nechoďme spať hladní

Viete, aký je rozdiel medzi koňakom a brandy? Koňak je druh brandy, ale len zmes troch vín pestovaných v Cognacu v juhozápadnom Francúzsku a špeciálna technológia zretia robia z brandy koňak.

Kurča na víne

Slaninu pokrájame na tenké pásiky a hodíme do vriacej vody. Varíme päť minút, potom ju vyberieme a osušíme. Do tej istej vody vložíme malé cibuľky, varíme ich dve minúty, vyberieme, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme slaninu a cibuľu a smažíme ich do zlatista. Slaninu a cibuľu vyberieme a na masle krátko osmažíme šampiňóny. Potom ich vyberieme a na masle osmažíme kúsky kurčaťa. Vyberieme ich a dáme do pekáča. Medzitým pomaly varíme pol litra červeného vína tak, aby sa jedna tretina odparila. Do malej panvice nalejeme trochu brandy a na miernom ohni zahrejeme, potom zapálime a ešte horiace postupne nalejeme na kurča. Pridáme nasekaný cesnak a „kytičku“ z petržlenovej vňate, tymiánu a bobkového listu. Z panvice, kde sme smažili kura, odlejeme väčšinu tuku, pridáme múku a miešame. Prilejeme víno, kurací vývar a varíme, kým omáčka nezhustne. Potom ju vylejeme ku kurčaťu a prikryjeme. Pečieme dvadsať minút v rúre predhriatej na 200 stupňov, potom pridáme cibuľu, slaninu a šampiňóny a pečieme, až kurča nezmäkne. Byliny vyberieme, osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keďže toto je klasický francúzsky recept, môžete k jedlu vyskúšať niektoré z Bordeaux Supérieur, napríklad Le Pirallon, ročník 1998, obsah alkoholu 12 percent. Zretím v barikovom sude získalo chuť sušeného ovocia i vlašských a píniových orechov. (dav)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 748
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 571
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 736
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 597
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 572
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 379
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 097
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 235
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu