Plody mišpule sú jedlé až po premrznutí, keď sú "nahnité". V takomto stave sa pridávajú k ovocným muštom a vínam, lebo pre značný obsah trieslovín zvyšujú ich trvanlivosť.
Mišpule obsahujú 75 percent vody, 7,5 percenta vlákniny, okolo 10 percent cukrov, ale aj dusíkaté látky, stopové prvky, viaceré vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.
V dávnejšej minulosti mišpule obohacovali stravu našich predkov. Konzumovali ich surové, alebo z nich pripravovali chutné marmelády. Aj v súčasnosti sa odporúča jesť mišpule v čerstvom stave, vhodné sú však aj na dezerty, dusené na koláči či vo forme lekváru, želé alebo šťavy.
Zrelé čerstvé plody, prípadne vo forme kompótu, pôsobia ako dietetikum, osožia aj pri chronických kataroch tenkého či hrubého čreva. Semená mišpule obsahujú toxickú kyselinu hydrokyánovú, preto sa nemajú konzumovať vo veľkom množstve.
Ján Pavlovkin