l 3 PL tahini
l 1 PL medu
l 1 ČL nepražených semienok sezamu
l 10 asi 2 cm dlhých stoniek zeleru
V miske zmiešame tahini s medom a semienkami sezamu. Stonky zeleru prerežeme vždy v jednej tretine a uložíme na druhú misku. Stonkami si naberáme dip a rovno odhryzkávame.
Medová omáčka k pečenej kačici
l 1 nadrobno posekaná šalotka
l 40 g masla
l 1 PL hladkej múky
l 250 ml vývaru
l 50 ml bieleho suchého vína
l 3 PL medu
l 1 PL bieleho vínneho octu
l soľ korenie
Šalotku opražíme na masle, pridáme múku a asi minútu pražíme, pridáme vývar a víno. Necháme vrieť, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme med, ocot, soľ a korenie. Omáčku pretlačíme cez sitko a nalejeme do omáčnika.
Jahňacie medailóniky s medom
l 10 medailónikov z jahňaťa
marináda:
l 5 PL medu
l šťava a nastrúhaná kôra z biopomaranča
l 3 PL oleja
l 3 rozdrvené strúčiky cesnaku
l 1 PL nasekaného tymianu
l 1 PL nasekaného rozmarínu
l 3 PL nasekaných mandlí
l soľ a korenie
Zo surovín urobíme marinádu, mäso necháme cez noc v nej, raz otočíme. Medailóniky alebo ugrilujeme, alebo prudko opečieme na panvici asi 7 - 8 minút z každej strany a odložíme na misu. Marinádu, čo zostala, krátko povaríme na panvici, kým nezhustne, polejeme ňou kotletky a posypeme mandľovými lupeňmi.
Podávame s pečenými zemiakmi.
Pikantné medové
krídelká
l 15 kuracích krídel
l 1 malá čili paprička bez semien
l 4 strúčiky cesnaku
l 4 zrniečka čierneho korenia
l 4 cm čerstvého zázvoru
l 1,5 PL rybacej omáčky
l 3 PL sójovej omáčky
l 3 PL medu
l 2 PL posekaných koriandrových lístkov
l 2 mladé cibuľky
V kameninovom mažiari spracujeme cesnak, čierne korenie, papričku a zázvor na pastu, ku ktorej pridáme rybaciu a sójovú omáčku, med a zmiešame. Do takto pripravenej marinády vložíme osušené kuracie krídelká a na 24 hodín dáme do chladničky. Vyberieme z marinády, položíme na plech a pečieme v rúre na grile. Občas polievame zvyškom marinády. Posypeme koriandrovou vňaťou a cibuľkou.
Baklava
l 2 PL cukru
l 1/2 ČL škorice
l 120 g nasekaných vlašských orechov
l 120 g masla
l 450 g lístkového cesta
Sirup:
l 350 g cukru
l 6 PL medu
l 350 ml vody
l 1 PL citrónovej šťavy
Sirup pripravíme zmiešaním surovín, ktoré necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom plameň zväčšíme a varíme tak, aby sa časť vody vyparila a sirup zhustol. Necháme vychladnúť. Do pravouhlej maslom vytretej ohňovzdornej misy uložíme plát cesta. Oriešky zmiešame so škoricou a cukrom. Polovicu zmesi uložíme na cesto. Položíme ďalší plát, opäť oriešky, opäť cesto a potrieme maslom. Cesto pokropíme vodou. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry polejeme sirupom. Keď baklava vychladne, nakrájame ju na štvorce alebo kosoštvorce.