Zdravie posilňujúci účinok zeleniny vynikne vtedy, keď je zbavená cudzorodých zložiek, ktoré môžu byť z rôznych chemických prípravkov, medzi nimi aj insekticídov. Záhradkári, ktorí sa snažia dopestovať ekologicky nekontaminované plody a plodiny, nahrádzajú chemické prípravky na ničenie rastlinných škodcov a liečenie chorôb neškodnými prípravkami, ktoré im ponúka sama príroda. Sú to nálevy, odvary, výluhy, maceráty a koncentráty z čerstvých a sušených rôznych častí rastlín alebo aj celé živé rastliny, ktoré obsahujú fytoncídy a iné biologické látky s insekticídnymi alebo repelentnými účinkami.
V ekologických záhradách sa vyhýbame chemickým prípravkom aj prípravkom biologickým z jedovatých rastlín, ktoré môžu byť pre zdravie človeka nebezpečnejšie ako syntetické insekticídy. Ekologické prípravky odpudzujúce hmyz i iné živočíchy pripravujeme z rôznych rastlinných druhov, najmä zo zeleniny alebo z najrozšírenejších liečivých rastlín. Aj pri takomto ošetrení dodržiavame pred konzumáciou plodov minimálne päťdňovú ochrannú lehotu.
Výluhom z cibule kuchynskej ošetrujeme rastliny napadnuté voškami, strapkami, roztočmi i ucholakmi. Výluh môžeme pripraviť z 50 gramov pokrájanej cibule, ktorú päť hodín vylúhujeme v 5 litroch vody v prikrytej nádobe. Proti roztočom používame výluh zo 100 gramov cibule a 5 litrov vody. V tomto prípade lúhujeme 12 až 15 hodín.
Cesnakový koncentrát vyhotovíme šesťdňovým lúhovaním 100 gramov strúčikov v 0,5 litra vody. Výluh proti voškám, morám a ucholakom pripravíme z koncentrátu riedením vodou v pomere 1:50 a proti roztočom v pomere 1:25. Cesnakový výluh pomáha i proti niektorým chorobám, ktoré spôsobujú baktérie.
V praxi sa uplatňujú aj rozdrvené strúčiky cesnaku. Sú vhodným prostriedkom proti osiam, ktoré neznášajú jeho pach. Mravce tiež môžeme odpudiť rozotrenými strúčikmi cesnaku. Vložíme ich do mraveniska alebo poukladáme na cestičky. Mravce neznášajú ani vôňu mäty piepornej a šalvie lekárskej. Preto na zeleninové hriadky, na ktorých nechceme mravce, rozmiestnime niekoľko črepníkov s týmito rastlinami alebo aspoň položíme niekoľko čerstvých listov.
Vôňu šalvie lekárskej neznášajú ani vŕtavka mrkvová a mlynárik kapustový. Ak chceme mrkvovú a kapustovú zeleninu uchrániť pred týmito škodcami, na hriadky alebo do ich susedstva vysadíme či aspoň umiestnime kvetináče so šalviou.
Proti obaľovačovi jablčnému, piliarke repkovej, more kapustovej, roztočom je vhodný odvar z rajčiakovej vňate, ktorý pripravíme polhodinovým varením kilogramu čerstvej vňate v dvoch litroch vody. Odvar používame zriedený v pomere 1:5.
Z 0,5 kilogramu uvädnutej vňate paliny pravej (Artemisia absinthium L.), varenej asi štvrťhodinu v menšom množstve vody, pripravíme odvar, ktorý po scedení doplníme na 5 litrov. Odvar je účinný proti húseniciam niektorých druhov motýľov.
Autor: Vladimír Černák