V súčasnosti sa istým spôsobom mení pohľad aj na dobré stolové hrozno, ale netreba zabúdať ani na osvedčené poznatky. Je len samozrejmé, že dochádza k stretnutiu veľkoplodých novošľachtencov so starými klasickými stolovými odrodami, ktorých hlavným reprezentantom sú tri odrody chrupiek, a to chrupka biela, chrupka červená a chrupka Jalabertova.
Podľa aktuálnych údajov z registra vinohradov majú chrupky v slovenských viniciach 32,8 percentné zastúpenie medzi stolovými odrodami.
Chrupky predstavujú prastaré odrody, ktorých pôvod nie je v podstate známy. Ich dlhoročným pestovaním a zámerným výberom sa však dosiahla vysoká kvalita a úrodnosť. Patria medzi odrody poskytujúce šťavnaté, mierne aromatické hrozno so stredne veľkými bobuľami. Medzi ich nesporné výhody treba jednoznačne zaradiť:
n nenáročnosť na pôdu a polohu;
n veľmi slabú tvorbu letorastov zo starého dreva a zálistkov, z čoho plynie nízka potreba zelených prác;
n nevyžadujú si prebierku plodov;
n nikdy netrpia suchom;
n odolnosť proti základným chorobám, stačí im bežná ochrana;
n nenapáda ich hmyz ani vtáky;
n termín dozrievania koncom augusta a začiatkom septembra;
n príjemná chuť a šťavnatosť bobúľ;
n rovnomerné dozrievanie všetkých bobúľ v strapcoch;
n dlhé obdobie zberu;
n ideálna farebnosť pri pomiešaní strapcov viacerých odrôd chrupiek do jedného obalu;
n dobrá skladovateľnosť, ale po niekoľkých mesiacoch bobule hrozienkovatejú (zmena farby a konzistencie, ale bez zhoršenia chuti);
n možno ich spracovať aj na víno.
Z negatívnych vlastností je to znížená možnosť prepravy plodov pre slabšiu šupku a viac trpia vírusovými chorobami, čo znižuje ich vitalitu.
Spomenutím výhod chrupiek nechcem znižovať prínos šľachtenia veľkobobuľnatých odrôd, ale pre záhradkárov, a nielen pre nich, sú chrupky skutočne veľmi vhodnými odrodami.
Stanislav Barok