Barborky sú vetvičky kvitnúce uprostred zimy. Na sviatok Barbory, to je 4. decembra, sa už pomaly chystáme na Vianoce. Vrcholia nákupy a prípravy, ale je to tiež obdobie prirýchľovania rôznych drevín, ktorých kvety nás majú potešiť na Štedrý deň a cez vianočné sviatky.Vegetačná fáza našich listnatých kríkov a stromov sa končí na jeseň. Potom nasleduje obdobie pokoja, ktoré sa delí na tri etapy: obdobie pred plným pokojom, obdobie plného pokoja a obdobie po plnom pokoji.
V prvých dvoch etapách sa v pupeňoch zakladajú nové kvety. Trvá to asi do začiatku decembra, teda kríky a stromy sú teoreticky schopné kvitnutia. V prírode však kvetom bráni nízka teplota, krátky deň a mráz.
Vetvičky pre kvitnutie barboriek vo váze režeme teda začiatkom decembra, najlepšie na sviatok Barbory. Ak chceme, aby kvitli na Silvestra a Nový rok, režeme ich o niekoľko dní neskôr.
Na rýchlenie vyberáme vetvičky s bohatou násadou kvetných pupeňov. Sú kratšie ako dlhšie listové pupene. Pretože barborky režeme väčšinou za chladného počasia alebo mrazu, necháme ich rozmrznúť v chladnej miestnosti. Až potom ich prenesieme do vykurovaného priestoru, najlepšie s teplotou 18 až 20 °C a dostatočnou vlhkosťou vzduchu.
Rozkvitnutie urýchlime častejším rosením alebo ponorením halúzok do vody teplej 30 až 40 °C, respektíve pridaním niekoľkých kvapiek čpavku do vody používanej na ponorenie. Kvitnutie urýchli tiež to, ak pupene jemne roztvoríme alebo prepichneme špendlíkom.
Okrem tradičných halúzok čerešní, višní, sliviek, jabloní či hrušiek, získaných pri zimnom reze, sa na tento účel režú aj vetvičky zlatovky, ktorá je dostupná a rýchlo rozkvitne.
Ako barborka sa osvedčuje aj dulovec japonský, ktorý má pomerne veľké ružové kvety, a meruzalka krvavá.
Používame tiež magnoliu s veľkými kvetmi, sakuru, mandľu trojlaločnú a okrasné jablone s bielymi, ružovými a červenými kvetmi. Vetvičky svíbu obyčajného majú zaujímavé žlté kvety. Dobre sa rýchlia tiež bahniatka vŕby rakyty a iných vŕb.
Rozkvitnuté barborky aranžujeme na vianočný stôl do tradičnej väzby, alebo dávame samostatne do vázy či džbánku.
Katarína Kettmannová