Hokkaido sa dokonale aklimatizovalo, dobre sa skladuje a má rôznorodé využitie. V západnej Európe existujú dokonca fankluby tejto tekvice, ktoré si navzájom vymieňajú pestovateľské rady i kulinárske recepty. Je nielen mimoriadne chutná, ale má aj liečivé účinky.
"Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vlákninu a karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. V dužine sa nachádza veľké množstvo draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Pre svoj obsah sacharidov je veľmi vhodná i pre diabetikov. Z minerálnych látok obsahuje fosfor, vápnik a železo. V semenách sa nachádza zinok," hovorí pestovateľ Peter Citeny.
Podľa orientálnej medicíny Hokkaido blahodarne pôsobí na slezinu, slinivku brušnú a žalúdok. Jej energetická hodnota je 21 kcal/100 gramov. Najsladšia býva niekoľko týždňov po zbere, v novembri a decembri. Nemusí sa šúpať a dá sa z nej použiť aj vnútro so semienkami.
"Tekvičku pred úpravou stačí umyť, rozkrojiť a lyžicou vybrať vnútornú vrstvu dužiny so semienkami. Konzumujeme ju v surovom stave, prípadne ju krátko prevaríme v horúcej vode. Tekvicu môžeme aj odšťaviť alebo zamraziť. Niekoľko zrelých semienok odložíme na sejbu a zvyšok upečieme," radí Peter Citeny.
Plody uskladnené pri teplote od 15 do 5 °C vydržia až do budúcej úrody. A aké má Hokkaido pestovateľské nároky? "Je absolútne nenáročná, potrebuje len slnečné stanovište a nevyžaduje si chemické postreky. Vysieva sa koncom apríla, začiatkom mája." Renáta Chosraviová