pritom vychutnať si ho je také jednoduché.Granátové jablko dostalo takýto názov preto, lebo má vo svojom vnútri ukryté stovky krvavočervených semienok obalených akoby vrecúškami po okraj naplnenými lahodnou šťavou. Túto šťavu môžeme použiť na dochutenie alebo zafarbenie sladkých jedál alebo nimi krásne doplniť vzhľad podávaných jedál. Z jadierok sa vyrába červený sirup známy pod názvom Granadina, hojne využívaný barmanmi pri príprave koktailov. Šupka jablka s dužinou má schopnosť farbiť kožu a v niektorých krajinách sa na to ešte aj dnes využíva. Vo farmácii sa spracováva aj kôra a koreň.
Využitie
Jedno priemerné jablko obsahuje asi 100 kalórií a 25g cukru. Je skvelým zdrojom draslíka. Šťava z jadierok obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť krvné lipidy pred oxidáciou. Okrem toho chráni pred vznikom nádorových ochorení prostaty a nánosov v cievach. Ďalej obsahuje vitamín C, škálu vitamínov rady B a vitamín A.
Ako ho ošúpať
Jabĺčku odrežeme korunku aj s kúskom bielej dužiny. Potom ho rozkrojíme a dve polovice jablka narežeme tiež v polovici a rukami rozštvrtíme. Vo väčšej mise potom každú štvrťku dôkladne rozoberieme na jednotlivé malé sladké "granáty" a odstránime všetky časti šupky a dužiny, ktoré sú horké. Iná metóda je len narezať jabĺčko po odrezaní korunky a ručne opatrne ošúpať, aby sa nepoškodili jadierka s dužinou.
Nákup a uchovávanie
Granátové jabĺčka, na rozdiel od banánov alebo citrusov, sa k nám dovážajú už zrelé. Môžeme ich okamžite konzumovať, alebo sa dajú pohodlne 14 dní uchovať pri izbovej teplote mimo dosahu slnečných lúčov a ďalej od radiátora. Ak chceme, aby nám vydržali dlhšie, musíme ich skladovať v chladničke pri teplote okolo 6°C. Dá sa tak naložiť aj so samotnými načistenými jadierkami uloženými do plastových vrecúšok alebo malých nádobiek. V jednej vrstve sa môžu dať aj zmraziť.
História
Pôvod jabĺčka je asi v Perzii alebo Číne. Patrí medzi najstaršie ovocie, ktoré ľudstvo pozná. Starí Rimania ho nazývali kartáginským (púnskym) jablkom, pretože do Talianska sa dostalo práve cez Kartágo. Maori priniesli jablko aj do Španielska niekedy okolo roku 800 a názov miesta Granada vznikol práve vďaka granátovému jablku. Nakoniec sa dostalo aj do znaku Granady. Granát dostal meno tiež po jabĺčku, a to vo Francúzsku v 18. storočí- takisto ako aj neskôr vzniknuté oddiely "granátnikov". Predpokladá sa, že aj kameň nesúci toto meno ho dostal po tomto ovocí. Na americký kontinent sa jabĺčko dostalo s dobyvateľmi, ale nestalo sa také populárne ako na Blízkom či Ďalekom východe, kde je aj súčasťou náboženských obradov.
Mytológia a náboženstvo
V Biblii sa spomína ako jablko hriechu, ktoré dala Eva Adamovi. V židovskej viere je jabĺčko s množstvom semien symbolom nesmrteľnosti. Aj Egypťania pochovávali svojich mŕtvych spolu s granátovým jablkom, ktoré predstavovalo nesmrteľnosť. Chetitský boh žehnal kvetom, hroznu, obiliu a granátovým jablkám. V Číne sa na svadbe dodnes podávajú novomanželom cukrované semienka jablka. Berberské ženy si veštili množstvo potomkov tak, že kreslili na zem kruh, do ktorého vhodili granátové jablko a koľko semienok z neho vyletelo, toľko detí sa im malo narodiť.
Rozšírenie
Granátové jablká sú rozšírené v teplejších oblastiach Blízkeho a Ďalekého východu, ale aj v subtropických oblastiach celého sveta. Granátový strom dorastá len do výšky asi 5 metrov, kvitne oranžovými kvetmi. Má rád teplo a dobre znáša aj chlad. Je možné ho pestovať aj u nás v teplých vinohradníckych oblastiach, ale podľa všetkého nezarodí. Vyššia pravdepodobnosť na zarodenie je v zimnej záhrade či skleníku.
Pôvod jabĺčka je asi v Perzii alebo Číne. Patrí medzi najstaršie ovocie, ktoré ľudstvo pozná.
Recepty
Pečená ryba v sezamovej omáčke (Libanon)
sezamová omáčka:
l 2 strúčiky cesnaku drvené so soľou
l 130 g tahini (sezamovej pasty)
l šťava z 2 citrónov
l 1 cibuľa
l 1 hejk
l soľ
l olivový olej
na dozdobenie:
l olivy, petržlenová vňať, štvrtky citrónu a semienka granátového jablka
Omáčku pripravíme zmixovaním cesnaku so soľou, tahini a citrónovou šťavou. Ak treba, pridáme trochu vody. Opražíme posekanú cibuľku dosklovita a pridáme do omáčky. Vypitvanú rybu bez očí umyjeme a posolíme aj zvnútra. Dáme chladiť asi na 3 hodiny. Vyberieme, do dostatočne veľkej nádoby na smaženie nalejeme olej a pečieme v rúre na 180 °C do mäkka. Potom polejeme omáčkou a ešte dáme zapiecť na 10 minút. Položíme na pozdĺžnu misu, oči nahradíme čiernou olivou, okolo poukladáme štvrtky citrónov a posypeme semienkami jablka a petržlenom. Podávame s pečeným baklažánom.
Baba gha'noush (Sýria)
(pasta z pečených baklažánov a tahini)
l 2 baklažány
l 2 strúčiky cesnaku
l tahini pasta
l 3 PL petržlenovej vňate
l šťava z 1 citróna
l mletá sladká paprika, semienka z granátového jablka na dozdobenie
l arabský chlieb ako príloha
Baklažány prerežeme na polovicu alebo necháme vcelku a popicháme vidličkou. Pečieme na 200 °C do mäkka. Chvíľu dáme vychladnúť a potom odstránime šupku. Dáme do mixéra a pridáme roztlačený cesnak, citrónovú šťavu a tahini po polievkových lyžiciach, až kým nedostaneme hladkú pastu. Preložíme do misky, posypeme paprikou do tvaru hviezdy, posypeme semienkami a podávame s arabským chlebom. Čierne olivy ako príloha sú výborné.
Pomarančovo--granátová lahôdka k pečenému mäsu
l semienka z 2 jabĺk
l 1 PL najemno posekanej šupky z bio- pomaranča
l 1 PL pomarančovej šťavy
l 1 PL strúhaného zázvoru
l 1PL medu
l 1 ČL soli
Opatrne pomiešame všetky suroviny, vložíme do misky a prikryjeme plastovou fóliou. Držíme v chladničke až do podávania. Skvelo chutí na pečenom moriakovi alebo jahňacine.
Šalát zo sušeného ovocia s granátovým jablkom (Libanon)
l 1 kg sušeného ovocia
l 60 g nesolených pistácií
l 100 g nesolených ošúpaných mandlí
l 1 PL pomarančovej vody alebo Cointreau
l 1 PL ružovej vody
l semienka z granátového jablka
Sušené ovocie umyjeme a primiešame ostatné suroviny. Podľa chuti pridáme aj cukor, no nemusíme. Dáme na 1 - 2 dni do chladničky. Pred podávaním posypeme semienkami z granátového jablka.
Šalát z banánov a granátových jabĺk
l 2 granátové jabĺčka rozobrané na semienka, chladené
l 3 banány
l 1 PL palmového alebo hnedého cukru
l 2 limetky
Zmiešame cukor so šťavou z limetiek. Semienka nasypeme do stredu dezertnej misky a okolo poukladáme ošúpaný a na menšie kúsky nakrájaný banán. Prelejeme dresingom, dozdobíme lístkom mäty.
Kura s granátovým jablkom a vlašskými orechami
l 1,5 kg kúskov kurčaťa (vrchné stehná a prsia)
l 150g vlašských orechov
l 3 PL masti
l 600 ml vody
l 1/2 ČL byliniek - tymian, šalvia, korenie, majorán, štipka pomletých klinčekov
l 1/2 ČL mletej škorice
l 1 ČL soli
l 1/2 ČL čierneho korenia
l 2 ČL citrónovej šťavy
l 1 nasekaná cibuľa
l 200 ml čerstvej šťavy z granátového jablka
l 3 ČL masla
l 2 ČL paradajkového pretlaku
l 1 ČL cukru
Kuracinu umyjeme, osušíme a posypeme korením na hydinu. Vhodíme nakrátko na panvicu do rozpálenej masti, aby sa mäsko zatiahlo a dáme nabok. Potom opražíme na masle cibuľku, pridáme paradajkový pretlak a povaríme 2 minútky, pridáme posekané vlašské orechy a miešame asi 5 minút. Pridáme vodu a ostatné koreniny, citrónovú šťavu a granátový sirup. Dáme prikryté variť asi 35 minút. Ochutnáme omáčku, ak treba dosladíme, pridáme kuracinu a varíme 20 - 25 minút. Podávame s dlhozrnnou ryžou.
Miešané nápoje
Cosmopolitan
l 4 cl vodky
l 2 cl Cointreau
l 1cl citrónovej šťavy
l 1cl grenadíny
Všetky ingrediencie vhodíme do šejkra a potrepeme. Zdobíme kúskom pomaranča.
Tequilla sunrise
l 4 cl tequilly
l 2 cl grenadíny
l 25 ml pomarančového džúsu
Premiešame a podávame s ľadom.