Recepty

Dip tahini s medom ako zákusok

l 3 PL tahini

l 1 PL medu

l 1 ČL nepražených semienok sezamu

l 10 asi 2 cm dlhých stoniek zeleru

V miske zmiešame tahini s medom a semienkami sezamu. Stonky zeleru prerežeme vždy v jednej tretine a uložíme na druhú misku. Stonkami si naberáme dip a rovno odhryzkávame.

Medová omáčka k pečenej kačici

l 1 nadrobno posekaná šalotka

l 40 g masla

l 1 PL hladkej múky

l 250 ml vývaru

l 50 ml bieleho suchého vína

l 3 PL medu

l 1 PL bieleho vínneho octu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

l soľ korenie

Šalotku opražíme na masle, pridáme múku a asi minútu pražíme, pridáme vývar a víno. Necháme vrieť, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme med, ocot, soľ a korenie. Omáčku pretlačíme cez sitko a nalejeme do omáčnika.

SkryťVypnúť reklamu

Jahňacie medailóniky s medom

l 10 medailónikov z jahňaťa

marináda:

l 5 PL medu

l šťava a nastrúhaná kôra z biopomaranča

l 3 PL oleja

l 3 rozdrvené strúčiky cesnaku

l 1 PL nasekaného tymianu

l 1 PL nasekaného rozmarínu

l 3 PL nasekaných mandlí

l soľ a korenie

Zo surovín urobíme marinádu, mäso necháme cez noc v nej, raz otočíme. Medailóniky alebo ugrilujeme, alebo prudko opečieme na panvici asi 7 - 8 minút z každej strany a odložíme na misu. Marinádu, čo zostala, krátko povaríme na panvici, kým nezhustne, polejeme ňou kotletky a posypeme mandľovými lupeňmi.

Podávame s pečenými zemiakmi.

Pikantné medové

krídelká

l 15 kuracích krídel

l 1 malá čili paprička bez semien

l 4 strúčiky cesnaku

l 4 zrniečka čierneho korenia

l 4 cm čerstvého zázvoru

SkryťVypnúť reklamu

l 1,5 PL rybacej omáčky

l 3 PL sójovej omáčky

l 3 PL medu

l 2 PL posekaných koriandrových lístkov

l 2 mladé cibuľky

V kameninovom mažiari spracujeme cesnak, čierne korenie, papričku a zázvor na pastu, ku ktorej pridáme rybaciu a sójovú omáčku, med a zmiešame. Do takto pripravenej marinády vložíme osušené kuracie krídelká a na 24 hodín dáme do chladničky. Vyberieme z marinády, položíme na plech a pečieme v rúre na grile. Občas polievame zvyškom marinády. Posypeme koriandrovou vňaťou a cibuľkou.

Baklava

l 2 PL cukru

l 1/2 ČL škorice

l 120 g nasekaných vlašských orechov

l 120 g masla

l 450 g lístkového cesta

Sirup:

l 350 g cukru

l 6 PL medu

l 350 ml vody

l 1 PL citrónovej šťavy

Sirup pripravíme zmiešaním surovín, ktoré necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom plameň zväčšíme a varíme tak, aby sa časť vody vyparila a sirup zhustol. Necháme vychladnúť. Do pravouhlej maslom vytretej ohňovzdornej misy uložíme plát cesta. Oriešky zmiešame so škoricou a cukrom. Polovicu zmesi uložíme na cesto. Položíme ďalší plát, opäť oriešky, opäť cesto a potrieme maslom. Cesto pokropíme vodou. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry polejeme sirupom. Keď baklava vychladne, nakrájame ju na štvorce alebo kosoštvorce.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 650
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 420
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 731
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 306
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 425
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 703
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 939
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 261
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu