Recepty

Karí prášok

l 8 červených čili papričiek

l 8 PL semien koriandra

l 4 PL rímskej rasce

l 2 ČL senovky gréckej

l 2 ČL čiernych semien horčice

l 2 ČL čierneho korenia

l 1 PL mletej kurkumy

l 1 ČL zázvoru

Z čili odstránime stopky a semienka. Čili, koriander, senovku, horčicu, korenie a rascu opražíme nasucho na panvici pri stredne silnom plameni, aby nám zmes neprihorela. Keď začnú semienka voňať, alebo horčičné

semienka "strieľať", semienka roztlčieme v kamennom mažiari, alebo posekáme v mixéri, či mlynčeku na to určenom. Potom k nim primiešame zázvor a kurkumu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie satay

l 500g kuracích pŕs nakrájaných na prúžky

Marináda:

l 1 šalotka

l 2 PL trstinového cukru

l 1 ČL pomletej rímskej rasce

l 1 ČL škorice

l 1 ČL mletého čierneho korenia

l 150 ml oleja

l 100 ml svetlej sójovej omáčky

Dip:

l 3 PL sambal oelek, 2 paradajky nasekané na 3 x 3 mm kocky, 2 PL paradajkového pretlaku. Všetko spolu zmiešame.

Kuracinu marinujeme asi 4 hodiny v marináde, potom ju napichujeme na bambusové špajle, ktoré sme 2 hodiny predtým máčali vo vode. Opekáme na grile do zlatista a podávame s pikantným čili dipom a arašidovou omáčkou. Ako príloha sa hodí thajská jazmínová ryža.

Kuracie karí

s kokosovým mliekom

l 700 g kuracích pŕs nakrájaných na kocky asi 2 x 2 cm

l 3 PL oleja

l 1 stredne veľká cibuľa nasekaná nadrobno

SkryťVypnúť reklamu

l 1 pór na kolieska

l asi 300 g cukiny

l 200 g mrkvy na kolieska

l 500 ml kokosového mlieka

l 100 g nepražených nesolených arašidov alebo kešu

l 500 ml kuracieho vývaru

l 7 cm koreňa zázvoru nastrúhaného najemno

l 1 banán

l 1 malá červená paprika

l 2 PL koriandrovej vňate

l 4 PL karí korenia (alebo podľa chuti)

Na oleji opražíme cibuľku, kura, mrkvu, cukinu, zázvor, oriešky, pór. Asi po 5 - 7 minútach pridáme karí, premiešame, po 5 minútach pridáme postupne vývar. Nakoniec vlejeme kokosové mlieko, necháme, aby sa časť tekutiny odparila, tesne pred dokočením vhodíme do zmesi banán nakrájaný na kolieska (na 1 minútu) a ostavíme. Posypeme paprikou posekanou na 5 x 5 mm kúsky a koriandrovou vňaťou. Podávame samostatne alebo s basmati ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Tom kha gai - thajská kuracia polievka

l 5 cm čerstvého zázvoru

l 2 šálky kokosového mlieka

l 2 šálky slepačieho vývaru

l 700 g kuracích pŕs na tenké pásiky

l 200 g šampiňónov

l 1 - 2 ČL červených čili papričiek

l 2 PL rybacej omáčky

l 1 ČL jemného trstinového cukru

l 1 šálky čerstvých listov koriandra

l 6 stebiel citrónovej trávy

l 2 PL limetovej šťavy

l 6 ks kaffir limetkových listov

Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Zmiešame ho s trávou, listami, mliekom a vývarom v stredne veľkom hrnci. Privedieme do varu a necháme vrieť odokryté na slabom ohni 10 minút, občas zamiešame. Pridáme kuracie prsia, šampiňóny, čili, necháme vrieť ďalších 8 minút a potom pridáme rybaciu omáčku, trstinový cukor a zamiešame. Nakoniec primiešame limetkovú šťavu a ozdobíme koriandrovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninový šalát

so sójovým nálevom

Nálev:

l nastrúhaný zázvor

l 2 feferónky

l 1 strúčik cesnaku

l 2 ČL trstinového cukru

l 50 ml ryžového octu

l 120 ml sójovej omáčky

l 60 ml arašidového oleja

l 30 ml sezamového oleja

Na šalát:

l 200 g potočnice

l 1 rímsky šalát natrhaný na kusy

l 1 červená cibuľka na tenké kolieska

l 10 polených cherry paradajok

l 100 g rukoly

l 1 ľadový šalát

l pár lístkov čakanky na kusy

Tesne pred podávaním šalát zalejeme troškou nálevu a podávame s opečeným toastom alebo bagetou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 951
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 960
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 466
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 923
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 285
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 411
  7. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 2 209
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 126
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu