Majorán záhradný nahrádza pri diéte soľ

Majorán používali už starí Gréci a Rimania. K nám sa dostal počas križiackych vojen a jeho pestovanie sa v záhradách udomácnilo. Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie koreniny. Vonia aromaticky a chutí silne korenisto. Používa sa ako korenina, a ...

Majorán používali už starí Gréci a Rimania. K nám sa dostal počas križiackych vojen a jeho pestovanie sa v záhradách udomácnilo. Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie koreniny. Vonia aromaticky a chutí silne korenisto. Používa sa ako korenina, a to aj na prípravu diétnej stravy, v ktorej nahrádza soľ a posilňuje žalúdok.

Pôsobí priaznivo na trávenie, má dezinfekčné účinky a pôsobí proti bolesti. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri nervovej vyčerpanosti, migréne a ako prostriedok proti nachladnutiu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vo farmácii sa z majoránu pripravujú čaje a získava sa silica.

Majorán záhradný je v našich podmienkach jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 20 až 40 centimetrov. Štvorhranná stonka je husto porastená listami. Celá rastlina je plstnatá, sivozelenej farby. Kvety sú drobné, biele alebo jemne ružovej farby, plodom sú tvrdky. Pestuje sa vo voľnej pôde, ale veľmi dobre rastie aj v kontajneroch na balkóne. V byte nám môže v črepníkoch poskytovať čerstvú vňať aj v zimnom období.

Majorán sa v záhradke zberá od začiatku kvitnutia až do času plného kvetu, keď je jeho kvalita najvyššia. Rastliny zrezávame vo výške 5 až 8 centimetrov nad zemou v dopoludňajších hodinách po obschnutí rosy.

Prvý zber sa robí koncom júna a začiatkom júla, druhýkrát koncom augusta a pri dlhej jeseni môžeme úrodu získať ešte aj v októbri.

SkryťVypnúť reklamu

Zostrihanú vňať treba po zbere sušiť na vzdušnom a tienistom mieste pri teplote maximálne do 40 °C. Vysušený majorán sa ďalej spracúva tak, že zväzky rastlín sa pretrú cez sitá s otvormi 5 a 3 milimetre. Úlomky stoniek, ktoré sú nežiaduce, ostanú na site. Malé množstvá môžeme po vysušení rozdrviť aj v dlani.

U nás je jediná registrovaná odroda Marcelka (od roku 1967).

Magdaléna Valšíková

Majorán v črepníku poskytuje čerstvú vňať aj v zime.

FOTO - archív

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 649
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 419
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 730
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 291
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 421
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 714
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 939
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 265
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu