12 veľkých žemlí, 24 vajec,
2 kg údeného, 5 kusov pikantných klobás, petržlenovú vňať
n Postup:
Údené mäso deň dopredu uvaríme. Žemle nakrájame na kocky a postupne zalievame vlažnou vodou z údeného mäsa. Žemle sa musia vody mierne napiť, ale nie príliš. Zvyšnú údenú vodu z nich vyžmýkame. Do tejto zmesi pridáme na kocky nakrájané údené mäso, klobásky a žĺtka z vajíčok. Nesoliť! Pridáme korenie, vegetu a vňať zo zeleného petržlenu. Zmes treba miešať jemne a nie dlho, aby sa z nej nestala fašírka. Nakoniec pridáme z 12 bielkov natuho ušľahaný sneh.
Zmes vylejeme do dvoch pekáčov, ktoré sme si predtým jemne vymastili. Každý však naplníme iba do polovičky výšky, lebo zmes sa počas pečenia dvihne.
Rúru si predhrejeme asi na 180 stupňov a potom pečku pri miernom ohni pečieme najmenej štyri hodiny. Postupne sa bude dvíhať a vrch zostane zlatistý a chrumkavý. Podávame vychladené, pokrájané na kocky s uhorkami.