l 8 červených čili papričiek
l 8 PL semien koriandra
l 4 PL rímskej rasce
l 2 ČL senovky gréckej
l 2 ČL čiernych semien horčice
l 2 ČL čierneho korenia
l 1 PL mletej kurkumy
l 1 ČL zázvoru
Z čili odstránime stopky a semienka. Čili, koriander, senovku, horčicu, korenie a rascu opražíme nasucho na panvici pri stredne silnom plameni, aby nám zmes neprihorela. Keď začnú semienka voňať, alebo horčičné
semienka "strieľať", semienka roztlčieme v kamennom mažiari, alebo posekáme v mixéri, či mlynčeku na to určenom. Potom k nim primiešame zázvor a kurkumu.
Kuracie satay
l 500g kuracích pŕs nakrájaných na prúžky
Marináda:
l 1 šalotka
l 2 PL trstinového cukru
l 1 ČL pomletej rímskej rasce
l 1 ČL škorice
l 1 ČL mletého čierneho korenia
l 150 ml oleja
l 100 ml svetlej sójovej omáčky
Dip:
l 3 PL sambal oelek, 2 paradajky nasekané na 3 x 3 mm kocky, 2 PL paradajkového pretlaku. Všetko spolu zmiešame.
Kuracinu marinujeme asi 4 hodiny v marináde, potom ju napichujeme na bambusové špajle, ktoré sme 2 hodiny predtým máčali vo vode. Opekáme na grile do zlatista a podávame s pikantným čili dipom a arašidovou omáčkou. Ako príloha sa hodí thajská jazmínová ryža.
Kuracie karí
s kokosovým mliekom
l 700 g kuracích pŕs nakrájaných na kocky asi 2 x 2 cm
l 3 PL oleja
l 1 stredne veľká cibuľa nasekaná nadrobno
l 1 pór na kolieska
l asi 300 g cukiny
l 200 g mrkvy na kolieska
l 500 ml kokosového mlieka
l 100 g nepražených nesolených arašidov alebo kešu
l 500 ml kuracieho vývaru
l 7 cm koreňa zázvoru nastrúhaného najemno
l 1 banán
l 1 malá červená paprika
l 2 PL koriandrovej vňate
l 4 PL karí korenia (alebo podľa chuti)
Na oleji opražíme cibuľku, kura, mrkvu, cukinu, zázvor, oriešky, pór. Asi po 5 - 7 minútach pridáme karí, premiešame, po 5 minútach pridáme postupne vývar. Nakoniec vlejeme kokosové mlieko, necháme, aby sa časť tekutiny odparila, tesne pred dokočením vhodíme do zmesi banán nakrájaný na kolieska (na 1 minútu) a ostavíme. Posypeme paprikou posekanou na 5 x 5 mm kúsky a koriandrovou vňaťou. Podávame samostatne alebo s basmati ryžou.
Tom kha gai - thajská kuracia polievka
l 5 cm čerstvého zázvoru
l 2 šálky kokosového mlieka
l 2 šálky slepačieho vývaru
l 700 g kuracích pŕs na tenké pásiky
l 200 g šampiňónov
l 1 - 2 ČL červených čili papričiek
l 2 PL rybacej omáčky
l 1 ČL jemného trstinového cukru
l 1 šálky čerstvých listov koriandra
l 6 stebiel citrónovej trávy
l 2 PL limetovej šťavy
l 6 ks kaffir limetkových listov
Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Zmiešame ho s trávou, listami, mliekom a vývarom v stredne veľkom hrnci. Privedieme do varu a necháme vrieť odokryté na slabom ohni 10 minút, občas zamiešame. Pridáme kuracie prsia, šampiňóny, čili, necháme vrieť ďalších 8 minút a potom pridáme rybaciu omáčku, trstinový cukor a zamiešame. Nakoniec primiešame limetkovú šťavu a ozdobíme koriandrovými lístkami.
Zeleninový šalát
so sójovým nálevom
Nálev:
l nastrúhaný zázvor
l 2 feferónky
l 1 strúčik cesnaku
l 2 ČL trstinového cukru
l 50 ml ryžového octu
l 120 ml sójovej omáčky
l 60 ml arašidového oleja
l 30 ml sezamového oleja
Na šalát:
l 200 g potočnice
l 1 rímsky šalát natrhaný na kusy
l 1 červená cibuľka na tenké kolieska
l 10 polených cherry paradajok
l 100 g rukoly
l 1 ľadový šalát
l pár lístkov čakanky na kusy
Tesne pred podávaním šalát zalejeme troškou nálevu a podávame s opečeným toastom alebo bagetou.