Aj keď sa ľudia kedysi veľmi neprejedali, dokázali si udržiavať obranyschopnosť svojho organizmu v slušnej rovnováhe aj cielenými zvykmi. Pôst ako súčasť nábožensky ladených obradov bol síce aj vyjadrením príslušnosti ku konkrétnej cirkvi, ale zároveň aj garanciou zdravia. V určitých dňoch ľudia nekonzumovali mäso a na tanier si kládli potraviny výhradne rastlinného charakteru, najmä obilniny a zemiaky, prípadne zeleninu a strukoviny.
Pôst v súčasnosti už stráca filozofický aspekt, my sa k nemu utiekame hlavne zo zdravotných dôvodov. Ak pociťujeme často tlak v brušnej dutine bezprostredne po jedle, máme často chuť na sladké, opakujúce sa zápaly močového mechúra alebo sme chronicky unavení, pravdepodobne sa v našom tele premnožili plesne. Keďže sa živia hlavne cukrom, mali by sme sa ho na jeden až dva týždne úplne vzdať. Dovolená je najmä zelenina, celozrnný chlieb a biely jogurt, zakázaný je cukor v akejkoľvek podobe, aj v sušenom ovocí.
Imunitný systém, ktorý často podlieha alergiám, si môžeme posilniť aj prečistením črevného systému. Na 7 až 14 dní zredukujme príjem potravín, aby sa do krvi vstrebávalo čo najmenej jedovatých látok a zvýšeným príjmom tekutín zrýchlime látkovú premenu i vylučovanie škodlivín z organizmu. Denne je potrebné vypiť 3 l vody alebo bylinkového čaju.
Podstatné je vedieť, že postiť by sa nemal človek, ktorý má problémy so srdcovo-cievnym systémom, obličkami či pečeňou. V takom prípade by sa mal radšej poradiť s lekárom.