Dnešné menu Zemiaky

V týchto dňoch dozrievajú v našich záhradách nové zemiaky, čo je skvelá príležitosť urobiť si porovnanie, aký je medzi novými a starými plodmi priepastný rozdiel.

Ľudia si myslia, že od zemiakov sa priberá, ale nie je to tak. Pravdou je, že za pribereaním stojí tuk, na ktorom boli zemiaky pripravené. Ide hlavne o zemiakové lupienky, hranolčeky a opekané zemiaky. Bez problémov sú zemiaky pečené, varené vo vode alebo ešte lepšie, na pare. Sú zdrojom veľkého množstva bielkovín, sacharidov a vlákniny. Obsahujú tiež veľké množstvo vitamínu C (nové zemiaky trikrát viac ako staré, najviac ho je v práve vykopaných zemiakoch, ďalej v opekaných či smažených, najmenej ich je vo varených zemiakoch, pretože vitamín C sa vo vode rozpúšťa), vitamíny triedy B ako niacin, kyselinu pantotenovú a tiež veľmi prospešnú kyselinu listovú, ktorá je potrebná pri tvorbe krvi, či pre dobrý vývoj plodu v tele matky. Zemiaky sú obrovským zdrojom minerálov ako draslík, horčík, zinok, vápnik fosfor, železo a meď. Najmä zinok, horčík a vápnik sú dôležité pre správny rast detí, ich kostí a svalov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Iný názor na zemiaky zastávajú najmä makrobiotici. Hovoria, že zemiaky majú negatívne účinky na náš organizmus - napomáhajú k cukrovke (nútia nás presoľovať jedlo, jednoduchá väzba uhlíka v molekule zemiaku sa chová voči slinivke brušnej ako jednoduchý cukor, teda rýchlo dvíha hladinu cukru v krvi, a tým núti pankreas vyplavovať veľké množstvo inzulínu, preto rastie počet ľudí s cukrovkou), narúšajú činnosť obličiek (škrobová molekula zemiaku má väčší priemer ako prierez nefrónov v obličkách, čím sa narušuje správna funkcia obličiek), sú mierne jedovaté, teda ich požitie má za následok spomalenie myslenia (môže za to toxín - butalát, ktorý vyprodukujú v črevách kvasinky zo zbytkov zemiakovej tráveniny). Zemiak obsahuje aj jedovatý glykoalkaloid solanín a chakonin. Solanin sa v najväčšom množstve nachádza v zelených zemiakoch a v klíčiacich zemiakoch. Ich požívanie je zdraviu nebezpečné. Dnes sa však zemiaky dajú ľahko nahradiť chutnými topinamburami, tekvicou hokkaido alebo kvakou.

SkryťVypnúť reklamu

História ako ju nepoznáte

Donedávna sa predpokladalo, že zemiaky pochádzajú z južnej Ameriky, z oblasti Brazílie či Čile, ale Britskí a americkí vedci na základe skamenelín a porovnávaní rastlín zistili, že domovom zemiakov je Peru, presnejšie okolie jazera Titicaca. Tam domorodci sadili a pestovali zemiaky ako kult. Európania neprišli do styku so zemiakmi až do roku 1537, keď Konkvistádori tiahli naprieč Peru. Ale až okolo roku 1570 si prvý zemiak našiel cestu cez Atlantik na náš kontinent. Pestovali sa ako okrasná rastlina v záhradách. Až v polovici 18. storočia sa zemiaky začali naplno pestovať po celej Európe. Po ryži, pšenici a kukurici je najdôležitejšou plodinou pre ľudstvo. V Andách je známych viac ako 1200 druhov zemiakov, no domorodí Indiáni jedia len dva. Zemiaky nakrájajú, cez noc rozprestrú na plachty a nechajú zmrznúť. Potom ich cez deň nechajú na slnku uschnúť, čím dosiahnu, že sa jednoduché škroby stanú zložitejšími, ich molekuly sa zmenšia, zo zemiakov vyprchá solanín a draslík. Keď prišli portugalskí dobyvatelia do Peru, zobrali zemiaky a nepýtali sa, ktoré odrody sú vhodné a ktoré nie, ani ako ich upravovať k jedlu. Snáď aj preto teraz za ich chybu platíme cukrovkou, artritídou a inými chorobami. No nezúfajte, pokiaľ to s požívaním zemiakov nepreháňate a jete dostatok čerstvej zeleniny, tak sa nemáte čoho obávať.

SkryťVypnúť reklamu

Tipy a triky

Pre elimináciu solanínu v zemiakoch pridajte pri varení vždy do vody 1 ČL rasce

Ak chcete mať smažené zemiaky chrumkavé a vláčne, robte ich nadvakrát. Najprv pomaly smažte, dajte bokom odkvapkať tuk a potom pred podávaním prudko dosmažte

V šupke nových zemiakov je najviac vitamínov, preto ich nešúpeme, ale pojedáme aj so šupkou alebo len jemne očistené drôtenou kefkou.

Recepty

Nové zemiaky s bylinkami

l 500 g maličkých nových zemiakov

l 50 g masla

l 4 posekané šalotky

l soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

l 3 PL petržlenovej vňate

l 3 PL čerstvej pažítky

l 1 PLčerstvého oregána

V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, pridáme umyté zemiačiky a varíme asi 15 minút. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme šalotku a opečieme ju asi 5 minút na miernom ohni, pridáme scedené zemiaky a premiešame. Okoreníme a zemiaky pretrepávame, kým sa neprehrejú a jemne neopečú. Potom ich presypeme do misy, posypeme bylinkami a soľou a premiešame. (Zvlášt chutné sú zemiaky ak ich varíme s kmínom a vetvičkou ligurčeku.)

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z nových zemiakov a strukmi cukrového hrášku

l 500 g nových uvarených zemiakov

l 200 g strukov cukrového hrášku

l 2 šalotky, jemne nasekané

l zväzok trebuľky

l 100 ml zeleninového vývaru

l 2 PL vínneho octu

l 4 PL olivového oleja

l soľ a korenie

Olej, vývar, trebuľku, ocot, soľ a korenie rozmixujeme ponorným mixérom. Hráškové struky povaríme 2 minúty a hneď preložíme do nádoby s ľadovou vodou. Do väčšej misy presypeme zemiaky, hrášok a prelejeme trebuľkovým octom s cibuľkou. Necháme aspoň 30 minút marinovať.

Otázka pre šéfkuchára

Kedy ste si naposledy pripravili niečo zo zemiakov?

"Naposledy som robil pre rodinu francúzske zemiaky a boli "uňo ňuňo"!

SkryťVypnúť reklamu

Máte nejaký špeciálny recept zo zemiakov?

"Mám, pripravujem ho k rybe na pare a volá sa zemiaky Aurora."

Ján Foltín, reštaurácia Divoká Kačka

l 600 g nových malých zemiakov

l 3 paradajky posekané na malé kúsky

l 1 strúčik cesnaku, prelisovaný

l 1 PL rajčinového pretlaku

l 1 ČL mletej papriky

l 3 PL hladkej múky

l 2 PL masla

l 300 ml mlieka

l 2 PL smotany

l 2 PL mäty

l soľ a korenie

Očistené zemiaky dáme do hrnca, pridáme mätu, privedieme k varu a varíme na miernom ohni 7 - 10 minút. Zemiaky scedíme a odložíme, mätu zahodíme. Na panvici rozpustíme 1 PL masla, pridáme paradajky, cesnak, pretlak, papriku a opekáme asi 5 minút, odložíme. Druhú PL masla rozpustíme na panvici, pridáme múku a miešame asi 1 minútu, potom pridávame po troškách mlieko a omáčku stále šľaháme metličkou, kým nezovrie. Varíme asi 3 minúty. Pridáme zemiaky, paradajkovú omáčku, premiešame, preložíme do zapekacej misky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 oC asi na 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 676
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 461
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 424
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 452
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 593
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 981
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 186
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu