Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

Majorán záhradný nahrádza pri diéte soľ

Majorán používali už starí Gréci a Rimania. K nám sa dostal počas križiackych vojen a jeho pestovanie sa v záhradách udomácnilo. Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie koreniny. Vonia aromaticky a chutí silne korenisto. Používa sa ako korenina, a ...

Majorán používali už starí Gréci a Rimania. K nám sa dostal počas križiackych vojen a jeho pestovanie sa v záhradách udomácnilo. Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie koreniny. Vonia aromaticky a chutí silne korenisto. Používa sa ako korenina, a to aj na prípravu diétnej stravy, v ktorej nahrádza soľ a posilňuje žalúdok.

Pôsobí priaznivo na trávenie, má dezinfekčné účinky a pôsobí proti bolesti. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri nervovej vyčerpanosti, migréne a ako prostriedok proti nachladnutiu.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo farmácii sa z majoránu pripravujú čaje a získava sa silica.

Majorán záhradný je v našich podmienkach jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 20 až 40 centimetrov. Štvorhranná stonka je husto porastená listami. Celá rastlina je plstnatá, sivozelenej farby. Kvety sú drobné, biele alebo jemne ružovej farby, plodom sú tvrdky. Pestuje sa vo voľnej pôde, ale veľmi dobre rastie aj v kontajneroch na balkóne. V byte nám môže v črepníkoch poskytovať čerstvú vňať aj v zimnom období.

Majorán sa v záhradke zberá od začiatku kvitnutia až do času plného kvetu, keď je jeho kvalita najvyššia. Rastliny zrezávame vo výške 5 až 8 centimetrov nad zemou v dopoludňajších hodinách po obschnutí rosy.

Prvý zber sa robí koncom júna a začiatkom júla, druhýkrát koncom augusta a pri dlhej jeseni môžeme úrodu získať ešte aj v októbri.

Skryť Vypnúť reklamu

Zostrihanú vňať treba po zbere sušiť na vzdušnom a tienistom mieste pri teplote maximálne do 40 °C. Vysušený majorán sa ďalej spracúva tak, že zväzky rastlín sa pretrú cez sitá s otvormi 5 a 3 milimetre. Úlomky stoniek, ktoré sú nežiaduce, ostanú na site. Malé množstvá môžeme po vysušení rozdrviť aj v dlani.

U nás je jediná registrovaná odroda Marcelka (od roku 1967).

Magdaléna Valšíková

Majorán v črepníku poskytuje čerstvú vňať aj v zime.

FOTO - archív

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 854
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 720
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 040
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 652
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 450
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 339
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 262
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 169
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 163
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 033
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu