Ešte stále zazeráte v obchode na kokosový orech s nedôverou? Nakoniec si ho aj tak kúpite, lebo v čase sviatkov sa to tak jednoducho robí. Teraz sa konečne dozviete, na čo sa vám hodí. Kokosové orechy sú plodmi palmy kokosovníka orechoplodého. Pôvod je nám dodnes neznámy, no predpokladá sa, že pochádza z niektorej pobrežnej oblasti Indie, iné zdroje vravia, že z Malajzie. Kokosy sú spomenuté už v indických textoch starých 4 tisícročia, sú aj v textoch Rámájany aj Mahabháraty. V Indii kokosový orech prirovnávajú k ľudskej lebke, pretože tri značky sú ako oči a ústa, vlákna zasa ako vlasy človeka. Zoťať kokosovú palmu je v Indii opovrhnutiahodné. Z Ázie prešli orechy dlhú cestu na Madagaskar, a to niekedy v 1. storočí. Odtiaľ sa rozšírili po východnej Afrike. No všetko sa to mohlo stať aj s pomocou prírody, pretože palmy rastúce na pobreží sú naklonené nad more, ktoré potom ľahko roznesie po svete dobre plávajúce orechy. Spomeňme si na Motýľa, ktorý ušiel z väzenia na vreciach naplnených kokosovými orechmi. Do Európy sa kokosy dostali až začiatkom 19. storočia najprv len vo forme oleja, neskôr aj samotné orechy.
Popis
Kokosová palma dorastá do výšky až 30 metrov a jej plodom sú kôstky. Teda v pravom zmysle slova to nie sú orechy, ale kôstky, a tie sú obalené ešte v hrubej zelenej šupke, ktorá sa odstraňuje. Mylný je aj názor, že šťava, nachádzajúca sa vnútri orecha, je kokosové mlieko. Je to kokosová voda a tvorí asi 6 až 8 percent hmotnosti plodu. Kokosové mlieko sa získava strúhaním bielej dužiny nachádzajúcej sa vnútri orecha. K nej sa však dopracujeme až vtedy, keď rozbijeme tvrdý obal. Dužina sa potom zmieša s vodou z orecha alebo s obyčajnou vodou, nechá sa vylúhovať a lisuje sa. Biela šťava, ktorá je výsledkom lisovania, je kokosové mlieko.
Použitie
Kokosový orech má obrovské využitie. Z bielej dužiny sa nerobí len kokosové mlieko do nápojov a na varenie, ale získava sa z nej aj jeden z najzdravších olejov vôbec. Dužina totiž obsahuje až 60 percent oleja. Tiež sa strúha na kokosovú múčku na pečenie a varenie alebo na plátky do cereálií. Vlákna, ktoré obaľujú plod, sa využívajú ako výstelka napríklad do antialergických matracov. Spolu s výstelkou zo sušených rias sa považujú za najlepšie. Šupa z orecha sa môže aj s obalom páliť, čím sa získava teplo na varenie pri príprave palmového cukru (napríklad v Thajsku) alebo sa z nej robia rôzne predmety. Z listov palmy sa pletú rohože, klobúky a používajú sa aj na pokrývanie strechy. Drevo z palmy je tiež veľmi cenené.
Obsah látok
Samotný orech okrem tukov obsahuje aj sacharidy (asi 3 percentá), vitamíny B, draslík, horčík a fosfor vo vyššej miere, menej vápnika, zinku a železa. Práve tieto látky udržujú pokožku v dobrom stave, tiež nechty a zubnú sklovinu. Treba však používať čerstvú dužinu, pretože skladovaním rýchlo zhorkne.
Zber a uskladnenie
Keďže kokosové plamy rastú v subtrópoch a trópoch, rodia priebežne po celý rok. Najlepšiu úrodu však kokosovník prináša až medzi 12 - 15 rokom. Keď majú orechy 6 mesiacov, ich vnútro je veľmi mäkké, vtedy sa režú na tenké plátky, ktoré sa zavárajú v sladkom náleve a používajú sa na varenie a pečenie. Aj chutnej kokosovej šťavy je vtedy v orechu najviac. Uchovávame ich v suchu a chlade. Treba počítať s tým, že šťava pomaly z orecha mizne, vstrebáva sa do dužiny. Ak si chceme uchovať dlhšie dužinu, rozlámeme ju na menšie kúsky, dáme do misky s vodou a do chladničky. Takto vydrží až 5 dní. Pri kúpe orechov sa pozrite najmä na miesto okolo troch očiek, či sa tam nenachádza pleseň. Takýto orech už nie je konzumovateľný a je nutné ho vyhodiť.