V poslednom čase čoraz častejšie napáda porasty uhoriek pleseň uhorková. Väčšinou preto hynú, ale z pestovania ich nemôžeme úplne vyradiť. Pri ochrane uhoriek pomáhajú najmä preventívne postreky meďnatými prípravkami, ktoré však musia byť vykonané včas a dôsledne.
Pomôcť v tejto situácii si môžeme pestovaním cukiet a patizónov. Uhorky síce nenahradia, ale sú odolné proti chorobám a získame istejšie úrody. Sadenice cukiet a patizónov si v predjarí predpestujeme v teplom prostredí. Môže to byť skleník, parenisko a podobne. Menší počet sadeníc si predpestujeme aj na parapete alebo radiátore. Do pareniska ich sejeme v marci, inak až v apríli. Aby sme mohli sadenice presádzať dostatočne vyrastené, musia byť predpestované vo vhodných zakoreňovačoch alebo v malých črepníkoch naplnených kyprou zeminou, pričom ich zasypeme asi 10-milimetrovou vrstvou tejto zeminy alebo piesku. Stačí, ak do každého zakoreňovača dáme po jednom naklíčenom semene, pri neistom klíčení po 2 až 3 semenách.
V prvom štádiu klíčenia a rastu sú rastlinky citlivé na nadmernú vlhkosť, najmä ak sú v chladnom prostredí. Cukety a patizóny sa oplatí pestovať v parenisku. Sadenice doň vysádzame v apríli a plody zberáme už koncom júna, zatiaľ čo na voľnom záhone v záhradke začneme so sadením až v druhej polovici mája a so zberom v auguste. Dôležitá je príprava pôdy. Je samozrejmé, že na záhone vysadíme len samotné cukety alebo patizóny, ale kým dorastú (čo trvá dva mesiace aj dlhšie), vysadíme na ne o dva až tri týždne skôr predpestované sadenice šalátu alebo kalerábu. Vopred však označíme vzdialenosti 0,8 až 1 meter, kam neskôr vysadíme cukety alebo patizóny. Na označené miesta zarýľujeme do kruhu s priemerom 0,4 metra kompost alebo maštaľný hnoj a po hranici kruhu vysejeme reďkovku. Ak sa nám nepodarilo predpestovať si sadenice, mierne naklíčené semená vysadíme po jednom až dvoch do stredu vyhnojeného kruhu. Na voľnom záhone ich môžeme prikryť veľkým pohárom. Potom už len primerane polievame a za slnečných dní vetráme alebo za mrazivých nocí prikrývame. Dočasnú zeleninu (reďkovku, šalát, kaleráb) postupne zberáme.
Cukety sú veľmi úrodné, patizóny menej, z každého druhu preto stačia dve až tri rastliny. Keď plody cukiet dorastú na primeranú hrúbku 100 až 120 milimetrov a dĺžku 0,25 až 0,35 metra, začneme so zberom. Upravujeme ich ako tekvicu, prípadne menšie konzervujeme v sladkokyslom náleve ako uhorky.
Juliana Kráľová
FOTO - ARCHÍV