reštaurácia Savana Cafe v Trenčíne
"Mandle sú veľmi chutné a všestranne použiteľné v každej zo svetových kuchýň. Skutočne neexistujú hranice, ktoré by sme pri ich príprave nemohli prekročiť. Mandle sú podľa môjho názoru skvelý doplnok do kreatívnej a odvážnej kuchyne, ale rozumejú si aj s klasikou. V každom prípade, popustite uzdu svojej fantázii a vyskúšajte napríklad mandle v horúcej čokoláde s čerstvou čili papričkou alebo plnené kačacie prsia na pomarančovom ragú."
Plnené kačacie prsia na pomarančovom ragú
Ingrediencie pre 4 osoby:
l 700 g kačacích pŕs s kožou
l 2 veľké pomaranče
l 150 g údených mandlí
l 40 ml včelieho medu
l 100 ml suchého bieleho vína
l 30 ml Cointreau (pomarančový likér)
Kožu na kačacích prsiach po umytí opatrne narežeme, nožom urobíme kapsu a naplníme mandľami s medom, bielym korením a pomarančovou šťavou. Prsia vložíme na studenú panvicu kožou nadol a pomaly dochrumkava opekáme. Mäso po predpečení obrátime, zlejeme tuk a vložíme do predhriatej rúry na 150 °C. Necháme dopiecť cca 7 - 10 minút, solíme a koreníme až pred podávaním. Počas pečenia mäsa si z 50 g kryštálového cukru urobíme karamel, podlejeme vínom a Cointreau, jemne osolíme a po rozpustení vložíme na 2 minúty olúpané, na kocky nakrájané pomaranče. Ako doplnok je veľmi vhodný celozrnný chlieb, krátko opečený na panenskom olivovom oleji s čerstvým rozmarínom.