 malá čili paprička bez semien

l 4 strúčiky cesnaku

l 4 zrniečka čierneho korenia

l 4 cm čerstvého zázvoru

SkryťVypnúť reklamu

l 1,5 PL rybacej omáčky

l 3 PL sójovej omáčky

l 3 PL medu

l 2 PL posekaných koriandrových lístkov

l 2 mladé cibuľky

V kameninovom mažiari spracujeme cesnak, čierne korenie, papričku a zázvor na pastu, ku ktorej pridáme rybaciu a sójovú omáčku, med a zmiešame. Do takto pripravenej marinády vložíme osušené kuracie krídelká a na 24 hodín dáme do chladničky. Vyberieme z marinády, položíme na plech a pečieme v rúre na grile. Občas polievame zvyškom marinády. Posypeme koriandrovou vňaťou a cibuľkou.

Baklava

l 2 PL cukru

l 1/2 ČL škorice

l 120 g nasekaných vlašských orechov

l 120 g masla

l 450 g lístkového cesta

Sirup:

l 350 g cukru

l 6 PL medu

l 350 ml vody

l 1 PL citrónovej šťavy

Sirup pripravíme zmiešaním surovín, ktoré necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom plameň zväčšíme a varíme tak, aby sa časť vody vyparila a sirup zhustol. Necháme vychladnúť. Do pravouhlej maslom vytretej ohňovzdornej misy uložíme plát cesta. Oriešky zmiešame so škoricou a cukrom. Polovicu zmesi uložíme na cesto. Položíme ďalší plát, opäť oriešky, opäť cesto a potrieme maslom. Cesto pokropíme vodou. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry polejeme sirupom. Keď baklava vychladne, nakrájame ju na štvorce alebo kosoštvorce.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 561
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 918
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 288
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 143
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 858
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 735
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu