l 50 ml rumu
l 100 ml ananásovej šťavy
l 50 ml kokosového mlieka
Všetky ingrediencie vymiešame v šejkri, plníme do vysokého pohára a ozdobíme kúskom ananásu.
Smažené kokosové
kuracie karí
l 3 PL kokosovej smotany alebo 7 PL kokosového mlieka
l 250 ml vody
l 60 ml bieleho jogurtu
l 5 stoniek francúzskeho zeleru (stonkového)
l 4 cm nastrúhaného zázvoru
l 1 a 1/2 PL karí
l 2 strúčiky cesnaku nasekaného na kúsky
l 1 1/2 ČL soli
l 2 + 2 PL kokosového oleja
l 20 g kokosových lupienkov
l 500 g kuracích pŕs
l 400 g brokolice
l 1 malá plechovka vodných gaštanov (nemusí byť)
V mixéri zmiešame kokosovú smotanu, vodu, jogurt, zázvor, zelerové stonky, cesnak, soľ, 2 PL oleja, až kým nie je masa úplne rozmixovaná. Odložíme nabok. Na panvicu dáme 2 PL oleja, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäsko a opražíme ho do zlatista, pridáme brokolicu, zalejeme rozmixovaným karí a varíme na miernom ohni asi 20 - 25 minút. Občas premiešame.
Orieškové chrumkavé tyčinky
l 2 šálky mandlí a pekanových orechov
l 1 šálka kokosovej smotany
l 1 PL kokosového oleja
l 1 - 2 PL trstinového cukru
l 1/4 ČL soli
l 1/2 šálky nastrúhanej kokosovej dužiny
Cukor rozmixujeme v mixéri najemno. Oriešky vysypeme na malý plech a jemne ich opražíme pri nízkej teplote. Do mixéra pridáme k cukru kokosovú smotanu, kokosový olej a soľ. Mixujeme, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Potom do zmesi pridáme oriešky. Keď sú všetky oriešky dobre obalené masou, vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme kokosovou múčkou. Dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí narežeme alebo nalámeme na menšie kúsky. Udržujeme až do podávania v chladničke.
Thajská kuracia
polievka
l 5 cm čerstvého zázvoru
l 2 šálky kokosového mlieka
l 2 šálky slepačieho vývaru
l 700 g kuracích pŕs nakrájaných na tenké pásiky
l 200 g šampiňónov
l 1 - 2 ČL červených čili papričiek
l 2 PL rybacej omáčky
l 1 ČL jemného trstinového cukru
l 1 šálky čerstvých listov koriandru
l 6 stebiel citrónovej trávy
l 2 PL limetovej šťavy
l 6 ks kaffir limetových listov
Ošúpeme a nakrájame zázvor na tenké pásiky. Zmiešame ho s trávou, listami, mliekom a vývarom v stredne veľkom hrnci. Privedieme do varu a necháme vrieť odokryté na slabom ohni 10 minút, občas zamiešame. Pridáme kuracie prsia, šampiňóny, čili, necháme vrieť ďalších 8 minút a potom pridáme rybaciu omáčku a trstinový cukor. Zamiešame. Nakoniec pridáme limetovú šťavu a ozdobíme koriandrovými lístkami.
Kokosové koláčiky z ryžovej múky
s dužinou z mladého kokosu
l 2 šálky pomačkaných banánov
l 1 šálka kokosovej smotany
l 2 šálky kokosového mlieka
l 1 šálka plátkov z mladého kokosu (zaváraného)
l štipka soli
l 2 šálky ryžovej múky
l 1 šálka tapiokovej múky
l 2 ČL prášku arrow rootu (alebo maizena)
l 2 šálky terstinového cukru
l 2 ČL soli
l parák, alobal
Múky zmiešame dohromady, pridáme za stáleho miešania kokosovú smotanu a miešame asi 15 minút. Pomaly ďalej miešame a pridávame cukor, až kým sa nerozpustí. Pridáme banány, štipku soli, kokosové mlieko a premiešame. Alobal dáme na parák tak, že ho vyložíme do výšky asi 6 cm. Zmes vylejeme na alobal, posypeme plátkami dužiny a posolíme. Varíme na pare asi 10 minút alebo dovtedy, kým sa koláčik neurobí. Nakrájame na menšie kúsky a podávame.
Fazuľka azuki
v kokosovom mlieku
l 200 g fazuľky azuki
l 4 PL palmového cukru
l štipka soli
l 200 ml kokosového mlieka
Fazuľku necháme pár hodín vo vode, potom ju uvaríme domäkka a tesne pred dovarením vodu zlejeme, pridáme cukor, soľ a mieko, necháme prevrieť, alebo varíme dovtedy, kým sa neroztopí cukor. Podávame v malých miskách.