Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Recepty

Dip tahini s medom ako zákusok

l 3 PL tahini

l 1 PL medu

l 1 ČL nepražených semienok sezamu

l 10 asi 2 cm dlhých stoniek zeleru

V miske zmiešame tahini s medom a semienkami sezamu. Stonky zeleru prerežeme vždy v jednej tretine a uložíme na druhú misku. Stonkami si naberáme dip a rovno odhryzkávame.

Medová omáčka k pečenej kačici

l 1 nadrobno posekaná šalotka

l 40 g masla

l 1 PL hladkej múky

l 250 ml vývaru

l 50 ml bieleho suchého vína

l 3 PL medu

l 1 PL bieleho vínneho octu

l soľ korenie

Šalotku opražíme na masle, pridáme múku a asi minútu pražíme, pridáme vývar a víno. Necháme vrieť, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme med, ocot, soľ a korenie. Omáčku pretlačíme cez sitko a nalejeme do omáčnika.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacie medailóniky s medom

l 10 medailónikov z jahňaťa

marináda:

l 5 PL medu

l šťava a nastrúhaná kôra z biopomaranča

l 3 PL oleja

l 3 rozdrvené strúčiky cesnaku

l 1 PL nasekaného tymianu

l 1 PL nasekaného rozmarínu

l 3 PL nasekaných mandlí

l soľ a korenie

Zo surovín urobíme marinádu, mäso necháme cez noc v nej, raz otočíme. Medailóniky alebo ugrilujeme, alebo prudko opečieme na panvici asi 7 - 8 minút z každej strany a odložíme na misu. Marinádu, čo zostala, krátko povaríme na panvici, kým nezhustne, polejeme ňou kotletky a posypeme mandľovými lupeňmi.

Podávame s pečenými zemiakmi.

Pikantné medové

krídelká

l 15 kuracích krídel

l 1 malá čili paprička bez semien

l 4 strúčiky cesnaku

l 4 zrniečka čierneho korenia

l 4 cm čerstvého zázvoru

Skryť Vypnúť reklamu

l 1,5 PL rybacej omáčky

l 3 PL sójovej omáčky

l 3 PL medu

l 2 PL posekaných koriandrových lístkov

l 2 mladé cibuľky

V kameninovom mažiari spracujeme cesnak, čierne korenie, papričku a zázvor na pastu, ku ktorej pridáme rybaciu a sójovú omáčku, med a zmiešame. Do takto pripravenej marinády vložíme osušené kuracie krídelká a na 24 hodín dáme do chladničky. Vyberieme z marinády, položíme na plech a pečieme v rúre na grile. Občas polievame zvyškom marinády. Posypeme koriandrovou vňaťou a cibuľkou.

Baklava

l 2 PL cukru

l 1/2 ČL škorice

l 120 g nasekaných vlašských orechov

l 120 g masla

l 450 g lístkového cesta

Sirup:

l 350 g cukru

l 6 PL medu

l 350 ml vody

l 1 PL citrónovej šťavy

Sirup pripravíme zmiešaním surovín, ktoré necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom plameň zväčšíme a varíme tak, aby sa časť vody vyparila a sirup zhustol. Necháme vychladnúť. Do pravouhlej maslom vytretej ohňovzdornej misy uložíme plát cesta. Oriešky zmiešame so škoricou a cukrom. Polovicu zmesi uložíme na cesto. Položíme ďalší plát, opäť oriešky, opäť cesto a potrieme maslom. Cesto pokropíme vodou. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry polejeme sirupom. Keď baklava vychladne, nakrájame ju na štvorce alebo kosoštvorce.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 847
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 344
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 421
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 104
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 773
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 810
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 409
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 363
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 546
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 524
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu