Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Med

Sladký ako med: Bozk, melón, hrášok... Med je na stupnici sladkosti v našom živote asi na najvyššej priečke.

Je zdravý a chutný. Lúčny aj horský, lipový aj gaštanový. V čaji i v medovníkoch chutí znamenite.Písomnosti Sumerov, Babylónčanov aj Chetitov ho spomínajú už 4-tisíc rokov, ale med kráča s ľudstvom odpradávna. V 10. storočí nášho letopočtu sa ním dokonca platilo. Panovníci si kupovali alebo dostávali usadlosti s dedinami aj s brtníkmi. Apropo, brtníci. Človek si všimol, že keď sa na jar včely roja, nájdu si najbližšie duté miesto, kde sa usadia. Preto začali vedľa stromu, v ktorom boli včeli vysekávať dutý otvor v druhom strome - brť na jarné rojenie. Odtiaľ aj názov brtníctvo. Podľa arabských spisov sa v zmienke o Slovensku spomína, ža tamojší obyvateli majú akési domce pre včely, je ich aj niekoľko stoviek a že produkt včiel nazývajú med.

Skryť Vypnúť reklamu

Zloženie

Med obsahuje asi 35 percent glukózy, asi 30 percent fruktózy a malý podiel sacharózy najmä v medovicovom mede. Tiež obsahuje minerály, ktoré sa dostali do medu zo zeme cez kvety. Sú to hlavne soli vápenaté, horečnaté a draselné, ale aj stopové prvky ako meď, jód, železo, mangán, zinok a vitamíny radu A, B a C. Veľmi dôležitú úlohu hrá aj zastúpenie celého radu enzýmov. Med obsahuje aj okolo 15 až 20 percent vody.

Použitie

Med používame ako náhradné sladidlo za cukor. Je však drahší, preto sa dáva najmä do jedál určených pre deti, športovcov a ťažko pracujúcich. Výhoda medu oproti rafinovaným cukrom je obrovská. Enzýmy, ktoré sa v ňom nachádzajú, pomáhajú s trávením a telo, teda naše orgány, sa pri ich spracovaní nenarobia. Naopak, pôsobia veľmi upokojujúco oproti rafinovaným cukrom, ktoré spôsobujú kvasenie v črevách a z toho vyplývajúcu plynatosť, nadúvanie a bolesti.

Skryť Vypnúť reklamu

Využitie

Med je vhodný na prípravu zálievok do šalátov. Namiesto cukru sa uplatní najmä pri pečení, kde svojou schopnosťou nasávať vodu pôsobí ako prírodný stabilizátor. Fantasticky sa hodí na dochucovanie jedál deťom, no pozor, až po dvanástom mesiaci života. V mede sa totiž nachádza aj peľ a alergény či baktérie, s ktorými si ešte nie celkom vyvinutý malý organizmus nevie poradiť a mohli by spôsobiť veľké ťažkosti. Dôležité je vedieť, že ak med vystavujeme teplote vyššej nad 50 °C, enzýmy sa zničia.

Farba

Farba medu je väčšinou indikátorom príchute. Škála farieb sa pohybuje od takmer bielej k bieložltej, cez zelenú, zlatú, zlatožltú, tmavohnedú alebo červenú až po takmer čiernu. Svetlá farba upozorňuje na jemnejšiu chuť, tmavý med je výraznejší a s väčším množstvom minerálov.

Skryť Vypnúť reklamu

Textúra

Existuje tekutá alebo kryštalická textúra medu. Niektoré druhy po určitom čase silno zhustnú a kryštalizujú, ako napríklad repkový med. Takýto med je aj naďalej v poriadku, len je s ním ťažšia manipulácia. Do tekutej formy ho opäť vrátime, ak pohár s medom vložíme do hrnca s teplou, nie však vriacou vodou.

Ako vzniká

Mladé včely, takzvané medušky, asi 10 až 20-dňové včely robotnice znášajú z kvetov nektár, ktorý prechádza ich zažívacím traktom a po uskladnení v pláste sa z neho stane med. Jedna včela žije asi 2 mesiace a za tento čas naznáša asi jednu desatinu čajovej lyžičky medu. Včely však zbierajú aj iné sladké šťavy z rastlín, ako napríklad medovicu zo stromov. Vedia vyrobiť med aj zo sladkej cukrovej vody. Tento spôsob výroby medu je u nás zakázaný, i keď kvalita medu nie je iná. Dokonca ani nie je možné takýto med po zmiešaní s iným identifikovať. Isté je, že bude mať málo pridaných hodnôt.

Skryť Vypnúť reklamu

Druhy

Med sa delí alebo volá podľa toho, z akých kvetov je nazbieraný. U nás je najznámejší lipový, lúčny, lesný, riedky alebo voňavý agátový, hustý repkový a lesný medovicový, ktorý je aj najzdravší a najdrahší. Vo svete sú veľmi cenené aj medy z kvetov gaštana, eukalyptu alebo citrusových plodov. Ich ceny sú dvoj- až trojnásobne vyššie ako naše. Odporúčam vyskúšať taliansky med z gaštanov, ktorý sa nedá porovnať s ničím, čo som doteraz ochutnal. Ak si budete robiť niekedy vlastné gaštanové pyré, skúste dať do gaštanovej masy práve tento med. Bude to zážitok.

Tipy a triky

n Ak sa rozhodneme nahradiť v koláčoch cukor medom, treba počítať iba s polovičkou dávkou medu, pretože je dvakrát sladší ako cukor. Tiež obsahuje asi jednu pätinu vody, takže ak formujete cesto aj s tekutinou, použite o jednu pätinu menej.

Skryť Vypnúť reklamu

n Pri pečení s medom znížime teplotu rúry v porovnaní s receptom s cukrom asi o 15°C, aby nám koláč neprihorel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 720
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 202
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 249
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 182
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 745
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 639
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 239
  8. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 119
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 043
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu