Rôznorodá agroturistika

V posledných rokoch sa práve Istria stala lídrom v rozvoji vi-dieckej turistiky. Najprv to boli majitelia viníc, ktorí otvorili svoje pivnice turistom. Od jednoduchých ochutnávok miestnych vín a kvalitných syrov či šunky veľmi rýchlo prešli k prestavbám

svojich domov uprostred polostrova. Agrofarmy sa dostali do každého kúta Istrie a výber je bohatý.

Zameranie je už na vás. Najjednoduchšie bolo začať s koňmi, ktoré im už stáli v stajniach. Jazdecké kurzy pre celé rodiny a vychádzky do okolia, ale aj práca pri koňoch a ďalších hospodárskych zvieratách. Postupne sa však nároky zvyšovali. Dnes je úplnou samozrejmosťou, že rodinné farmy ponúkajú okrem kvalitného vidieckeho apartmánového ubytovania aj bazény, tenisové kurty, posilňovne, bicykle. Ak je farma pri skalách, nechýba požičanie horolezeckej výbavy. Postupne sa z letnej sezóny záujem turistov presunul aj na skorú jeseň - na čas oberačiek a neskôr na slávnosti prvého vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ponuka možností sa však rozširuje. Vznikajú agrofarmy, ktoré sa zaoberajú tradičným a ekologickým chovom kráv. Neodmysliteľnou súčasťou sú tak čerstvé mlieko, syry, maslo a jogurty.

Na úbočiach pohoria Učka sú gaštanové háje, kam môžete na jeseň zabrúsiť na ich zber a následné oslavy.

Na Istrii medzi mestami Bale a Barbariga nájdete aj olivové háje. Olej z nich vylisovaný sa dostal aj do prestížneho sprievodcu kvalitou olivových olejov podľa odrôd, ktorý pripravuje talianska spoločnosť L'Extravergine.

Samozrejmosťou sú rodinné reštaurácie, v ktorých sa varí tak, ako pred sto rokmi a kde prevládajú originálne recepty.

Na agrofarmách by mali už túto sezónu ponúkať okrem tradičnej údenej šunky aj jedlá z mäsa pôvodného hovädzieho dobytka. Gazdovstvá plánujú do jedálnych lístkov zaradiť hovädziu polievku so strúhanou cestovinou, varené hovädzie s valeriánou, rezne či špeciálnu omáčku z mäsa nakrájaného na rezance, s roládou z cesta a s ovocím. (r)

SkryťVypnúť reklamu

Ilustračné Foto - htz

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 676
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 461
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 424
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 452
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 593
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 981
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 186
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu