Kurča na víne
Slaninu pokrájame na tenké pásiky a hodíme do vriacej vody. Varíme päť minút, potom ju vyberieme a osušíme. Do tej istej vody vložíme malé cibuľky, varíme ich dve minúty, vyberieme, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme slaninu a cibuľu a smažíme ich do zlatista. Slaninu a cibuľu vyberieme a na masle krátko osmažíme šampiňóny. Potom ich vyberieme a na masle osmažíme kúsky kurčaťa. Vyberieme ich a dáme do pekáča. Medzitým pomaly varíme pol litra červeného vína tak, aby sa jedna tretina odparila. Do malej panvice nalejeme trochu brandy a na miernom ohni zahrejeme, potom zapálime a ešte horiace postupne nalejeme na kurča. Pridáme nasekaný cesnak a „kytičku“ z petržlenovej vňate, tymiánu a bobkového listu. Z panvice, kde sme smažili kura, odlejeme väčšinu tuku, pridáme múku a miešame. Prilejeme víno, kurací vývar a varíme, kým omáčka nezhustne. Potom ju vylejeme ku kurčaťu a prikryjeme. Pečieme dvadsať minút v rúre predhriatej na 200 stupňov, potom pridáme cibuľu, slaninu a šampiňóny a pečieme, až kurča nezmäkne. Byliny vyberieme, osolíme a okoreníme.
Keďže toto je klasický francúzsky recept, môžete k jedlu vyskúšať niektoré z Bordeaux Supérieur, napríklad Le Pirallon, ročník 1998, obsah alkoholu 12 percent. Zretím v barikovom sude získalo chuť sušeného ovocia i vlašských a píniových orechov. (dav)