Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

Recepty

Dip tahini s medom ako zákusok

l 3 PL tahini

l 1 PL medu

l 1 ČL nepražených semienok sezamu

l 10 asi 2 cm dlhých stoniek zeleru

V miske zmiešame tahini s medom a semienkami sezamu. Stonky zeleru prerežeme vždy v jednej tretine a uložíme na druhú misku. Stonkami si naberáme dip a rovno odhryzkávame.

Medová omáčka k pečenej kačici

l 1 nadrobno posekaná šalotka

l 40 g masla

l 1 PL hladkej múky

l 250 ml vývaru

l 50 ml bieleho suchého vína

l 3 PL medu

l 1 PL bieleho vínneho octu

l soľ korenie

Šalotku opražíme na masle, pridáme múku a asi minútu pražíme, pridáme vývar a víno. Necháme vrieť, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme med, ocot, soľ a korenie. Omáčku pretlačíme cez sitko a nalejeme do omáčnika.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacie medailóniky s medom

l 10 medailónikov z jahňaťa

marináda:

l 5 PL medu

l šťava a nastrúhaná kôra z biopomaranča

l 3 PL oleja

l 3 rozdrvené strúčiky cesnaku

l 1 PL nasekaného tymianu

l 1 PL nasekaného rozmarínu

l 3 PL nasekaných mandlí

l soľ a korenie

Zo surovín urobíme marinádu, mäso necháme cez noc v nej, raz otočíme. Medailóniky alebo ugrilujeme, alebo prudko opečieme na panvici asi 7 - 8 minút z každej strany a odložíme na misu. Marinádu, čo zostala, krátko povaríme na panvici, kým nezhustne, polejeme ňou kotletky a posypeme mandľovými lupeňmi.

Podávame s pečenými zemiakmi.

Pikantné medové

krídelká

l 15 kuracích krídel

l 1 malá čili paprička bez semien

l 4 strúčiky cesnaku

l 4 zrniečka čierneho korenia

l 4 cm čerstvého zázvoru

Skryť Vypnúť reklamu

l 1,5 PL rybacej omáčky

l 3 PL sójovej omáčky

l 3 PL medu

l 2 PL posekaných koriandrových lístkov

l 2 mladé cibuľky

V kameninovom mažiari spracujeme cesnak, čierne korenie, papričku a zázvor na pastu, ku ktorej pridáme rybaciu a sójovú omáčku, med a zmiešame. Do takto pripravenej marinády vložíme osušené kuracie krídelká a na 24 hodín dáme do chladničky. Vyberieme z marinády, položíme na plech a pečieme v rúre na grile. Občas polievame zvyškom marinády. Posypeme koriandrovou vňaťou a cibuľkou.

Baklava

l 2 PL cukru

l 1/2 ČL škorice

l 120 g nasekaných vlašských orechov

l 120 g masla

l 450 g lístkového cesta

Sirup:

l 350 g cukru

l 6 PL medu

l 350 ml vody

l 1 PL citrónovej šťavy

Sirup pripravíme zmiešaním surovín, ktoré necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom plameň zväčšíme a varíme tak, aby sa časť vody vyparila a sirup zhustol. Necháme vychladnúť. Do pravouhlej maslom vytretej ohňovzdornej misy uložíme plát cesta. Oriešky zmiešame so škoricou a cukrom. Polovicu zmesi uložíme na cesto. Položíme ďalší plát, opäť oriešky, opäť cesto a potrieme maslom. Cesto pokropíme vodou. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry polejeme sirupom. Keď baklava vychladne, nakrájame ju na štvorce alebo kosoštvorce.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  4. Od Česka až po Jadran
  5. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  6. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  7. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 11 088
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 7 501
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 205
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 876
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 4 627
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 987
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 581
  8. Od Česka až po Jadran 3 308
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 568
  10. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 472
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu