Hodina chémie v pivnici

Pre nedostatok priestorov sa študenti gymnázia, na ktorom študujem, musia učiť všade, kde sa to len dá. A tak nie je výnimkou, keď máme napríklad hodinu chémie v suteréne a francúzštinu v jedálni.

Viem, že v školstve sú aj väčšie problémy ako nedostatok učebných priestorov, ale tento problém sa ma priamo dotýka.

Náš suterén študenti nazývajú aj pivnica alebo potkaniareň (ale hlodavce tam zatiaľ nemáme), je tam chladno, zapácha tam potuchlinou a na stenách je viditeľná pleseň.

Nie je to len nepríjemné, ale pre alergikov aj nezdravé. Čo však môžeme proti tomu robiť my - študenti ­ alebo profesori, ktorí sa takisto v tomto prostredí necítia dobre. Profesori, na rozdiel od študentov, svoj nesúhlas nedávajú tak najavo, veď nám musia byť príkladom...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dnes som mala v suteréne dve hodiny po sebe: angličtinu a chémiu. Ide vlastne o malú miestnosť, do ktorej sa ledva zmestí 15 študentov a profesor. Nachádza sa tam aj tabuľa, lenže tá je malá a zle sa na ňu píše. V jednom rohu sú sprchy, teda to, čo z nich zostalo, a staré umývadlo.

Napriek všetkým negatívam sa to v suteréne dá zniesť. Horšie je, ak máme nejakú hodinu v jedálni. Pred rokom sme sa tam učili po francúzsky medzi rôznymi príjemnými a, čo bolo pre naše nosy náročnejšie, nepríjemnými „arómami“ z kuchyne.

Predstavte si, ako sme „krásne“ voňali, keď bol na obed napríklad segedínsky guláš. Zápach však nebol jediným problémom, pretože tety kuchárky pri príprave obeda šramotili s hrncami, čo je v kuchyni vcelku normálne.

SkryťVypnúť reklamu

A hoci bolo niekedy celkom zábavné počúvať ich rozhovory, počas písomky ma to vyrušovalo.

Jedinou výhodou jedálne bolo, že sa tam dalo dobre odpisovať, pretože je to veľká miestnosť a vyučujúci nemá šancu vidieť váš maličký ťahák...

Na druhej strane je pravda, že tieto hodiny sú niečím zvláštne a zaujímavé.

Veď raz, keď budem stará, budem môcť svojim vnúčatám porozprávať, ako som sa učila o vlastnostiach aromatických uhľovodíkov v pivnici.

Na druhej strane si neviem predstaviť, ako by napríklad prebiehala hospitácia v jedálni. No, možno by to bolo celkom vtipné...

strukova.blog.sme.sk

Autor: Petra Struková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 668
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 446
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 376
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 440
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 630
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 963
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 214
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu