Liečivé rastliny nachádzajú významné miesto najmä pri prevencii a liečbe niektorých chorôb. Veľmi jednoducho sa z nich pripravujú čaje, výluhy a mastičky. Treba zdôrazniť, že bylinky podporujú aj pôsobenie liekov. Ich súčasné užívanie preto treba konzultovať s lekárom.
Na korenenie aj dekoráciu
Bylinky môžeme využiť tiež ako korenie, pridávame ich do jedál pre zvýraznenie a zlepšenie chuti. Zrelé semená aromatických rastlín, napríklad kôpru, rasce, horčice, koriandru, anízu a iných, účinne napomáhajú pri trávení. Ak sa používajú vňate pre korenie, zberajú sa priebežne, pričom môžu zabezpečiť celoročný prísun čerstvých byliniek. Majú špecifickú chuť, vôňu a dajú sa sušiť.
Veľa byliniek je vhodných na dekoráciu. Uplatňujú sa nielen vonku na okrasných záhonoch, ale aj v kvetináčoch. Na tvarovanie a okrasu sa najčastejšie používajú také druhy, ako je rozmarín, levanduľa, yzop, saturejka a veľa ďalších. Vňate sa strihajú podľa potreby, čím sa trsy zahusťujú.
Vonku i na parapete
Bylinky sa môžu úspešne pestovať vonku, na vonkajších parapetoch, ale aj v byte. Niektoré druhy trpia nedostatkom svetla. V lete ich možno vyložiť na čerstvý vzduch, napríklad na balkón.
Vhodnými druhmi na pestovanie na parapete a na okne je pažítka, petržlen, oregano, majoránka, tymián a šalvia. Ich sadenice sa dajú zakúpiť v záhradníctvach. Doma ich treba presadiť do väčších nádob.
Ošetrovanie a zber
Starostlivosť o bylinky v byte spočíva v zálievke a hnojení. Prihnojujú sa tak ako bežné izbové kvety. Niektoré sa dajú rozmnožovať aj odrezkami, napríklad rozmarín, šalvia.
Kuchynské bylinky určené na sušenie je najvhodnejšie strihať za teplého, suchého počasia, najlepšie ráno. Vtedy sú oleje a aktívne látky v rastlinách najviac koncentrované. Na zber sa vyberajú len zdravé a čisté rastliny.
Sušiť sa môžu uložené na papieri alebo sitách, a to na vzdušnom a tienistom mieste. Takto sa zachovajú farby aj aróma. Dobre usušené rastliny sa ľahko rozmrvia medzi prstami. Sušenie trvá 1 až 2 týždne.
Korene niektorých druhov treba pred sušením nakrájať asi na centimeter hrubé plátky. Do úvahy pripadá aj sušenie v sušičke na ovocie alebo v rúre pri teplote 25 až 30 ° C. Sušené časti rastlín sa uchovávajú v tmavých a vzduchotesných nádobách. Bylinky sa môžu aj zmraziť.
Bylinkami sa dajú ochutiť aj oleje, ktoré sa použijú na prípravu marinád a do šalátov. Môžeme si nachystať napríklad bazalkový olej.
Lístky bazalky natrháme a vložíme do fľaše, pridáme štipku soli a zalejeme ich olivovým olejom. Fľašu dobre uzavrieme a necháme dva týždne odležať na tmavom a suchom mieste.
Magdaléna Valšíková