Ako sa varí v televíznych reláciách?

Čo takto dať si špenát je nielen názov klasickej českej komédie, ale aj otázka, ktorou sa občas musí zaoberať každý z nás. Jesť musíme všetci a dobre jesť sa v posledných rokoch stalo súčasťou životného štýlu a ambíciou väčšiny ľudí. Pulty kníhkupectiev s

(Zdroj: archív)

Odľahčené na tanieri

Čo takto dať si špenát je nielen názov klasickej českej komédie, ale aj otázka, ktorou sa občas musí zaoberať každý z nás. Jesť musíme všetci a dobre jesť sa v posledných rokoch stalo súčasťou životného štýlu a ambíciou väčšiny ľudí. Pulty kníhkupectiev sú zavalené kuchárskymi knižkami, o varení sa píše takmer vo všetkých časopisoch. Televízie držia krok s trendom. Vďaka nim sa napríklad vyšvihol Jamie Oliver z kuchára na hviezdu svetového formátu, český moderátor Petr Novotný dokázal, že ku každému receptu sa nájde aj múdrosť filozofa a mnohí známi umelci dokázali, ako veľmi sa vedia i nevedia zvŕtať pri sporáku. "Všetko je to najmä šou," hovoria odborníci. Ako je to dnes s televíznym varením a s varením vo všeobecnosti?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pohľady do zákulisia

Už tretí rok sa k divákovi tisne televízny kanál TV Paprika, ktorý podľa jeho koordinátorky na Slovensku Emílie Slezákovej popularizuje tradičné národné kuchyne krajín strednej Európy, ponúka návody na skvalitnenie kultúry stravovania, konzumácie piva i vína. Poskytuje nielen pohľady do zákulisia kuchýň, ale približuje aj atmosféru typických reštaurácií a vinární v danom regióne.

V rokoch 2002 - 2003 varil v televízii Markíza Petr Novotný svoje známe Chuťovky.

"Ako chutí svet" s Justinom Topolským vysielala Markíza v rokoch 2000 až 2004. V súčasnosti sa varí v Teleráne. Pri hrncoch sa vystriedalo viac dobrých "kuchárov" - Paľo Lipták, Ľubo Herko, Michal Kekeli, Jonathan Himi, Miro Polakovič a sem-tam aj Koketa z Big Brother.

SkryťVypnúť reklamu

Varenie bude aj obsahom nového Telerána Víkend vždy v nedeľu medzi 9. a 10. hodinou. V rámci neho nebude chýbať rubrika varenia s celebritou, to znamená, že vždy niekto známy uvarí nejaký zaujímavý recept.

Varení, pečení

Reláciu Varení, pečení, ktorú môžeme od septembra každú sobotu sledovať na Jednotke Slovenskej televízie, uvádza herečka Zuzana Vačková. Jej hosťami sú osobnosti verejného a spoločenského života a profesionálni kuchári. Sama moderátorka sa sťažuje, že vďaka senzačným receptom, ktoré priniesli niektoré osobnosti a ona ich zaradila do svojej domácej kuchárskej knižky, pribrala štyri kilogramy. V poslednom období varia v tejto relácii aj profesionálni kuchári z talianskych reštaurácií, ktorých recepty majú veľký ohlas u gazdiniek pri televízore. Nedávno sme na Jednotke videli, ako varí Ady Hajdu s Mariánom Greksom, Beáta Dubasová s Máriou Andrašovanovou a receptmi španielskej kuchyne ich dopĺňal kuchár Martin Omasta. Momentálne pripravujú reláciu s Kvetkou Horváthovou a Stanom Králom.

SkryťVypnúť reklamu

Dokumenty z kuchyne

Televízia TA 3 zasa do svojej programovej štruktúry počas roka plánuje postupne zaradiť viac nových dokumentárnych cyklov. Medzi inými aj dokument Fast Step - ktorý je dvanásťdielnym cyklom zdravotných relácií o varení. O duchovnom zdraví a výžive v ňom budú hovoriť odborníci a k aspektom zdravej výživy sa vyjadria špecialisti medicíny.

Varí to aj Bičanovi

Televízia JOJ prispieva do spektra kulinárstva na obrazovke veľmi úspešnou reláciou Varí vám to. Jej moderátor Andrej Bičan pátra po kuchyniach, komorách a hrncoch slovenských domácností a reštaurácií. Jedlo a jeho prípravu však nepredstavuje ako výsledok zložitého postupu a kombinácie surovín, ale aj ako súčasť životného štýlu a spôsob komunikácie i trávenia voľného času. Navštevuje rozmanité skupiny ľudí - športovcov, študentov, hasičov či tanečníkov a dôchodcov, aby zistil, čo nakupujú, aké jedlá im chutia, čo varia a ako to varia. Spolu s ním zároveň pripravuje v teréne množstvo chutných receptov. Moderátor uvádza túto reláciu tri roky, za ktoré pribral osem kilogramov a napísal knižku Andrej varí s Vincenzom. Momentálne pripravuje jej voľné pokračovanie s názvom Andrej varí s Andreou.

SkryťVypnúť reklamu

Tradícia opäť v móde

Pre prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františka Janatu sa práve skončila Európska kontinentálna konferencia Svetovej asociácie kuchárov a cukrárov, ktorá sa prvýkrát konala v Bratislave. Aj na nej debatoval s európskou kuchárskou špičkou o najnovších trendoch týkajúcich sa varenia, hygieny v kuchyni, vzdelávania kuchárov a o ďalších témach.

Aký je váš názor na varenie v médiách?

"Do módy opäť prichádzajú tradičné recepty, teda to, čo kedysi varievali naše babičky a prababičky. Práve relácia Andreja Bičana sa mi páči preto, že stavia aj na našich slovenských kulinárskych tradíciách. So štýlom varenia, ktorý zaviedol na obrazovky Jamie Oliver, však nemôže súhlasiť nijaký skutočný odborník. My sa musíme pridržiavať receptúr, ale aj overených postupov a hygieny, bez ktorej neexistujú kvalitné kulinárske postupy."

SkryťVypnúť reklamu

Zlepšila sa za posledných sedemnásť rokov na Slovensku úroveň gastronómie?

"Išla veľmi dopredu, vyrástli nové reštauračné zariadenia, ktoré sa venujú nielen slovenskej, ale aj zahraničnej gastronómii. Veď iba v Bratislave funguje okolo tristopäťdesiat reštaurácií. Turisti, ktorí k nám prídu, sú zvedaví najmä na našu gastronómiu. Slovenské jedlá sme však museli zmodernizovať, trocha odľahčiť."

Čo podľa vás môžeme v tomto smere ponúknuť svetu?

"Jahňacina, baraninka je drahý artikel, ktorého je však dostatok a dajú sa z neho pripraviť chutné a ľahké jedlá. Príprava nie je veľmi zložitá a labužníci si na nich pochutnávajú."

Aké majú vo svete renomé slovenskí kuchári?

"Iba v Rakúsku ich pracuje množstvo, štyridsať som osobne vyučil. Momentálne je všade v Európe nedostatok dobrých kuchárov, preto naši odborníci na varenie majú všade otvorené dvere. Negatívom pritom je, že v dôsledku možností v zahraničí cítime už aj u nás nedostatok kvalitných kuchárskych majstrov."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 215
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 177
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 007
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 139
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 091
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 551
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 024
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu