pražená zelenina
l 2 veľké cukiny nakrájané na kocky
l 2 baklažány (spolu asi 500 g) nakrájané na kocky
l 70 ml olivového oleja
l 2 veľké cibule pokrájané na plátky
l 3 strúčiky cesnaku, na jemno nakrájané
l 1 červená paprika (80 - 100 g)
l 1 žltá paprika (80 - 100 g)
l 650 g rajčín, olúpaných (alebo
400 g konzervovaných a nakrájaných)
l zmes byliniek - tymián, bazalka, šalvia, estragon, soľ, čerstvé mleté čierne korenie
Postup:
Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do sklovita, na nich potom opražíme na kocky pokrájaný baklažán, mladé cukiny a papriky, ktoré priebežne solíme a koreníme čiernym korením. Ako posledné pridáme olúpané nakrájané paradajky. V prvej fáze robíme jedlo na silnom plameni, keď pridáme paradajky, plameň znížime. Na záver pridáme zmes nasekaných, najlepšie čerstvých byliniek, ktoré sa už len chvíľku varia, aby jedlo správne voňalo. Výsledný produkt by mal mať tak trochu konzistenciu leča, ale dôležité je, aby sa jednotlivé zeleniny nerozvarili. Ak treba, pokojne jedlo podlejeme suchým bielym vínom. Ratatouille sa dá jesť ako hlavné jedlo s bielym chlebom, ako teplá príloha k mäsu, ale je vynikajúca aj studená ako predjedlo alebo šalát.
Cukinové placky
l 500 g nahrubo nastrúhaných cukiet
l 200 g nahrubo nastrúhaného eidamu
l 2 najemno nakrájané cibule
l 1 najemno nastrúhaný zemiak
l 150 g polohrubej múky
l 3 vajcia
l 3 PL petržlenovej vňate
l mleté čierne korenie
l soľ
Nastrúhanú cukinu nasolíme, necháme 30 minút odstáť, potom z nej vyžmýkame prebytočnú vodu, všetko zmiešame a lyžicou formujeme malé placky, ktoré potom na horúcom oleji vyprážame.
Cukinový koláč
l 3 lyžice oleja
l 500 g najemno postrúhanej cukety
l 275 g hladkej múky
l 1 prášok do pečiva
l 2 vajcia
l 100 g ovocného cukru
l štipku soli
l 3 PL hrozienok
l nastrúhané jablká alebo na plátky nakrájané broskyne
Zmiešame olej s cukinou, múkou a práškom do pečiva, vajciami, práškovým cukrom, soľou a hrozienkami. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Na vrch poukladáme čerstvé ovocie, ktoré posypeme cukrom. Dáme upiecť do stredne teplej rúry. Upečený a vychladnutý koláč posypeme vanilkovým alebo škoricovým cukrom.
Plnená cukina
l 3 cukiny dlhé asi 30 cm
l 3 PL olivového oleja
l 2 strúčiky cesnaku na plátky
l 6 PL sójovej omáčky
l 3 rozšľahané vajíčka
l 250 g strúhaného syra (eidam alebo niva, prípadne mozarella)
l soľ
l korenie
Cukiny rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme lyžičkou aj so semienkami. Pokrájame nadrobno. Na panvici opražíme cesnak so sójovou omáčkou, soľou a korením. Hneď pridáme nasekané vnútra tekvíc, opražíme. Necháme krátko vychladnúť, potom to všetko vrátime do vydlabaných cukín, zalejeme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Podávame ako hlavné jedlo.
Vyprážaný patizón
l 2 mladé patizóny pokrájané na plátky s hrúbkou asi 1 cm
l strúhanka
l hladká múka
l 1 vajíčko
l soľ
l tatárska omáčka
Plátky posolíme, obalíme v trojobale ako viedenský rezeň a vyprážame v oleji do zlatista. Podávame s varenými zemiakmi, petržlenom a s tatárskou omáčkou. Výborne sa k nemu hodí šalát z uhoriek.
Patizónový guláš
l 2 mladé patizóny
l 1 väčšia cibuľa
l 3 papriky
l 4 paradajky
l soľ
l 1 PL majoránky
l čerstvo pomleté biele korenie
l 2 PL hladkej múky
l 1 bobkový list
l 1 PL mletej papriky
l 0,5 kg sójového mäsa (nemusí byť)
l 2 PL petržlenovej vňate
Patizóny dôkladne umyjeme, aj so šupkou nakrájame na kocky. Do hlbokého hrnca dáme nakrájanú cibuľu, pražíme do sklovita. Pridáme patizóny, sójové mäso, papriku a rajčiny. Po zmäknutí zaprášime múkou, pridáme bylinky a mletú papriku, dolejeme vodou a dusíme ešte asi 15 minút, aby sa chute uvoľnili. Na tanieri posypeme petržlenovou vňaťkou.