Obedujeme s Francúzmi

Ak vás niekedy pozvú na obed či večeru k Francúzom, odporúčam re­zervovať si dostatok času i miesta v žalúdku. Ak nám už od škôlky vtĺkali do hláv: - Pri jedení sa nerozpráva! – Nehrab sa v tom a rýchlo jedz! alebo – Dávaj pozor, aby si nezašpinil stôl, n

a tieto pravidlá môžete pokojne zabudnúť. Obed či večera u Francúzov trvá v priemere štyri hodiny a na stole zostáva poriadny neporiadok.

Začína sa aperitívom: pri orieškoch, zemiačkoch, klobáskach a jednohubkách s pohárom alkoholu sa načrtáva „téma dňa, čerstvé rodinné či spoločensko-športovo-politické udalosti. Už tu číha na pozvaného prvé nebezpečenstvo! Téma sa načrtáva, ruka sa stáva automatickou a hrabe po všetkých tých tanierikoch, všetko posúva do úst neuvedomujúc si, že to hlavné ešte len príde. Celé sa to zvyčajne odohráva pri nízkom stolíku niekde v obývačke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Asi po trištvrte hodine je téma jasná, môžeme prejsť k hlavnému stolu. Pokračujeme predjedlom. Polievkové typy ako ja môžu byť sklamané, Francúzi polievkam veľmi neholdujú, ale sklamaní budete naozaj len trošku, ponúknu vám rôzne paštéty, zeleninky, údeninky či morské príšerky. Najväčšou lahôdkou je asi „le foie gras“, kačacia alebo husacia pečeň nastudeno. Po predjedle (30 - 45 minút) už vieme, kto v okolí sa rozvádza, kto zomrel a kto bude víťazom prvého kola najbližších prezidentských volieb.

Hlavného jedla je vždy veľa. Francúzi radi jedia hovädzie či teľacie, alebo jahňacie, menej bravčové a ešte menej hydinu, z príloh je najmenej obľúbená ryža. Porcie sa podávajú malé, zato sa očakáva, že si prinajmenšom raz pridáte.

Teraz už poznáme dôvody, prečo sa známi rozvádzajú, ako a prečo mŕtvy zomrel a kto vyhrá druhé kolo prezidentských. Diskusia je zvyčajne vášnivá, zaostávajú len tí, ktorí dávajú prednosť popíjaniu a pojedaniu, prípadne ešte dokonale nepoznajú rodinné zväzky (napríklad ja).

SkryťVypnúť reklamu

Prechádzame na syrovo-šalátové dejstvo. Zelený šalát vyzerá dobre a z taniera na vás hľadia rôzne druhy syra, najmenej štyri. Základné pravidlo: začať od najslabšieho a postupne prejsť k najaromatickejším.

Diskusia je ešte vždy vášnivá, ale už sa dostávame k záverom typu: „Keby nemali dieťa, už by boli dávno rozvedení, aj tak sa k sebe nehodia“ alebo „ak by sa tá Segoléne toľko nevycierala, ani pes po nej neštekne“. Ďalšia pol hodina a stôl vyzerá ako po vojne.

A je tu dezert! Francúzi majú radi rôzne „tartes“ (čítaj tart), suché cesto pokryté rôznym ovocím. To je najjednoduchší typ dezertu, ale sú aj všelijaké zmrzlinky, šľahačky, krémové torty, vtáčie mlieko či známy „créme brelée“, vanilková pochúťka s tenkou vrstvou karamelu navrchu. Sklamaní nebudete, len si dezert nemôžete veľmi vychutnávať... ste plní! Diskusia sa väčšinou krúti len okolo kvality dezertu alebo minimalistických tém: „A čo, v lete pôjdete opäť na Slovensko?“ Životy stolujúcich zachraňuje káva či čaj podávané po dezerte.

SkryťVypnúť reklamu

Na stolovanie s Francúzmi si treba vyhradiť čas. Mne samej sa stalo, že som si pod vplyvom nedostatku skúseností na obed u známeho vyhradila necelé tri hodiny, a tak som musela spoločnosť neslušne opustiť medzi šalátom a dezertom.

jablonska.blog.sme.sk

Autor: Ivana Jablonská

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 620
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 482
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 911
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 721
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 555
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 225
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 151
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 098
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tibor Gašpar ukazuje fotku jaziev na bruchu Roberta Fica.

Využili, že majú prístup k spisu.


a 2 ďalší 311

Spoluautor tvrdí, že prešla odbornou oponentúrou.


93
Peter Schutz

Do tejto situácie ho dostáva Trumpova podpora „koalície ochotných“.


11
Atentátnik Juraj Cintula na súde.

Rentu pre Fica odmietajú aj voliči Smeru.


26
SkryťZatvoriť reklamu