Recepty čitateľovVeľkonočný koláč paska

* Potrebujeme:

1,25 kg polohrubej múky, 1 Zlatý klas,

1/4 palmarínu (62,5 g), 1 hrsť kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 hrsť sušeného mlieka, kocku droždia (42 g), 7 dl mlieka, 1 vajce: žĺtok na potretie, bielok do múky

* Postup:

Pripravíme si kvások: do 4 dl vlažného mlieka rozmrvíme kocku droždia, pridáme kryštálový cukor a soľ. Múku, Zlatý klas a sušené mlieko spolu rozmiešame, pridáme kvások, bielok, rozpustený palmarín a postupne prilievame zvyšné mlieko, aby cesto nebolo príliš riedke. Spracujeme cesto. Cesto je hotové vtedy, ak sa odlepuje od ruky. Ak je husté, prilejeme trochu vody, ak je naopak riedke prisypeme trochu múky. Cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť. Medzitým si pripravíme veľký pekáč, ktorý vymastíme olejom. Vykysnuté cesto ešte premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme na 4 rovnaké diely, z ktorých urobíme šúľance. Zo šúľancov upletieme vrkoč. Koláč prenesieme na pekáč a dáme ho ešte trochu podkysnúť. Pred pečením ho potrieme žĺtkom. Rúru si predhrejeme na 250 °C. Koláč pečieme 1 hodinu. Prvých 10 - 15 minút pečieme pri teplote 250 °C, zvyšných 45 - 50 minút pri teplote 175 - 180 °C.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Veronika Pavlíková, Ruská Poruba

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 358
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 189
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 892
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 114
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 3 789
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 908
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 518
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu