Dnešné menu Granátové jablko

Úžasné ovocie plné chutnej šťavy a zdravia býva na trhu len od septembra do januára. No dokáže zmeniť každé jedlo v mimoriadny zážitok. Azda preto, že vyzerá tak exoticky, sa v našej kuchyni a na našom jedálnom lístku málo používa,

pritom vychutnať si ho je také jednoduché.Granátové jablko dostalo takýto názov preto, lebo má vo svojom vnútri ukryté stovky krvavočervených semienok obalených akoby vrecúškami po okraj naplnenými lahodnou šťavou. Túto šťavu môžeme použiť na dochutenie alebo zafarbenie sladkých jedál alebo nimi krásne doplniť vzhľad podávaných jedál. Z jadierok sa vyrába červený sirup známy pod názvom Granadina, hojne využívaný barmanmi pri príprave koktailov. Šupka jablka s dužinou má schopnosť farbiť kožu a v niektorých krajinách sa na to ešte aj dnes využíva. Vo farmácii sa spracováva aj kôra a koreň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Využitie

Jedno priemerné jablko obsahuje asi 100 kalórií a 25g cukru. Je skvelým zdrojom draslíka. Šťava z jadierok obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť krvné lipidy pred oxidáciou. Okrem toho chráni pred vznikom nádorových ochorení prostaty a nánosov v cievach. Ďalej obsahuje vitamín C, škálu vitamínov rady B a vitamín A.

Ako ho ošúpať

Jabĺčku odrežeme korunku aj s kúskom bielej dužiny. Potom ho rozkrojíme a dve polovice jablka narežeme tiež v polovici a rukami rozštvrtíme. Vo väčšej mise potom každú štvrťku dôkladne rozoberieme na jednotlivé malé sladké "granáty" a odstránime všetky časti šupky a dužiny, ktoré sú horké. Iná metóda je len narezať jabĺčko po odrezaní korunky a ručne opatrne ošúpať, aby sa nepoškodili jadierka s dužinou.

SkryťVypnúť reklamu

Nákup a uchovávanie

Granátové jabĺčka, na rozdiel od banánov alebo citrusov, sa k nám dovážajú už zrelé. Môžeme ich okamžite konzumovať, alebo sa dajú pohodlne 14 dní uchovať pri izbovej teplote mimo dosahu slnečných lúčov a ďalej od radiátora. Ak chceme, aby nám vydržali dlhšie, musíme ich skladovať v chladničke pri teplote okolo 6°C. Dá sa tak naložiť aj so samotnými načistenými jadierkami uloženými do plastových vrecúšok alebo malých nádobiek. V jednej vrstve sa môžu dať aj zmraziť.

História

Pôvod jabĺčka je asi v Perzii alebo Číne. Patrí medzi najstaršie ovocie, ktoré ľudstvo pozná. Starí Rimania ho nazývali kartáginským (púnskym) jablkom, pretože do Talianska sa dostalo práve cez Kartágo. Maori priniesli jablko aj do Španielska niekedy okolo roku 800 a názov miesta Granada vznikol práve vďaka granátovému jablku. Nakoniec sa dostalo aj do znaku Granady. Granát dostal meno tiež po jabĺčku, a to vo Francúzsku v 18. storočí- takisto ako aj neskôr vzniknuté oddiely "granátnikov". Predpokladá sa, že aj kameň nesúci toto meno ho dostal po tomto ovocí. Na americký kontinent sa jabĺčko dostalo s dobyvateľmi, ale nestalo sa také populárne ako na Blízkom či Ďalekom východe, kde je aj súčasťou náboženských obradov.

SkryťVypnúť reklamu

Mytológia a náboženstvo

V Biblii sa spomína ako jablko hriechu, ktoré dala Eva Adamovi. V židovskej viere je jabĺčko s množstvom semien symbolom nesmrteľnosti. Aj Egypťania pochovávali svojich mŕtvych spolu s granátovým jablkom, ktoré predstavovalo nesmrteľnosť. Chetitský boh žehnal kvetom, hroznu, obiliu a granátovým jablkám. V Číne sa na svadbe dodnes podávajú novomanželom cukrované semienka jablka. Berberské ženy si veštili množstvo potomkov tak, že kreslili na zem kruh, do ktorého vhodili granátové jablko a koľko semienok z neho vyletelo, toľko detí sa im malo narodiť.

Rozšírenie

Granátové jablká sú rozšírené v teplejších oblastiach Blízkeho a Ďalekého východu, ale aj v subtropických oblastiach celého sveta. Granátový strom dorastá len do výšky asi 5 metrov, kvitne oranžovými kvetmi. Má rád teplo a dobre znáša aj chlad. Je možné ho pestovať aj u nás v teplých vinohradníckych oblastiach, ale podľa všetkého nezarodí. Vyššia pravdepodobnosť na zarodenie je v zimnej záhrade či skleníku.

SkryťVypnúť reklamu

Pôvod jabĺčka je asi v Perzii alebo Číne. Patrí medzi najstaršie ovocie, ktoré ľudstvo pozná.

Recepty

Pečená ryba v sezamovej omáčke (Libanon)

sezamová omáčka:

l 2 strúčiky cesnaku drvené so soľou

l 130 g tahini (sezamovej pasty)

l šťava z 2 citrónov

l 1 cibuľa

l 1 hejk

l soľ

l olivový olej

na dozdobenie:

l olivy, petržlenová vňať, štvrtky citrónu a semienka granátového jablka

Omáčku pripravíme zmixovaním cesnaku so soľou, tahini a citrónovou šťavou. Ak treba, pridáme trochu vody. Opražíme posekanú cibuľku dosklovita a pridáme do omáčky. Vypitvanú rybu bez očí umyjeme a posolíme aj zvnútra. Dáme chladiť asi na 3 hodiny. Vyberieme, do dostatočne veľkej nádoby na smaženie nalejeme olej a pečieme v rúre na 180 °C do mäkka. Potom polejeme omáčkou a ešte dáme zapiecť na 10 minút. Položíme na pozdĺžnu misu, oči nahradíme čiernou olivou, okolo poukladáme štvrtky citrónov a posypeme semienkami jablka a petržlenom. Podávame s pečeným baklažánom.

SkryťVypnúť reklamu

Baba gha'noush (Sýria)

(pasta z pečených baklažánov a tahini)

l 2 baklažány

l 2 strúčiky cesnaku

l tahini pasta

l 3 PL petržlenovej vňate

l šťava z 1 citróna

l mletá sladká paprika, semienka z granátového jablka na dozdobenie

l arabský chlieb ako príloha

Baklažány prerežeme na polovicu alebo necháme vcelku a popicháme vidličkou. Pečieme na 200 °C do mäkka. Chvíľu dáme vychladnúť a potom odstránime šupku. Dáme do mixéra a pridáme roztlačený cesnak, citrónovú šťavu a tahini po polievkových lyžiciach, až kým nedostaneme hladkú pastu. Preložíme do misky, posypeme paprikou do tvaru hviezdy, posypeme semienkami a podávame s arabským chlebom. Čierne olivy ako príloha sú výborné.

Pomarančovo--granátová lahôdka k pečenému mäsu

SkryťVypnúť reklamu

l semienka z 2 jabĺk

l 1 PL najemno posekanej šupky z bio- pomaranča

l 1 PL pomarančovej šťavy

l 1 PL strúhaného zázvoru

l 1PL medu

l 1 ČL soli

Opatrne pomiešame všetky suroviny, vložíme do misky a prikryjeme plastovou fóliou. Držíme v chladničke až do podávania. Skvelo chutí na pečenom moriakovi alebo jahňacine.

Šalát zo sušeného ovocia s granátovým jablkom (Libanon)

l 1 kg sušeného ovocia

l 60 g nesolených pistácií

l 100 g nesolených ošúpaných mandlí

l 1 PL pomarančovej vody alebo Cointreau

l 1 PL ružovej vody

l semienka z granátového jablka

Sušené ovocie umyjeme a primiešame ostatné suroviny. Podľa chuti pridáme aj cukor, no nemusíme. Dáme na 1 - 2 dni do chladničky. Pred podávaním posypeme semienkami z granátového jablka.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z banánov a granátových jabĺk

l 2 granátové jabĺčka rozobrané na semienka, chladené

l 3 banány

l 1 PL palmového alebo hnedého cukru

l 2 limetky

Zmiešame cukor so šťavou z limetiek. Semienka nasypeme do stredu dezertnej misky a okolo poukladáme ošúpaný a na menšie kúsky nakrájaný banán. Prelejeme dresingom, dozdobíme lístkom mäty.

Kura s granátovým jablkom a vlašskými orechami

l 1,5 kg kúskov kurčaťa (vrchné stehná a prsia)

l 150g vlašských orechov

l 3 PL masti

l 600 ml vody

l 1/2 ČL byliniek - tymian, šalvia, korenie, majorán, štipka pomletých klinčekov

l 1/2 ČL mletej škorice

l 1 ČL soli

l 1/2 ČL čierneho korenia

l 2 ČL citrónovej šťavy

l 1 nasekaná cibuľa

SkryťVypnúť reklamu

l 200 ml čerstvej šťavy z granátového jablka

l 3 ČL masla

l 2 ČL paradajkového pretlaku

l 1 ČL cukru

Kuracinu umyjeme, osušíme a posypeme korením na hydinu. Vhodíme nakrátko na panvicu do rozpálenej masti, aby sa mäsko zatiahlo a dáme nabok. Potom opražíme na masle cibuľku, pridáme paradajkový pretlak a povaríme 2 minútky, pridáme posekané vlašské orechy a miešame asi 5 minút. Pridáme vodu a ostatné koreniny, citrónovú šťavu a granátový sirup. Dáme prikryté variť asi 35 minút. Ochutnáme omáčku, ak treba dosladíme, pridáme kuracinu a varíme 20 - 25 minút. Podávame s dlhozrnnou ryžou.

Miešané nápoje

Cosmopolitan

l 4 cl vodky

l 2 cl Cointreau

l 1cl citrónovej šťavy

l 1cl grenadíny

Všetky ingrediencie vhodíme do šejkra a potrepeme. Zdobíme kúskom pomaranča.

SkryťVypnúť reklamu

Tequilla sunrise

l 4 cl tequilly

l 2 cl grenadíny

l 25 ml pomarančového džúsu

Premiešame a podávame s ľadom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 665
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 345
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 662
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu