Zimné obdobie s chladným a vlhkým počasím bez slnka oslabuje imunitný systém človeka a vyvoláva depresívnu náladu. V tomto období si preto môžeme posilniť kondíciu a zlepšiť náladu vyváženou stravou a dostatočným pohybom na čerstvom vzduchu. Zázračnou zeleninou zaháňajúcou následky zimných dní je už odpradávna kapusta.
Táto plodina obsahuje látky, ktoré jej dodávajú typickú chuť a majú aj liečivé účinky. Uvoľňujú sa krájaním a varením. Kapusta je bohatá na minerály, vitamíny a vlákninu. Čerstvá hlávka má mimoriadne vysoký obsah vitamínu C (asi 45 mg na 100 gramov hmoty), v kvasenej kapuste sa jeho obsah znižuje na polovicu. Vysoký obsah vlákniny je druhou veľkou prednosťou kapusty. Spolu s nízkym obsahom kalórií je dôležitou zložkou v strave pri redukčnej diéte. Vláknina, ktorá rýchlo prechádza zažívacím traktom, je spolu s účinnými olejmi kapustových listov prírodnou prevenciou proti vzniku rakoviny čriev a navyše prirodzenou cestou odvádza jedy z tela. Väčšina živín je v tmavších listoch.
Veľmi zdravá je aj kvasená kapusta, lebo obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré uľahčujú trávenie a vstrebávanie živín a čistí krv.
Katarína Kettmannová