1,25 kg polohrubej múky, 1 Zlatý klas,
1/4 palmarínu (62,5 g), 1 hrsť kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 hrsť sušeného mlieka, kocku droždia (42 g), 7 dl mlieka, 1 vajce: žĺtok na potretie, bielok do múky
* Postup:
Pripravíme si kvások: do 4 dl vlažného mlieka rozmrvíme kocku droždia, pridáme kryštálový cukor a soľ. Múku, Zlatý klas a sušené mlieko spolu rozmiešame, pridáme kvások, bielok, rozpustený palmarín a postupne prilievame zvyšné mlieko, aby cesto nebolo príliš riedke. Spracujeme cesto. Cesto je hotové vtedy, ak sa odlepuje od ruky. Ak je husté, prilejeme trochu vody, ak je naopak riedke prisypeme trochu múky. Cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť. Medzitým si pripravíme veľký pekáč, ktorý vymastíme olejom. Vykysnuté cesto ešte premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme na 4 rovnaké diely, z ktorých urobíme šúľance. Zo šúľancov upletieme vrkoč. Koláč prenesieme na pekáč a dáme ho ešte trochu podkysnúť. Pred pečením ho potrieme žĺtkom. Rúru si predhrejeme na 250 °C. Koláč pečieme 1 hodinu. Prvých 10 - 15 minút pečieme pri teplote 250 °C, zvyšných 45 - 50 minút pri teplote 175 - 180 °C.
Veronika Pavlíková, Ruská Poruba