Sladké Hokkaido

Hokkaido je neveľká, asi kilogramová tekvica cibuľovitého tvaru, s výraznou tmavooranžovou šupkou. Na Slovensko sa dostala z Japonska len nedávno. Na rozdiel od klasickej tekvice nenarastá do gigantických rozmerov, v priemere má od 10 do 30 centimetrov.

Hokkaido sa dokonale aklimatizovalo, dobre sa skladuje a má rôznorodé využitie. V západnej Európe existujú dokonca fankluby tejto tekvice, ktoré si navzájom vymieňajú pestovateľské rady i kulinárske recepty. Je nielen mimoriadne chutná, ale má aj liečivé účinky.

"Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vlákninu a karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. V dužine sa nachádza veľké množstvo draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Pre svoj obsah sacharidov je veľmi vhodná i pre diabetikov. Z minerálnych látok obsahuje fosfor, vápnik a železo. V semenách sa nachádza zinok," hovorí pestovateľ Peter Citeny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podľa orientálnej medicíny Hokkaido blahodarne pôsobí na slezinu, slinivku brušnú a žalúdok. Jej energetická hodnota je 21 kcal/100 gramov. Najsladšia býva niekoľko týždňov po zbere, v novembri a decembri. Nemusí sa šúpať a dá sa z nej použiť aj vnútro so semienkami.

"Tekvičku pred úpravou stačí umyť, rozkrojiť a lyžicou vybrať vnútornú vrstvu dužiny so semienkami. Konzumujeme ju v surovom stave, prípadne ju krátko prevaríme v horúcej vode. Tekvicu môžeme aj odšťaviť alebo zamraziť. Niekoľko zrelých semienok odložíme na sejbu a zvyšok upečieme," radí Peter Citeny.

Plody uskladnené pri teplote od 15 do 5 °C vydržia až do budúcej úrody. A aké má Hokkaido pestovateľské nároky? "Je absolútne nenáročná, potrebuje len slnečné stanovište a nevyžaduje si chemické postreky. Vysieva sa koncom apríla, začiatkom mája." Renáta Chosraviová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 652
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 423
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 731
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 312
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 426
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 703
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 939
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu