c pacientov.
O príčinách tohto vážneho očného ochorenia i možnej prevencii sme sa porozprávali s MUDr. Máriou Molnárovou z II. očnej kliniky Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.
Aké obmedzenia pre pacienta t8to choroba predstavuje?
"Je to ochorenie centrálnej časti sietnice tzv. žltej škvrny, vyskytujúce sa u ľudí po päťdesiatom roku veku. Vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM) je najčastejšou príčinou praktickej slepoty u starších ľudí vo vyspelých krajinách. Konkrétne to znamená stratu schopnosti čítať, písať, šoférovať a rozlišovať akýkoľvek detail."
Súvisí táto choroba s pribúdajúcim vekom?
"Frekvencia ochorenia výrazne stúpa so zvyšujúcim sa vekom. Kým v prípade ľudí po päťdesiatke sa ochorenie vyskytuje u 3 percent, vo veku okolo 70 rokov je problémom už pre 15 až 20 percent a po 75. roku života dokonca až pre 30 percent. Predpokladá sa, že v roku 2020 z dôvodu tohto ochorenia stratí zrak až 7,5 miliónov ľudí na svete."
Existuje viac foriem tohto ochorenia?
"Poznáme dve formy - suchú čiže atrofickú a vlhkú, inak exsudatívnu formu. Obidve majú progredujúci charakter, postupne vedú k definitívnej nezvratnej deštrukcii čapíkov a tyčiniek sietnice v mieste najostrejšieho videnia s následkom nenávratnej straty centrálneho videnia."
Ktoré časti oka choroba zasahuje a ako sa prejavujú jednotlivé štádiá?
"Suchá forma je výsledkom odumierania buniek vonkajšej vrstvy sietnice tzv. pigmentového epitelu, čapíkov a jemných ciev cievovky v oblasti žltej škvrny. Vývoj suchej formy VPDM je pomalý, ale v konečnom dôsledku vedie ku značnému zníženiu centrálnej zrakovej ostrosti. Tento proces nie je možné ovplyvniť žiadnou liečbou.Vlhká forma je spojená s novotvorbou ciev pod centrálnou sietnicou. Rýchlo rastúce novotvorené cievy sú menejcenné a nadmerne presakujú a krvácajú. V priebehu niekoľkých mesiacov sa vyvíja a zväčšuje opuch žltej škvrny spojený často s krvácaním do sietnice. Vývoju ochorenia zodpovedá postupná zmena kvality videnia až jeho strata. Medzi prvé príznaky, ktoré pacient začína vnímať, patrí deformácia obrazu, porucha čítania, porucha až strata farebného videnia a v konečnom dôsledku vznik tmavého "fľaku" pred okom pri zachovanom periférnom videní."
Čo je vlastné príčinou vzniku tohto zdravotného problému?
"Je to multifaktoriálne ochorenie vyvolané kombináciou vplyvov vonkajšieho prostredia, rizikových faktorov a predisponujúcich, hlavne genetických vlôh jedinca. Rizikové faktory ako vek, pohlavie, rasa, zdedené vlohy a očné lokálne faktory sa ovplyvniť nedajú. Ale existuje celý rad vonkajších faktorov, ktoré prevenciou už po štyridsiatom roku veku ovplyvniť môžeme."
Predstavuje vyššie riziko napríklad fajčenie?
"Považuje sa za najrizikovejší vonkajší faktor. Pravdepodobnosť vzniku suchej formy je u fajčiara trojnásobne a vlhkej formy dvojnásobne vyššia ako u nefajčiarov. Nikotín sa často označuje ako "cievny jed"."
Ktoré ďalšie faktory zvyšujú riziko vzniku a vývoja VPDM?
"O svetle sa vedci už dlho domnievajú, že hrá vo vývoji tohto ochorenia určitú rolu, škodlivá je nadmerná expozícia umelého, najmä modrého, svetla.
Neliečená hypertenzia, rozkolísaná cukrovka, nadváha, vysoký obsah tukov a cholesterolu v krvi a hlavne nesprávna výživa vedú k zníženiu prietoku krvi cievovkou práve pod žltou škvrnou. To vedie k zhoršeniu látkovej výmeny potrebnej pre proces videnia a odbúravanie škodlivých voľných kyslíkových radikálov zo sietnice."
Musí pacient prehodnotiť svoj životný štýl?
"V posledných desaťročiach sa výrazne zmenil štýl života, priveľa sedíme, málo sa pohybujeme v prírode, prežívame stresy. Nedostatočný príjem zeleniny a ovocia ako zdroja vitamínov a rýb vedie k zníženému príjmu omega-3 mastných kyselín. V každodennej strave by mali byť preto zastúpené surové ovocie a zelenina ako zdroje vitamínov C, E a stopových prvkov. A karotenoidy ako luteín a zeaxantín, ktorým sa hovorí vnútorné okuliare, človek získava len zo stravy. Najviac ich obsahujú zelené zeleniny, najmä kapusta, kel, špenát, petržlenová a zelerová vňať, brokolica, kôpor, hrášok, pór, čínska kapusta, hlávkový šalát, fazuľka a paprika. Najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú morské ryby, sója a vlašské orechy.
Ponúka trh prípravky, ktoré naše oči dokážu pred týmto problémom ochrániť?
"Nakoľko každý neobľubuje vymenované potraviny bohaté na ochranné látky, v lekárňach sú dostupné prípravky obsahujúce tieto zložky v správnom pomere. Jedná sa o tzv. doplnkovú výživu v tabletkovej forme, ktorá pomáha znížiť riziko vývoja či progresiu už existujúcej vekom podmienenej degenerácie makuly."
Ktoré preventívne opatrenia by mal urobiť každý jeden z nás, aby sa podobným ťažkostiam vyhol?
"Na prevenciu VPDM musíme myslieť skôr, ako sa začne prejavovať.
Už od mladosti by sme mali dbať na zdravú výživu a opačne by sme sa mali vyhýbať pravidelnej konzumácii prepálených tukov. Je treba si dopriať aj dostatok pohybu v prírode. Pri nadmernej expozícii svetla (lyžovanie pri slnečnom počasí, slnenie sa pri mori, horolezectvo) nezabúdajme chrániť si oči slnečnými okuliarami s kvalitnými filtrami."
Ako často treba navštevovať očného lekára?
"Po štyridsiatke by mal každý človek vyhľadať očného lekára každé dva roky najmä vtedy, ak sa toto ochorenie vyskytuje v rodine. Ale pri zaznamenaní deformácie obrazu je potrebná návšteva očného lekára čo najskôr.
Na samovyšetrovanie alebo samotestovanie existuje veľmi jednoduchá a účinná pomôcka tzv. Amslerova mriežka."
Autor: pr